fantomek Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2019 Witam 3 tyg.temu zrobiłem wędzoną pieczoną kiełbaskę. Po trzech dniach dlatego ze zrobilo sie ciepło w garażu nieużytkowanym wrzuciłem ją lodówki. Dziś zauważyłem miejscami jakby biały nalot. Załączam zdjecie. Martwić się ?zjadać szybko czy może przerzucić na,strych w przewiewne miejsce?https://www.fotosik.pl/zdjecie/71c58586253fda1a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2019 Tu wdała się wilgoć i wędzenie też prawdopodobnie było nie dokładne miejscami widać miejsca nie dowędzone chyba miałeś za dużo towaru w wędzarni. Moim zdaniem zaczyna się dziać coś złego ja bym nie ryzykował tylko utylizacja .To jes moje zdanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Października 2019 Towaru było dużo zgadza sie ale siedxialo długo 5h w temp 60st. Plus godzina w temp 90st. Jak zdanie innych kolegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Października 2019 Ile by się nie wędziło, widać "błędy" przy wędzeniu więc... moim zdaniem towar niepewny (ja tak podchodziłem/podchodzę przy swoich wyrobach). Nie napiszę jakie to były błędy bo mogły być niedosuszone, nieprzekładana itp./itd Nie znamy całego procesu.Zgadzam się z Jackiem i też bym wyrzucił (kilkanaście kilo towaru poszło w kosz - ale wiedza pozostała ) ale zanim to zrobisz, przemyj alkoholem, połóż w chłodniejsze miejsce i poczekaj aż wypowie się większe grono, bardziej doświadczonych (niż ja) SiB-ów. Czasem gdy byłem niepewny swoich wyrobów (np.technologii wyrobu) to doradzano mi np. wykorzystanie do bigosu.Są tu spece, co po wyglądzie nalotu powiedzą Ci jaki to rodzaj pleśni Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Października 2019 Dzięki czekamy zatem na pozostałych kolegów. Nie powiem jak narazie lekko podłamany jestem. Ps Ale pozostawic dalej w lodówce?-czy miejs e przewiewne ok 10st. Temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Października 2019 czekamy zatem na pozostałych kolegów. Hmmm...Gdybyś zapytał koleżankę to poradziłaby co następuje:przemyć kiełbasę roztworem octu i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowympodwędzić ją powtórnie zimnym dymempowiesić w przewiewie w temp. 10 st - skoro masz taką możliwośćkonsumować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) ale zanim to zrobisz, przemyj alkoholemTeż miałem o tym chęć napisać i to prawda niektórym pomogło nie zaszkodzi spróbowaćnajlepiej 50 gr. Na kiełbasę 100 gr. W gardło Edytowane 24 Października 2019 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2019 Czy na pewno jest biały nalot? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2019 50 gr. Na kiełbasę 100 gr. W gardło niektórym pomogło Mało któremu zaszkodziło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Października 2019 Mało któremu zaszkodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Października 2019 No wlasnie moim zdaniem nie jest to stricte nalot pleśniowy ale moze sie mylę. To jakby taka mgiełka jak sół wychodziła. Postaram sie dzis zeobic lepsze zdjecia.Ps. EAnna a ewentualnie ile czasu dymic tym zimnym trzeba? Co jeszcze zauważyłem ze kielkasa nie jest krucha to jest nie da sie jej tak przełamac ręką jak sie rwie nieraz ttlko raczej bardziej zbita gumiasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Października 2019 Jak się w sklepie mięsnym zapytasz ekspedientki o taki nalot na kiełbasie, to miła pani zawsze odpowie że to sól wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Października 2019 (edytowane) Jak się w sklepie mięsnym zapytasz ekspedientki o taki nalot na kiełbasie, to miła pani zawsze odpowie że to sól wychodziMoże ktoś wytłumaczyć skąd ta sól miała by się brać? W jakich warunkach?Moje kiełbasy nawet jak na miesiąc zostawię i zrobią się twarde takie że gwoździe można by nimi wbijać to nic nie wychodzi.--Romii Edytowane 25 Października 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 25 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Października 2019 Romii to taka przenośnia byla z mojej strony załączam kolejne zdjecia do oceny 1. https://images92.fotosik.pl/271/f24731ef7541fb20med.jpg2. https://images89.fotosik.pl/270/a10fb16e783b108emed.jpg3. https://images91.fotosik.pl/270/ec0fe781d4c60c4fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.