Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.

Poczytałem sporo o wędlinach z wątrobowym wsadem, czas na własne próby.

Składniki:

- łopatka wp 600 g

- boczek 1000 g

- podgardle 550 /po  oczyszczeniu/

- słoninka 700g

- wątróbka wp 600 gr /po dokładnym oczyszczeniu/

 

 

Przyprawy;

- sól kamienna 18g/kg

- pieprz czarny 1,5g/kg

- majeranek z ogrodu od sąsiada /bardzo aromatyczny/ wg smaku farszu

- grzyby suszone mix prawdziwków i podgrzybków, solidna garść

- dwie średnie cebule

 

Mięsko parzyłem przez około 60-70 minut do miękkości, dodałem kilka liści laurowych i cebulę do wywaru.

Wymoczoną wątróbkę parzyłem około 10 minut.

Po wystudzeniu trzykrotnie mięso, wątróbkę i cebulę przepuściłem przez maszynkę o drobnych oczkach tzw makowe.

Podczas mieszania farszu dodałem około 80 ml wywaru, tak z góry z tłuszczem.

Jako osłonek użyłem jelit wp grubych. Miałem dużo pracy z ich wyczyszczeniem, nie były zbyt czyste.

 

Po niezbyt ścisłym napełnieniu batony parzyłem w wodzie o temperaturze 80 st C  przez 60 minut.

(Pierwsza próba nieudana tylko 2 z 8 batonów ocalały  :facepalm: temperatura przekroczyła 85 stopni, niezrażony niepowodzeniem podjąłem następna próbę).

Rano nazajutrz batony powędrowały  do wędzarni na 2,5 godziny w temperaturze 50-60 st C.

Szpachlówka dość dobrze się rozsmarowuje, nie tak jak masełko, ale nie uszkadza pieczywa.

Mojej LP, synom, synowym smakuje. Poprosili o jeszcze.

Bardzo dziękuję za inspirację dla Halusi i Pawła

 

 

post-70976-0-87434200-1573928211_thumb.jpg

post-70976-0-96635400-1573928226_thumb.jpg

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.

 

Ja powiem tak. Do pasztetowej wątroba idzie parzona, a do wątrobianej wątroba idzie surowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646107
Udostępnij na innych stronach

 

Czym się różni pasztetowa od wątrobianki to dla mnie jeszcze wiedza tajemna.

 

Ja powiem tak. Do pasztetowej wątroba idzie parzona, a do wątrobianej wątroba idzie surowa.

 

To jest jedna z różnic,ale znam takie przepisy gdzie do kiszki wątrobianej parzą wątrobę.Jeśli przyjmiemy, za wzorzec przepisy branżowe to typowa wątrobianka ma zupełnie inny skład surowcowy niż kiszka pasztetowa.

P.S

Trzeba przy tych jelitach pilnować temperatury parzenia bo mogą pękać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646109
Udostępnij na innych stronach

No to ja wprowadzę ferment   :rolleyes:  Ponieważ okresowo mam nadmiar wątrób dziczych to robię taką "wątrobiankę" - duszę wątróbkę z dużą ilością cebuli, papryki ( owoc) i czosnku -część zjadamy na obiad :laugh:  to co zostanie to ewentualnie dodaję jeszcze trochę tłuszczu np masła klarowanego i/lub tłuszczu gęsiego nieco śmietanki i blenduję ,doprawiam i do słoików . Ewentualnie część zamrażam  :D   To takie smarowidło z wątróbki  :tongue: 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646111
Udostępnij na innych stronach

 

 

To takie smarowidło z wątróbki :tongue:

 

 

Olgo ... już mi ten rarytas  smakuje . :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646117
Udostępnij na innych stronach

 

 

To takie smarowidło z wątróbki 

To takie fałszywe foie gras :D

Przepyszne, również robię coś podobnego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646122
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rano nazajutrz batony powędrowały do wędzarni na 2,5 godziny w temperaturze 50-60 st C.

 

 

Osobiscie wedzil bym 2x ok 8-10h dymem zimnym. Przez zimne wedzenie uzyskuje sie calkiem inny (jak dla mie lepszy ) smak.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646131
Udostępnij na innych stronach

To takie smarowidło z wątróbki 

 

również robię coś podobnego.

 

PRZEPIS

 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646138
Udostępnij na innych stronach

 

 

'chudziak', dnia 16 List 2019 - 20:57, napisał: To takie smarowidło z wątróbki PRZEPIS

 

Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646141
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak

Przykro mi, że Cię rozczarowałam  :facepalm:

Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny.

Dałam link do swojego przepisu wyłącznie dlatego, że wpisuje się technologią w sposób kol. @Chudziak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646145
Udostępnij na innych stronach

Myslalem ze bedzie przepis na "smarowidlo " kol. Chudziak

 

 

 

Może Olga zdradzi swój przepis tym bardziej, że używa wątroby zwierzyny.

 

Ja robię bez przepisu na oko i smak :blush:   i właściwie opis procesu zawarłam  w poście powyżej :rolleyes:  .  Przepis EAnny jest dokładny ,mój nie bo zwykle  ta smarówka powstaje przy okazji. Z tym ,że ja po dodaniu tłuszczu gęsiego jeszcze podgrzewam ale już po zblendowaniu ze śmietanką nie . Przekładam do słoików i do lodówki a nadwyżkę  zamrażam.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646150
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

P.S

Trzeba przy tych jelitach pilnować temperatury parzenia bo mogą pękać.

 

I pękają.

W przepisach pasztetówek w których używa się tych jelit wyraźnie jest o tym napisane, ale jakoś umknęło to mojej pamięci i większość farszu poszła do wiadra.

Nauka kosztuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646170
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisach pasztetówek w których używa się tych jelit wyraźnie jest o tym napisane, ale jakoś umknęło to mojej pamięci i większość farszu poszła do wiadra. Nauka kosztuje

Możesz użyć wołowych prostych (u nas problem z dostaniem szczególnie większych rozmiarów) lub wołowych wiankowych.One są zdecydowanie mocniejsze i nie tak wrażliwe na temperaturę 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16596-szpachl%C3%B3wka-z-w%C4%85tr%C3%B3bki/#findComment-646177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.