wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Listopada 2019 Dzisiaj ratowałem swojego "Korycina"Za radą EAnny osuszałem go jeszcze przez ok. 12h,Następnie wykonane kostki (dużo powiedziane) które jeszcze sobie schły ok 3h W słoiki i zalane olejami z różnymi dodatkami, abyśmy teraz poznali "swoje smaki" A że dzisiaj się leniłem (robię, a właściwie prawie sam się robi bigos) i znalazłem serek klinek który miał datę do wczoraj, to zrobiłem jeszcze małą porcję serka z przepisu Alinki (post 87): https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page-5?do=findComment&comment=644946 Tylko zamiast kminku czy słonecznika dołożyłem chwilkę uprażoną czarnuszkę i oczywiście polędwicę (coś mi się jej mało wydało ) Powiem tak, na ciepło niebo w gębie a teraz czekam aż wystygnie (a zaznaczę że ser topiony jadałem z przymusu ).I to pomyśleć że tyle białego sera wyrzucałem Muszę sprawdzić jeszcze przepis ten 3-dniowy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Listopada 2019 osuszałem go jeszcze przez ok. 12h, W serowarstwie przepisy i wskazówki są tylko ramą działania.Serowar w miarę nabywania doświadczenia przedłuża lub skraca poszczególne etapy na podstawie uzyskanych efektów.Twój ser można było spokojnie obsuszać dobę. Poza tym okresowo kroić go na większe a stopniowo mniejsze kęsy, aby zwiększyć powierzchnię ew. obciekania i parowania. Twoje kostki wyszły bardzo ładne, kształtne. Kawałki mogą jednak być mało jędrne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Listopada 2019 Muszę sprawdzić jeszcze przepis ten 3-dniowy. Cieszę się że Ci smakuje.Możesz kombinowac różne smaki,doprawiać wg tego co lubisz Ty i Twoja rodzina.Ilość masła też możesz zmniejszać.Sprawdz jeszcze sposób dla leniwych Ja nigdy tego nie zrobiłam bo nie lubię czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Serowar w miarę nabywania doświadczenia przedłuża lub skraca poszczególne etapy na podstawie uzyskanych efektów.Pomału dojdę do wprawy. Najważniejsze że zaczyna mi się to podobać a rodzince smakować (nawet jak trochę niedociągnięć jest) Twój ser można było spokojnie obsuszać dobę. Poza tym okresowo kroić go na większe a stopniowo mniejsze kęsy, aby zwiększyć powierzchnię ew. obciekania i parowania.Aaaa, to teraz skumałem. A ja skupiłem się tylko na tych uszkodzeniach (że stamtąd tylko obcieknie serwatka) Kawałki mogą jednak być mało jędrne.Najważniejsze że nie trafiło do kosza a następnym razem będzie mniej błędów Dziękuję EAnna Ilość masła też możesz zmniejszać.Ja tam wolę dodawać Sprawdz jeszcze sposób dla leniwych Na pewno go wypróbuję. Dziękuję Alinka Kurcze - ja polubiłem ser topiony Edytowane 3 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Listopada 2019 Kurcze - ja polubiłem ser topiony Ja lubiłam zawsze ale taki swój lubię bardzo.Mogę łyżką z pojemnika jeść bez chleba.Zazwyczaj robię z 1kg bo z 500g to mi się nie opłaca misek brudzić.To jest jeden z niewielu produktów który lubimy wszyscy (4 osoby) [Dodano: 03 lis 2019 - 19:46] Dziękuję Alinko Nie ma za co wróbelku,przecież to nie ja wymyśliłam przepisŻyczę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Zazwyczaj robię z 1kg bo z 500g to mi się nie opłaca misek brudzić Ja na próbę zrobiłem z 250g Mogę łyżką z pojemnika jeść bez chleba. U mnie dzisiaj też nie będzie fotki z pieczywem. Nie jestem tak odważny aby Beacie zabrać miskę Ale chyba przynajmniej nie będę jej musiał myć [Dodano: 03 lis 2019 - 19:58] Życzę smacznego Dziękuję Edytowane 3 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zacznę ten wątek tutaj aby mieć porządek Jak wiecie, jeszcze jestem noga jeśli chodzi nawet o podstawy serowarstwa, stąd być może głupie pytanie. Czy młode sery podpuszczkowe można ciąć w kawałki czy powinny dojrzewać w jednej bryle? Gdzieś (czytając dziesiątki tematów ) przeczytałem że po przekrojeniu sera ustaje proces dojrzewania, a zaintrygował mnie wpis Alinki w innym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16572-garnek-za-przyst%C4%99pn%C4%85-cen%C4%99/post 13. Nie wiem czy dotyczy to tylko sera Korycińskiego, czy wszystkich serów, a może nawet sera Korycińskiego nie powinno się ciąć w kawałki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie wiem czy dotyczy to tylko sera Korycińskiego Ja pisałam o korycinie.Miałam jeden duży to go pocięłam na cztery mniejsze kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Listopada 2019 Miałam jeden duży to go pocięłam na cztery mniejsze kawałki I dojrzewały (te 4-5 tygodni)? Ja pisałam o korycinie. Tak właśnie myślę że chyba tylko z tym może się tak udać (choć mogę się mylić) dlatego goudy itp będę robił tak do 1.2kg bo taką mam na dzień dzisiejszy formę. A i mniej mleka na zmarnowanie pójdzie [Dodano: 06 lis 2019 - 22:17]Już wiem dlaczego nie zrobiłem jeszcze prasy do sera - chyba pójdę w podwójną, tak na wszelki wypadek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Listopada 2019 Czy młode sery podpuszczkowe można ciąć w kawałki czy powinny dojrzewać w jednej bryle? ................przeczytałem że po przekrojeniu sera ustaje proces dojrzewania,..Sery podpuszczkowe przeznaczone do dojrzewania pielęgnuje się zazwyczaj na tzw. suchą skórkę, rzadziej na maź w nadanych w procesie prasowania kształtach.Najlepsze sery dojrzewają w dużych kręgach bo w nich warunki dojrzewania są lepsze niż w małych kawałkach.Pocięcie sera w trakcie dojrzewania narusza strukturę sera i zaburza proces dojrzewania. Nie powinno się tego robić. Bakterie biorące udział w przemianach biochemicznych białka mlecznego we wnętrzu sera zostają wystawione na działanie tlenu. Powierzchnia może także zakazić się patogenami ze środowiska.Co innego, gdy kroimy ser z definicji typu młodego, np. korycin. Kawałki można osłonić folią, co zapobiega wyschnięciu powierzchownemu. Takie młode sery powinny być szybko zjedzone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Listopada 2019 No i dla mnie wszystko jasne raz na całe życie. Jak chcę aby dojrzewały to nie kroję.Dziękuję Aniu Prasa dwuramienna i/lub zakup w przyszłości większej formy rozwiązuje u mnie "problem" wykonania sera z jednorazowo większej ilości mleka niż 12l A na czas nauki myślę że te 12l jest wystarczające. Jak coś pójdzie nie tak to ani nie szkoda (hmm - zawsze szkoda) będzie mleka a i kilo niewłaściwie zrobionego sera będę zdolny zjeść/rozdać I tak podobała mi się jeszcze prasa prostokątna Muszę napisać list do św.Mikołaja, w sumie chyba grzeczny byłem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Listopada 2019 A na czas nauki myślę że te 12l jest wystarczające. Płyń śmiało na głęboką wodę . Jak będziesz robił prosty ser podpuszczkowy np a*la oscypek to nie widzę że można coś zepsuć a nauczyć sporo . Na stronie głównej jest super opisana taka produkcja razem z fotkami naszego kolegi Tiera . Z takiego przerobu masz od razu4 różne serki .... z ricottą włącznie .Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Listopada 2019 Płyń śmiało na głęboką wodę . Jak będziesz robił prosty ser podpuszczkowy np a*la oscypek to nie widzę że można coś zepsuć a nauczyć sporo . Na stronie głównej jest super opisana taka produkcja razem z fotkami naszego kolegi Tiera . Z takiego przerobu masz od razu 4 różne serki .... z ricottą włącznie . Pozdrawiam Coś mi mówi że w tym roku będzie trzeba kupić jeszcze jedną lodówkę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Listopada 2019 Coś mi mówi że w tym roku będzie trzeba kupić jeszcze jedną lodówkę Jak masz takie zapotrzebowanie to nie czekaj długo ... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Listopada 2019 Dzisiaj zakończyłem pracę nad kolejnym Korycińskim Ser tradycyjnie zrobiony na mleku z Piątnicy z dodatkiem chlorku wapnia i jogurtu acidofilnego (znaczy mleko + bakterie https://serowar.pl/pl/p/ABY-bakterie-startowe-do-jogurtu-probiotyk/757 ) Tym razem nie pominięty żaden etap pracy i jedyna różnica to solenie na sucho w formie (16g soli/kg sera)Z 6 litrów mleka wyszło troszkę ponad kilo sera Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Listopada 2019 Serek wygląda znakomicie Wróbelku, a dziurki widać nawet bez przekroju, !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Listopada 2019 a dziurki widać nawet bez przekroju, !!! A ja myślałem że to nierówności od formy i z niecierpliwością czekam jeszcze 2 tyg. aby pierwszy rozkroić (taki dojrzały)To mnie uspokoiłeś. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Listopada 2019 "Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku . Można codziennie porównywać ew. zmiany smakowe. Nie wiem kto to rozpuszcza te bajadery o przerwaniu dojrzewania "Korycinka" po rozkrojeniu ??? To nie jest żółty ser twardy w parafinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Listopada 2019 Mam gębę pełną śliny... tylko nie wiem jak to smakuje .Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ?To znaczy do czego to porównać można , albo co smakuje podobnie ...Co prawda nigdy nie szukałem tego sera ... czy jest do kupienia w sklepach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Listopada 2019 Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru : https://allegro.pl/listing?string=ser%20Koryci%C5%84ski&bmatch=baseline-dict42-sup-1-3-1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Listopada 2019 Czy możecie mi powiedzieć jak to smakuje ? Jak słony, biały ser tylko bardziej zbity O, może troszkę bliższy fecie.Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał Koryciński traktuję jako swoistą lekcję nauki wyrobów sera. Smak fajny, a teraz chciałbym porównać jego smak świeżego z takim kilkutygodniowym.No i w kolejce jeszcze Koryciński z czarnuszką i bazylią Na pewno super smakuje krojony w kostkę i z zalewy "Korycinek" po wyjęciu z solanki, już po 2-3 dniach to już sama poezja, po co czekać tak długo, zupełnie nie rozumiem, osobiście uważam za zbędne, i nigdy bym sobie na to nie pozwolił, konsumuję go sukcesywnie, a pozostały niezjedzony serek sobie spokojnie dojrzewa, nabierając coraz bardziej wyrazistego smaku No ja właśnie chcę poznać smak tego sera w różnych okresach jego życia Specjalnie dla Was otworzyłem ten pierwszy Słoność się zbalansowała i w smaku taki hmm no właśnie... kremowy, śmietankowy. Naprawdę dobry. [Dodano: 12 lis 2019 - 21:08] czy jest do kupienia w sklepach ? Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Listopada 2019 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Listopada 2019 Te ze sklepu/targu/wysyłki to nie to samo. Kupowałem ze 3x - zawsze coś było nie tak - a to za suchy i grudkowaty, a to przesolony,jeden w smaku był jakby skwaszony - niesmaczny. Przy cenie 40-50 zł za kilogram spodziewałem się rarytasu.Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem .--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Listopada 2019 Chyba najlepiej samemu zrobić i cieszyć się smakiem . Jak wszystko na tym forum Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Listopada 2019 Czy jest do kupienia ? Do koloru, do wyboru : https://allegro.pl/listing?string=ser%20Koryci%C5%84ski&bmatch=baseline-dict42-sup-1-3-1024Kurza twarz... no nie będę kupował sera w sieci , ale dzięki Zobaczyłem tam wędzony serek i pamiętam ... dawno dawno temu... tak ze 30 do tyłu , jadłem , lubiłem i do dziś pamiętam smak Rolady Ustrzyckiej .W miejscowości , gdzie mieszkałem wcześniej była mleczarnia , filia Mleczarni Jeziorany , robili wędzone sery i tak się nazywały... pyszne były grzanki z chleba i na gorącą kładło się plaster sera...łał Czy to właśnie Korycin wędzony ? ........Piurko, porównał bym Ci tylko w sumie nie wiem z czym. Ja z natury mięsożerny jestem, a do żadnego znanego mi mięsa ni cholery bym nie porównał ..... ......Piurko, a dlaczego sam nie zrobisz? Jak smakuje chociaż troszkę jak schabowy , to mi pasi ... , też preferuję mięcho... Zrobię zrobię , ale jeszcze chwila .Muszę zamówić graty w Serowarze , bo ostatnio twaróg mi nie wyszedł... A z tym kopem to uważaj ... bo Ci nóżka uschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.