El komendante Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.Poczytałem sporo o wędlinach z wątrobowym wsadem, czas na własne próby.Składniki:- łopatka wp 600 g- boczek 1000 g- podgardle 550 /po oczyszczeniu/- słoninka 700g- wątróbka wp 600 gr /po dokładnym oczyszczeniu/ Przyprawy;- sól kamienna 18g/kg- pieprz czarny 1,5g/kg- majeranek z ogrodu od sąsiada /bardzo aromatyczny/ wg smaku farszu- grzyby suszone mix prawdziwków i podgrzybków, solidna garść- dwie średnie cebule Mięsko parzyłem przez około 60-70 minut do miękkości, dodałem kilka liści laurowych i cebulę do wywaru.Wymoczoną wątróbkę parzyłem około 10 minut.Po wystudzeniu trzykrotnie mięso, wątróbkę i cebulę przepuściłem przez maszynkę o drobnych oczkach tzw makowe.Podczas mieszania farszu dodałem około 80 ml wywaru, tak z góry z tłuszczem.Jako osłonek użyłem jelit wp grubych. Miałem dużo pracy z ich wyczyszczeniem, nie były zbyt czyste. Po niezbyt ścisłym napełnieniu batony parzyłem w wodzie o temperaturze 80 st C przez 60 minut.(Pierwsza próba nieudana tylko 2 z 8 batonów ocalały temperatura przekroczyła 85 stopni, niezrażony niepowodzeniem podjąłem następna próbę).Rano nazajutrz batony powędrowały do wędzarni na 2,5 godziny w temperaturze 50-60 st C.Szpachlówka dość dobrze się rozsmarowuje, nie tak jak masełko, ale nie uszkadza pieczywa.Mojej LP, synom, synowym smakuje. Poprosili o jeszcze.Bardzo dziękuję za inspirację dla Halusi i Pawła Pozdrawiam. Edytowane 16 Listopada 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2019 Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna. Ja powiem tak. Do pasztetowej wątroba idzie parzona, a do wątrobianej wątroba idzie surowa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna. Ja powiem tak. Do pasztetowej wątroba idzie parzona, a do wątrobianej wątroba idzie surowa. To jest jedna z różnic,ale znam takie przepisy gdzie do kiszki wątrobianej parzą wątrobę.Jeśli przyjmiemy, za wzorzec przepisy branżowe to typowa wątrobianka ma zupełnie inny skład surowcowy niż kiszka pasztetowa.P.STrzeba przy tych jelitach pilnować temperatury parzenia bo mogą pękać. Edytowane 16 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2019 No to ja wprowadzę ferment Ponieważ okresowo mam nadmiar wątrób dziczych to robię taką "wątrobiankę" - duszę wątróbkę z dużą ilością cebuli, papryki ( owoc) i czosnku -część zjadamy na obiad to co zostanie to ewentualnie dodaję jeszcze trochę tłuszczu np masła klarowanego i/lub tłuszczu gęsiego nieco śmietanki i blenduję ,doprawiam i do słoików . Ewentualnie część zamrażam To takie smarowidło z wątróbki Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2019 To takie smarowidło z wątróbki Olgo ... już mi ten rarytas smakuje . :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2019 To takie smarowidło z wątróbki To takie fałszywe foie gras Przepyszne, również robię coś podobnego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2019 Rano nazajutrz batony powędrowały do wędzarni na 2,5 godziny w temperaturze 50-60 st C. Osobiscie wedzil bym 2x ok 8-10h dymem zimnym. Przez zimne wedzenie uzyskuje sie calkiem inny (jak dla mie lepszy ) smak. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) To takie smarowidło z wątróbki również robię coś podobnego. PRZEPIS Edytowane 17 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2019 'chudziak', dnia 16 List 2019 - 20:57, napisał: To takie smarowidło z wątróbki PRZEPIS Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2019 Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak Przykro mi, że Cię rozczarowałam Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny.Dałam link do swojego przepisu wyłącznie dlatego, że wpisuje się technologią w sposób kol. @Chudziak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny. Ja robię bez przepisu na oko i smak i właściwie opis procesu zawarłam w poście powyżej . Przepis EAnny jest dokładny ,mój nie bo zwykle ta smarówka powstaje przy okazji. Z tym ,że ja po dodaniu tłuszczu gęsiego jeszcze podgrzewam ale już po zblendowaniu ze śmietanką nie . Przekładam do słoików i do lodówki a nadwyżkę zamrażam. Edytowane 17 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2019 P.STrzeba przy tych jelitach pilnować temperatury parzenia bo mogą pękać. I pękają.W przepisach pasztetówek w których używa się tych jelit wyraźnie jest o tym napisane, ale jakoś umknęło to mojej pamięci i większość farszu poszła do wiadra.Nauka kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2019 W przepisach pasztetówek w których używa się tych jelit wyraźnie jest o tym napisane, ale jakoś umknęło to mojej pamięci i większość farszu poszła do wiadra. Nauka kosztuje Możesz użyć wołowych prostych (u nas problem z dostaniem szczególnie większych rozmiarów) lub wołowych wiankowych.One są zdecydowanie mocniejsze i nie tak wrażliwe na temperaturę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.