wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Listopada 2019 Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ... No to powiem Ci że nie poczułem podobieństwa A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie Wiem,wiem na starszych ręki(nogi) się nie podnosi Jak by co, to moja propozycja nadal aktualna Sam tony sera nie przejem, nawet gdyby go upchać między schabowe Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Listopada 2019 Dzięki Ci serdeczne , ale wysyłka , koszt i fatyga... chociaż ... z kawałkiem sera na spróbowanie ... A i tak muszę inne graty kupić - będę wdzięczny , jeśli podeślesz na pw co kupić , bo nie chcę żonie wyciągać gratów z szuflady ... chcę mieć swoje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Listopada 2019 Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem .--Romii Właśnie o to mi dokładnie chodziło, że niby robią go "Fachoffcy" od produkcji Korycina, to za tym serkiem który robię sam, a jeszcze z tego "Ciechocińskiego", pełnotłustego mleka od krów pasących się na nadwiślańskich łąkach, to lata świetlne. Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Listopada 2019 .... Nie rozumiem więc tych ciągłych obaw jakie Piurko miewa. Kupować mlicko panocku i wiooo !!! Jarku , nie wiem co wynika z moich wpisów , ale na pewno nie mam obaw ...Po pierwsze , muszę wiedzieć co i dla czego jak coś robię .Po drugie , charakter pracy jest taki , że mijający czas liczę w tygodniach ... nie w dniach .W niedzielę wróciłem z Czech i w piątek wyjazd na Słowację , każdy wyjazd to 4-6 dni i tygodnie uciekają .A dookoła domu też trza ogarnąć przed zimą . Kiedy zostaje kilka dni wolnych , to trudno mi się zorganizować ...Ale spokojna Twa rozczochrana , będzie dobrze , powoli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Listopada 2019 Cieszy mnie to ogromnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania. Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną )Na obronę sera powiem tylko, że sery robię jeszcze „na wariata” - tzn. nie czekam aż skompletuję cały sprzęt, po prostu się uczę akceptując niedociągnięcia - więc wiem gdzie mogą być błędy wpływające na ostatni wygląd/smak.Jednym z powodów „średniego wyglądu/smaku na pewno była temp. dojrzewania (6’C-8’C) Na szczęście dzisiaj ukończyłem przeróbkę lodówki na dojrzewalnię sera. Dzisiaj muszę jeszcze potrzymać temp. 6’C-8’C ale jutro ewakuuję wyroby z zamrażalnika i podniosę temp. A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata” przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle. Np. prasa Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni Edytowane 24 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Listopada 2019 Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał''Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem.Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę.Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania......Wrażenia? – Dobry, przyzwoity choć d…y nie urywa. Spodziewałem się że będzie bliższy serom twardym/żółtym niż twarogu w trochę innej formie.Nie wiem czy jest sens czekać miesiąc bo te 2-3dniowe miały podobne smaki czy konsystencje (tylko jeśli ktoś chce zjadać ser po 2-3 dniach, to chyba musi wziąć poprawkę na sól. Albo odrobinkę z ręki albo dopiero na kanapce. Po solance 20% po dwóch dniach był dla mnie za słony jednak ten po miesiącu słoność ma idealną )...........A żeby potwierdzić słowa że pracuję „na wariata” przedstawiam Wam ser „pseudo Gouda”. Który właśnie się tworzy. Proces ważenia zachowany z zapisków, natomiast reszta to już Freestyle. Np. prasa....... Ale o tym serze na pewno Wam też tu opowiem – mam nadzieję że dopiero z 12 tygodni Dodasz trochę przypraw i będzie ok , różne smaki i zmieni się Twoje nastawienie .A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie I czekam na Goudę Edytowane 24 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Listopada 2019 Gdybyś zostawił ser w lodówce bez opakowania to by ''dojrzewał'' Na desce przeznaczonej tylko do sera i przykryty pergaminem. Co dziennie trzeba odwrócić na drugą stronę. Jeśli jest potrzeba należy przetrzeć roztworem wody z solą Tutaj Alinko na pewno jestem niedouczony bo gdzieś doczytałem (a może źle zrozumiałem) żeby zapakować w worki i do dojrzewania. Przewracać oczywiście przewracałem.[Dodano: 24 lis 2019 - 22:29] A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie Podnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać? Muszę zrobić porządne ramię Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Listopada 2019 A prasa... zrobić ramiak , podnośnik trapezowy z auta i kręcić Panie Podnośnik to zły pomysł, wyobrażasz sobie siedzieć 12h i dokręcać? Muszę zrobić porządne ramię Co Ty gadasz ... kratka lub dwie kratki kubusia , pilot w dłoni wygodny fotel i jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Listopada 2019 Przewracać oczywiście przewracałem. No ale zapakowany w vacum. Nie obsychał w tym worku a tu o to chodzi.Ja tak to kiedyś zrozumiałam jak mi Perszing tłumaczył.Obsychając wytwarza się z czasem taka jkby skórkai upodania się bardziej do sera twardego.Na tym etapie już nie wygląda i nie smakuje jak świeży/jak twaróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 24 Listopada 2019 Obsychając wytwarza się z czasem taka jkby skórka i upodania się bardziej do sera twardego. Na tym etapie już nie wygląda i nie smakuje jak świeży/jak twaróg No i coś w tym musi być bo mój po miesiącu był cały mokry w worku a po wyjęciu i przetarciu ręcznikiem nadal się pocił od strony talerza, tak jakby jeszcze serwatka uchodziła Ale z każdym następnym będzie tylko lepiej [Dodano: 24 lis 2019 - 22:42] Co Ty gadasz ... kratka lub dwie kratki kubusia , pilot w dłoni wygodny fotel i jazda I hemoroidy murowane :laugh: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 24 Listopada 2019 Pierwszy Koryciński po blisko miesiącu dojrzewania. wróbel'ku w tym Korycinie brakuje mi typowych dla tego wyrobu dziurek wygląda jak twaróg . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 24 Listopada 2019 Ja swój zapakowałam w vacum chyba po miesiącu dopiero.Szukam zdjęc, jak znajdę to ci pokażę.Zostaw ten ser tak jak ci napisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Listopada 2019 wygląda jak twaróg . Smakuje podobnie Ale douczam się, z każdym serem coraz mniej błędów I tak się cieszę że ser nie poszedł do kosza [Dodano: 24 lis 2019 - 22:49] Ja swój zapakowałam w vacum chyba po miesiącu dopiero. A ja zrozumiałem że on w ogóle dojrzewa 4 tygodnie (i gdzieś między wierszami "dopisałem" sobie chyba, że powinien to robić w vacum który miał rozwiązać aspekt wilgoci sera w lodówce) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Listopada 2019 wróbel'ku w tym Korycinie brakuje mi typowych dla tego wyrobu dziurek wygląda jak twaróg . Olgo, ja mam małe doświadczenie ale wg tego co wiem to nie powinno być dziurek.Dziurki są efektem słabego sklejenia ziarna lub działania bakteri.Różnią się przekrojem (te dziurki) Jedne i drugie udało mi się ''wyprodukować'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Listopada 2019 http://szkoladomowegomasarstwa.pl/docs/serowarstwo.pdf Myślę że warto zajrzeć .... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Listopada 2019 wg tego co wiem to nie powinno być dziurek. Dziurki są efektem słabego sklejenia ziarna lub działania bakteri. To ciekawe teorie tutaj rozpowszechniasz Alinko Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Listopada 2019 To ciekawe teorie tutaj rozpowszechniasz Alinko Aniu to nie teoria tylko moje zrozumienie tego tematu.Cały czas się uczę i może źle się wyraziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Listopada 2019 http://czoch.com.pl/wp-content/uploads/2013/02/IMG_1163.jpg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Listopada 2019 andrzeju mam wydrukowaną i czytam ją ale wg tego co wiem to nie powinno być dziurek. Ja gdzieś widziałem właśnie z dziurkami jak przy serach twardych[Dodano: 24 lis 2019 - 23:08]O właśnie jak na fotkach EAnny[Dodano: 24 lis 2019 - 23:11] Aniu to nie teoria tylko moje zrozumienie tego tematu. Właśnie to jest chyba problem, bo co czytam opis u SiB-ów to inna wersja. A na jakiś "oficjalny" przepis/pierwowzór jeszcze tu nie natrafiłem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Listopada 2019 Mleko na ser koryciński powinno być zaszczepione bakteriami mezofilnymi (kwaśne mleko), najlepiej dobrze gazującymi.Po uformowaniu sera zarówno ociekanie i solankowanie powinno przebiegać w temperaturze pokojowej. Ser powinien urosnąć na skutek gazowania CO2. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Listopada 2019 Aniu, masz gdzieś to opisane od początku do końca? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Listopada 2019 Alinko to oscypek nie powinien być teoretycznie "zagazowany" i ponoć w oryginale nie powinien skrzypieć ( co akurat mi nie pasuje) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Takie sery robi się na kursie serowarstwa.Najważniejsze to zrobić odpowiedni skrzep, aby samoociekanie było skuteczne. Tego nie zawrze się w przepisie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.