EAnna Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Listopada 2019 Postępuję wg przepisu Ligawy z linka. Przygotowuję 1L solanki z 55g soli w tym 10g peklosoli. Więc mam solankę mniej więcej 5,5%. Źle!!!W przepisie Ligawy (50g soli + 5g peklosoli) jest peklosól kanadyjska/amerykańska, tzw. #cure2.Jest to równoważnik 55g naszej peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Listopada 2019 No to do jutra musi "przeżyć" w takiej solance.Nie mam teraz więcej peklosoli... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Coś wyszło... Wędzenie bez przerwy 16h zimnym dymem (tempe od poniżej 20 do 30C wg termometru).50/50 zrębką najpierw bukową, później dębową (brakło mi buka).Wygląd zewnątrz - blado brązowy, połyskującyNajdziwniejsze jest dla mnie, że smakuje, jakby cytryna była składnikiem.Posmak jest delikatnie kwaśny.Wiem, że kwaśność może pochodzić od niewysuszonego surowca i/lub skroplin na wędlinie.U mnie nic z ww nie wystąpiło.Obsuszałem 24h przed wędzeniem, a zanim poszedł dym w komorę, przez 1h w temp 30-40* obsuszyłem mięso - skroplin nie było. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Wystarczy że dąb wystąpił w wędzeniu.Jak zostało Ci tych dębowych zrębek to je powąchaj - pewnie wiele Ci się wyjaśni.Na łososiową wszystko od tego tłuszczu w prawo do wykrojenia - powinno zostać samo mięso - polędwica bez warkocza, mizdry.A te białe zacieki na wierzchy świadczą o tym, że 30 stopni jednak przekroczyłeś.Jak w smaku? Jaka konsystencja jak plasterki pokroisz?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jak na łososiową, zbyt "przypieczona". Co do kwasu octowego - mógł wytworzyć się w pierwszej fazie wędzenia, kiedy następowało wyrównywanie temperatur (nierraz sie tego nawet nie zauważa). Jednak nie ma co się przejmować, gdyż po kilku dniach przechowywania kwaśny posmak powinien zaniknąć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Wędzenie bez przerwy 16h zimnym dymem (tempe od poniżej 20 do 30C wg termometru). Lepsze rezultaty otrzymasz wędząc po 2 do 4 godz. na dobę przez kilka dni do tygodnia . Ja tak robię no i temperatura na zewnątrz nie powinna przekraczać 10 st. C. U mnie przez cały czas polędwica pozostaje w wędzarni. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) .[Dodano: 01 gru 2019 - 14:53]Wystarczy że dąb wystąpił w wędzeniu.Jak zostało Ci tych dębowych zrębek to je powąchaj - pewnie wiele Ci się wyjaśni....A te białe zacieki na wierzchy świadczą o tym, że 30 stopni jednak przekroczyłeś.Jak w smaku? Jaka konsystencja jak plasterki pokroisz?--RomiiNie wiedziałem, że dąb "kwasi" wędzonki ...Ale faktycznie, zrębka pachnie tak ... "dębowo" Mam jej 60L, w tym tygodniu kupiłem. Co do temperatury, to o 22 giej termometr stabilnie pokazywał 25C, po czym dosypałem zrębków i poszedłem spać.Sama wędzarnia jest nieocieplona, grzałka ma 1800W, a regulator ponoć dość dużą histerezę (+/-10C), więc możliwe, że czasowo temperatura podskoczyła wyżej.Noc była mroźna, do -2C.Wędlinka już straciła trochę na kwasowości. Na pierwszy plan przebija się słoność, czego osobiście nie lubię.Po wędzeniu oczywiście wylądowała na 20 min do gara z zimną wodą.Konsystencja - "mazista", niezbyt wilgotna. Chyba jest OK.[Dodano: 01 gru 2019 - 14:54]Co do kwasu octowego...po kilku dniach przechowywania kwaśny posmak powinien zaniknąć.Za kilka dni to po tych 3 kawałkach będą tylko zdjęcia na WD Za bardzo z synem lubimy łososiową... Edytowane 1 Grudnia 2019 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Co do temperatury, to o 22 giej termometr stabilnie pokazywał 25C, po czym dosypałem zrębków i poszedłem spać. Sama wędzarnia jest nieocieplona, grzałka ma 1800W, a regulator ponoć dość dużą histerezę (+/-10C), więc możliwe, że czasowo temperatura podskoczyła wyżej. Noc była mroźna, do -2C. Następnym razem wyłącz całkowicie grzanie. Nic nie zamarznie nawet jak mróz będzie w nocy XD.Oczyść schab żeby zostało minimum tak jak na fotce poniżej.Jak za słone Ci wyszło to niższe stężenie peklosoli o 1-2g/kg i powtórka z rozrywki na kolejnych testowych kawałkach. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jak za słone Ci wyszło to niższe stężenie peklosoli o 1-2g/kg i powtórka z rozrywki na kolejnych testowych kawałkach. IMG_2109.jpg--Romii No, powtórkę już wczoraj zrobiłem ...Tym razem solanką o stężeniu 9% zalałem mięso ...To, co jest na zdjęciach zapeklowane było solanką o stężeniu mniej więcej 5-6%.Zatem pewnie trochę wody doleje, żeby zubożyć słoność. Jakim drewnem wędzisz swoje wędliny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Grudnia 2019 To, co jest na zdjęciu nie było wędzone .Wędzę bukiem, czereśnią, leszczyną, końcówka jabłoni jeszcze w tym roku była w ruchu. Tym razem solanką o stężeniu 9% zalałem mięso ... To, co jest na zdjęciach zapeklowane było solanką o stężeniu mniej więcej 5-6%. Tutaj już nic nie rozumiem.... zrobiłeś wcześniej 5-6% i było za słone... to zrobiłeś 9%?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie wiedziałem, że dąb "kwasi" wędzonki ... Na początku mojej przygody z wędzeniem .... drewnem do wędzenia była brzoza i dąb .... dlaczego ..... bo to było drewno liściaste do kominka . Nigdy nie zauważyłem żeby dąb kwasił wędzonki . Wędzonka na dębinie ma zapach i smak bardzo wyrazisty ale nie kwaśny . Natomiast z niewiedzy jak wędziłem pierwszy raz brzozą to udało mi się uzyskać wędzonki kwaskowe . Oczywiście brzoza była nie korowana . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Grudnia 2019 OK, mam 1.5kg schabu-polędwicy z "normalnego" sklepu. Te, które poszły do kosza też były ze sklepu "normalnego". Niczego w dyskontach nie kupuję, tym bardziej "z pieluchą". A ja zapytam o to? Na jakiej podstawie twierdzicie że mięso kupione w "normalnym" sklepie nie posiada "pieluchy".? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja kupuję całe elementy - bez pampersa:--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Grudnia 2019 ...Tutaj już nic nie rozumiem.... zrobiłeś wcześniej 5-6% i było za słone... to zrobiłeś 9%?--Romii To proste, następną porcję robiłem wczoraj, a wędzonki, o których rozmawiamy wyciągnąłem z wędzarni dzisiaj rano.Dlaczego tak?Wcześniej była niezgodność co do zrozumienia receptury ligawy.Padały tutaj propozycje solanek o stężeniach nawet 10%, a ja mimo,że sól lubię, to już jest za dużo dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Grudnia 2019 To końcu jakie te stężenia faktycznie były bo ja też nie rozumiem jak 9% może być mniej słone niż 5 % - stężenie to jednoznaczna wielkość matematyczna Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Grudnia 2019 @chudziak, wczoraj zrobiłem 1,5L solanki, do której dodałem 50g peklosoli (1 opakowanie prymata) i 80g soli niejodowanej.Wędlina, która dzisiaj skończyła się dymić, peklowana była w 1L solanki z 55g soli. Czyli masz dokładnie stężenia 5,5% i 9%. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Grudnia 2019 @chudziak, wczoraj zrobiłem 1,5L solanki, do której dodałem 50g peklosoli (1 opakowanie prymata) i 80g soli niejodowanej. Wędlina, która dzisiaj skończyła się dymić, peklowana była w 1L solanki z 55g soli. Nie idź tą drogą. Szczególnie przy wędlinach spożywanych na surowo.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja kupuję całe elementy - bez pampersa: Bo myślałem że kolega w "normalnym" sklepie kupuje widząc (a właściwie nie widząc) pampersa w sklepowej ladzie chłodniczej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Nie idź tą drogą. Szczególnie przy wędlinach spożywanych na surowo.--Romii W takim razie kończę dyskusję (czasowo).Muszę dokładnie przestudiować "teorię", bo się "pogubiłem". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Kończę wędzenie w dymie bukowym ze szczególnym zwróceniem uwagi na wyrównywanie temperatur przed rozpoczęciem dymienia. PSZrębka dębowa wygląda mi na głównego winowajcę "kwasowości" ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zrębka dębowa wygląda mi na głównego winowajcę "kwasowości" ... Chyba, że jej jakość. Jest zasada która mówi, że im twardsze drewno liściaste, tym bardziej nadaje się do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Ewentualnie może mi po prostu nie odpowiada zapach i efekty wędzenia dębem ...Jak spala się zrębka bukowa, to dym mi pachnie, dąb od razu "w nosie mi wierci" ... Wczoraj testowo wrzuciłem serek twarogowy do wędzarni i okopciłem go dymem dębowym.I chyba sery to jest zastosowanie, gdzie będę mógł wykorzystać dębinę bo z wieprzowiną efekty dla mnie są takie średnie. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Wędzę drewnem dębowym jak tylko pamięć sięga, jeszcze drzewiej w wędzarni z beczki i nigdy nie miałem kwaśnych wędzonek, warto dokładnie przypatrzeć się tym zrębkom, jak i sposobie obsługiwania wędzarni. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Moje wędzonki tez nie są kwaśne. Po dębie mają lekko kwaskowy posmak, coś jakby nuta kwasku cytrynowego, która po 2-3 dniach znika.Dzieje się to tylko po zrębkach dębowych.Dzisiejszy urobek, po buku (4h+4h+6h zimnym dymem) i odrobinie dębu nie wykazuje takiej kwasowości.Zrębkę kupowałem na allegro. Jeżeli to ma znaczenie, producentem jest AWPOL.Nie bardzo wiem, na co zwracać przy ocenie zrębki.Kory na nich nie ma, są suche (oczywiście organoleptycznie). Dąb, jak dąb, jest bardzo twardy. Pali się wyraźnie dłużej niż buk. Odnośnie techniki wędzenia.Na pewno regulacja temperatury jest niestabilna.Dzisiaj pogoda jest wietrzna, temperatura -2 do 3C, więc wędzarnia miała tendencje do wychładzania.Była okryta kocem, ale i tak termometr pokazywał od 10 do 30C.Dymogenerator?Chyba nie mam wpływu na jego pracę poza włączeniem/wyłączeniem wentylatora i/lub grzałki oraz regulacją intensywności przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Grudnia 2019 O S U S Z A N I E ! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.