Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No ja dotychczas robiłem tak, że woda do 80C mięso parzyłem do temp ok 70C w środku i na 5 min do zimnej wody i odwieszałem do wyschnięcia, ale zaciekawiło mnie to gotowanie sugerujące ze niby mięso ma byc bardziej soczyste w środku. 

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

gotowanie sugerujące ze niby mięso ma byc bardziej soczyste w środku.

Gotowanie stosowano wtedy, gdy nie było jeszcze termometrów z sondą. Teraz wystarczy parzyć w odpowiedniej temperaturze, zalecanej przepisem, do czasu osiągnięcia wewnątrz wymaganej temperatury.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Nasunęły mi się jeszcze trzy pytania

1. Nakłuwacie mięso przed peklowaniem? coś to daje?

2. Jest jakiś sposób żeby po wędzeniu szynka była w środku bardzo soczysta? Zawsze mi wychodzą takie dość kruche i suchawe, szynki sklepowe pewnie taki efekt maja przez jakąś chemie? 

3. Czy boczek wędzicie z skórą czy bez?

Edytowane przez drakoo

Nakłuwać po zalaniu zalewą.

Nakłucie poprawia wnikanie zalewy peklującej w głąb mięsa.

 

Jeśli twoje wędzonki są suche, mało soczyste to coś nie tak robisz z temperaturą wędzenia.

 

Boczek wędzisz jak lubisz, ze skórą lub bez.

Skórę można wykorzystać podczas robienia skwarek.

Dobrze usmażona jest chrupka i bardzo smaczna.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Przymierzam się do kolejnego wędzenia, dziś zrobiłem solankę, mięso planuję wyciągnąć do osuszania za 11-12 dni, wędzić chcę w sobotę 14go marca, jeśli bym w środę wyciągnął to 2,5 dnia będzie sobie ociekać i osuszać w temp ok 10-12C - chyba że zaskoczy mnie wiosna. 

Moje pytanie jest takie, zgodnie z wcześniejszymi informacjami zrobiłem solankę 10% (do 6l wody dałem 600g peklosoli), jeszcze mięsa nie włożyłem bo mieszanka była lekko ciepła więc mogę rozcieńczyć, ale chciałem się upewnić czy nie przesadziłem z solą jak na taki okres? 

 

Jeszcze jedno pytanie widziałem przepis, aby do takiej solanki dodać trochę musztardy i chciałem to przetestować na jakiejś jednej małej karkówce co o tym sądzicie? ktoś może próbował? 

Moim zdaniem ociekanie zdecydowanie za długo. Ja do porannego wędzenia wyciągam z solanki wieczorem i osuszam do rana. Stężenie solanki to sprawa indywidualna,, dla mnie to 8% i peklowanie 6 dni. Dla jednych mało dla długich za dużo. Musisz sam spróbować. Z musztardą dałbym sobie spokój, już lepiej zrobić napar z ziół (liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kolendra itd) to także kwestia indywidualnych gustów. Czasem taki napar stosuję. Edytowane przez Woytas
Napar mam zrobiony ale chciałem dodatkowo dodać jeszcze musztardę.

Jeśli chcesz naprawdę poczuć smak prawdziwego mięsa, daj sobie spokój i z naparem i z musztardą.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Stężenie solanki to sprawa indywidualna,, dla mnie to 8% i peklowanie 6 dni. Dla jednych mało dla długich za dużo
:thumbsup: 

Za namową SIBów - odszedłem od przypraw do peklowania i innych dodatków .Tylko peklosól  :thumbsup:  :yes:

Muskie - to ryba 🙃

:) i tak zrobi z musztardą,albo już zrobił  :) to będzie jak z grilla latem a mam smaka na kiełbaskę z grilla z musztardą  :tongue:

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Tylko pamiętaj o bezpieczeństwie. Kiełbaskę z grilla z musztardą zjesz od razu, ale większej ilości wędzonej już nie. Poza tym, czego oczekujesz po takim dodatku do wędlin?

Co do dodatków przypraw (czy bezpośrednio, czy też w formie naparu), jeszcze raz doradzam, aby je pominąć przy peklowaniu. Wiele osób z tego forum się o tym przekonało.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Uważaj tylko by dodatek musztardy nie spowodował ,że Ci zacznie np. pleśnieć .

I tak jak napisał Woytas ociekanie zbyt długie w dodatku w takiej temperaturze.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

@drako

 

Ciepła zalewa peklująca?

Po co?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ja też pekluję bez żadnych dodatków . Po co ma mi wszystko potem zajeżdżac zielem.Jak chcesz to możesz do siatki ,w której będziesz wędził włożyć np listki laurowe . Ja czasami panieruje boczek grubo mielonymi przyprawami i wędze .Potem wrzucam do worka i parzę 

beata
Licz się z tym ,że pod listkami możesz mieć niedowędzone pola. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ciepłą była bo miałem wodę przegotowaną, musiałem ostudzić. Nie robiłem dużej ilości włożyłem jedną małą karkówkę będę obserwował. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.