drakoo Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Grudnia 2019 No ja dotychczas robiłem tak, że woda do 80C mięso parzyłem do temp ok 70C w środku i na 5 min do zimnej wody i odwieszałem do wyschnięcia, ale zaciekawiło mnie to gotowanie sugerujące ze niby mięso ma byc bardziej soczyste w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-651803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Grudnia 2019 gotowanie sugerujące ze niby mięso ma byc bardziej soczyste w środku. Gotowanie stosowano wtedy, gdy nie było jeszcze termometrów z sondą. Teraz wystarczy parzyć w odpowiedniej temperaturze, zalecanej przepisem, do czasu osiągnięcia wewnątrz wymaganej temperatury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-651827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buksan Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Stycznia 2020 A czy drewno jest okorowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-653379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Tak, ale czasem zdarzą się jakieś kawałki śliwki z korą, głównie palę olchą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-653660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Nasunęły mi się jeszcze trzy pytania1. Nakłuwacie mięso przed peklowaniem? coś to daje?2. Jest jakiś sposób żeby po wędzeniu szynka była w środku bardzo soczysta? Zawsze mi wychodzą takie dość kruche i suchawe, szynki sklepowe pewnie taki efekt maja przez jakąś chemie? 3. Czy boczek wędzicie z skórą czy bez? Edytowane 25 Lutego 2020 przez drakoo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 25 Lutego 2020 Nakłuwać po zalaniu zalewą.Nakłucie poprawia wnikanie zalewy peklującej w głąb mięsa. Jeśli twoje wędzonki są suche, mało soczyste to coś nie tak robisz z temperaturą wędzenia. Boczek wędzisz jak lubisz, ze skórą lub bez.Skórę można wykorzystać podczas robienia skwarek.Dobrze usmażona jest chrupka i bardzo smaczna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 29 Lutego 2020 Przymierzam się do kolejnego wędzenia, dziś zrobiłem solankę, mięso planuję wyciągnąć do osuszania za 11-12 dni, wędzić chcę w sobotę 14go marca, jeśli bym w środę wyciągnął to 2,5 dnia będzie sobie ociekać i osuszać w temp ok 10-12C - chyba że zaskoczy mnie wiosna. Moje pytanie jest takie, zgodnie z wcześniejszymi informacjami zrobiłem solankę 10% (do 6l wody dałem 600g peklosoli), jeszcze mięsa nie włożyłem bo mieszanka była lekko ciepła więc mogę rozcieńczyć, ale chciałem się upewnić czy nie przesadziłem z solą jak na taki okres? Jeszcze jedno pytanie widziałem przepis, aby do takiej solanki dodać trochę musztardy i chciałem to przetestować na jakiejś jednej małej karkówce co o tym sądzicie? ktoś może próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Moim zdaniem ociekanie zdecydowanie za długo. Ja do porannego wędzenia wyciągam z solanki wieczorem i osuszam do rana. Stężenie solanki to sprawa indywidualna,, dla mnie to 8% i peklowanie 6 dni. Dla jednych mało dla długich za dużo. Musisz sam spróbować. Z musztardą dałbym sobie spokój, już lepiej zrobić napar z ziół (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kolendra itd) to także kwestia indywidualnych gustów. Czasem taki napar stosuję. Edytowane 29 Lutego 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Lutego 2020 Napar mam zrobiony ale chciałem dodatkowo dodać jeszcze musztardę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Napar mam zrobiony ale chciałem dodatkowo dodać jeszcze musztardę.Jeśli chcesz naprawdę poczuć smak prawdziwego mięsa, daj sobie spokój i z naparem i z musztardą. Edytowane 29 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 29 Lutego 2020 Stężenie solanki to sprawa indywidualna,, dla mnie to 8% i peklowanie 6 dni. Dla jednych mało dla długich za dużo Za namową SIBów - odszedłem od przypraw do peklowania i innych dodatków .Tylko peklosól Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) i tak zrobi z musztardą,albo już zrobił to będzie jak z grilla latem a mam smaka na kiełbaskę z grilla z musztardą Edytowane 29 Lutego 2020 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Marca 2020 Lubię próbować nowych rzeczy jak nie spróbuje to się nie przekonam i będzie to za mną chodziło :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Marca 2020 Tylko pamiętaj o bezpieczeństwie. Kiełbaskę z grilla z musztardą zjesz od razu, ale większej ilości wędzonej już nie. Poza tym, czego oczekujesz po takim dodatku do wędlin?Co do dodatków przypraw (czy bezpośrednio, czy też w formie naparu), jeszcze raz doradzam, aby je pominąć przy peklowaniu. Wiele osób z tego forum się o tym przekonało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Marca 2020 Uważaj tylko by dodatek musztardy nie spowodował ,że Ci zacznie np. pleśnieć .I tak jak napisał Woytas ociekanie zbyt długie w dodatku w takiej temperaturze. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Marca 2020 @drako Ciepła zalewa peklująca?Po co? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 1 Marca 2020 Ja też pekluję bez żadnych dodatków . Po co ma mi wszystko potem zajeżdżac zielem.Jak chcesz to możesz do siatki ,w której będziesz wędził włożyć np listki laurowe . Ja czasami panieruje boczek grubo mielonymi przyprawami i wędze .Potem wrzucam do worka i parzę Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Licz się z tym ,że pod listkami możesz mieć niedowędzone pola. Edytowane 1 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 1 Marca 2020 Ciepłą była bo miałem wodę przegotowaną, musiałem ostudzić. Nie robiłem dużej ilości włożyłem jedną małą karkówkę będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16584-problem-z-kwa%C5%9Bnymi-w%C4%99dzonkami-i-wilgoci%C4%85-w-w%C4%99dzarni/page/5/#findComment-658794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.