Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Postępuję wg przepisu Ligawy z linka. Przygotowuję 1L solanki z 55g soli w tym 10g peklosoli. Więc mam solankę mniej więcej 5,5%.

Źle!!!

W przepisie Ligawy (50g soli + 5g peklosoli) jest peklosól kanadyjska/amerykańska, tzw. #cure2.

Jest to równoważnik 55g naszej peklosoli.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647270
Udostępnij na innych stronach

Coś wyszło...

post-68922-0-84722000-1575187399_thumb.jpg

 

 

Wędzenie bez przerwy 16h zimnym dymem (tempe od poniżej 20 do 30C wg termometru).
50/50 zrębką najpierw bukową, później dębową (brakło mi buka).

Wygląd zewnątrz - blado brązowy, połyskujący
Najdziwniejsze jest dla mnie, że smakuje, jakby cytryna była składnikiem.
Posmak jest delikatnie kwaśny.
Wiem, że kwaśność może pochodzić od niewysuszonego surowca i/lub skroplin na wędlinie.
U mnie nic z ww nie wystąpiło.
Obsuszałem 24h przed wędzeniem, a zanim poszedł dym w komorę, przez 1h w temp 30-40* obsuszyłem mięso - skroplin nie było.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647872
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy że dąb wystąpił w wędzeniu.

Jak zostało Ci tych dębowych zrębek to je powąchaj - pewnie wiele Ci się wyjaśni.

Na łososiową wszystko od tego tłuszczu w prawo do wykrojenia - powinno zostać samo mięso - polędwica bez warkocza, mizdry.

A te białe zacieki na wierzchy świadczą o tym, że 30 stopni jednak przekroczyłeś.

Jak w smaku? Jaka konsystencja jak plasterki pokroisz?

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647903
Udostępnij na innych stronach

Jak na łososiową, zbyt "przypieczona". Co do kwasu octowego - mógł wytworzyć się w pierwszej fazie wędzenia, kiedy następowało wyrównywanie temperatur (nierraz sie tego nawet nie zauważa). Jednak nie ma co się przejmować, gdyż po kilku dniach przechowywania kwaśny posmak powinien zaniknąć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzenie bez przerwy 16h zimnym dymem (tempe od poniżej 20 do 30C wg termometru).

Lepsze rezultaty otrzymasz wędząc po  2 do 4 godz. na dobę  przez kilka dni do tygodnia . Ja tak robię  no i temperatura na zewnątrz nie powinna przekraczać 10 st. C. U mnie przez cały czas polędwica pozostaje w wędzarni.

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647919
Udostępnij na innych stronach

.
[Dodano: 01 gru 2019 - 14:53]

Wystarczy że dąb wystąpił w wędzeniu.

Jak zostało Ci tych dębowych zrębek to je powąchaj - pewnie wiele Ci się wyjaśni.

...

A te białe zacieki na wierzchy świadczą o tym, że 30 stopni jednak przekroczyłeś.

Jak w smaku? Jaka konsystencja jak plasterki pokroisz?

--

Romii

Nie wiedziałem, że dąb "kwasi" wędzonki ...

Ale faktycznie, zrębka pachnie tak ... "dębowo" ;)

Mam jej 60L, w tym tygodniu kupiłem.

 

Co do temperatury, to o 22 giej termometr stabilnie pokazywał 25C, po czym dosypałem zrębków i poszedłem spać.

Sama wędzarnia jest nieocieplona, grzałka ma 1800W, a regulator ponoć dość dużą histerezę (+/-10C), więc możliwe, że czasowo temperatura podskoczyła wyżej.

Noc była mroźna, do -2C.

Wędlinka już straciła trochę na kwasowości. Na pierwszy plan przebija się słoność, czego osobiście nie lubię.

Po wędzeniu oczywiście wylądowała na 20 min do gara z zimną wodą.

Konsystencja - "mazista", niezbyt wilgotna. Chyba jest OK.


[Dodano: 01 gru 2019 - 14:54]

Co do kwasu octowego...

po kilku dniach przechowywania kwaśny posmak powinien zaniknąć.

Za kilka dni to po tych 3 kawałkach będą tylko zdjęcia na WD ;)

Za bardzo z synem lubimy łososiową...

post-68922-0-62691300-1575207736_thumb.jpg

post-68922-0-93403900-1575207737_thumb.jpg

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647920
Udostępnij na innych stronach

Co do temperatury, to o 22 giej termometr stabilnie pokazywał 25C, po czym dosypałem zrębków i poszedłem spać. Sama wędzarnia jest nieocieplona, grzałka ma 1800W, a regulator ponoć dość dużą histerezę (+/-10C), więc możliwe, że czasowo temperatura podskoczyła wyżej. Noc była mroźna, do -2C.

 

Następnym razem wyłącz całkowicie grzanie.  Nic nie zamarznie nawet jak mróz będzie w nocy XD.

Oczyść schab żeby zostało minimum tak jak na fotce poniżej.

Jak za słone Ci wyszło to niższe stężenie peklosoli o 1-2g/kg i powtórka z rozrywki na kolejnych testowych kawałkach.

 

post-97324-0-41489900-1575211570_thumb.jpg

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647928
Udostępnij na innych stronach

Jak za słone Ci wyszło to niższe stężenie peklosoli o 1-2g/kg i powtórka z rozrywki na kolejnych testowych kawałkach.

 

attachicon.gifIMG_2109.jpg

--

Romii

 

No, powtórkę już wczoraj zrobiłem ...

Tym razem solanką o stężeniu 9% zalałem mięso ...

To, co jest na zdjęciach zapeklowane było solanką o stężeniu mniej więcej 5-6%.

Zatem pewnie trochę wody doleje, żeby zubożyć słoność.

 

Jakim drewnem wędzisz swoje wędliny?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647953
Udostępnij na innych stronach

To, co jest na zdjęciu nie było wędzone  :D .

Wędzę bukiem, czereśnią, leszczyną, końcówka jabłoni jeszcze w tym roku była w ruchu.

 

 

Tym razem solanką o stężeniu 9% zalałem mięso ... To, co jest na zdjęciach zapeklowane było solanką o stężeniu mniej więcej 5-6%.

Tutaj już nic nie rozumiem.... zrobiłeś wcześniej 5-6% i było za słone... to zrobiłeś 9%?

--

Romii 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiedziałem, że dąb "kwasi" wędzonki ...

 

 

Na początku mojej przygody z wędzeniem  .... drewnem do wędzenia była brzoza i dąb .... dlaczego .....  bo to było drewno liściaste do kominka .  Nigdy nie zauważyłem żeby dąb kwasił wędzonki .  Wędzonka  na dębinie ma zapach i smak bardzo wyrazisty ale nie kwaśny . Natomiast z niewiedzy jak wędziłem pierwszy raz brzozą to udało mi się uzyskać wędzonki kwaskowe . Oczywiście brzoza była nie korowana .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647963
Udostępnij na innych stronach

 

 

OK, mam 1.5kg schabu-polędwicy z "normalnego" sklepu. Te, które poszły do kosza też były ze sklepu "normalnego". Niczego w dyskontach nie kupuję, tym bardziej "z pieluchą".

A ja zapytam o to? Na jakiej podstawie twierdzicie że mięso kupione w "normalnym" sklepie nie posiada "pieluchy".?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647975
Udostępnij na innych stronach

...

Tutaj już nic nie rozumiem.... zrobiłeś wcześniej 5-6% i było za słone... to zrobiłeś 9%?

--

Romii 

To proste, następną porcję robiłem wczoraj, a wędzonki, o których rozmawiamy wyciągnąłem z wędzarni dzisiaj rano.

Dlaczego tak?

Wcześniej była niezgodność co do zrozumienia receptury ligawy.

Padały tutaj propozycje solanek o stężeniach nawet 10%, a ja mimo,że sól lubię, to już jest za dużo dla mnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647991
Udostępnij na innych stronach

To  końcu jakie te stężenia faktycznie  były bo ja też nie rozumiem  jak 9% może być mniej słone niż 5 %  - stężenie to jednoznaczna wielkość matematyczna

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647993
Udostępnij na innych stronach

@chudziak, wczoraj zrobiłem 1,5L solanki, do której dodałem 50g peklosoli (1 opakowanie prymata) i 80g soli niejodowanej.

Wędlina, która dzisiaj skończyła się dymić, peklowana była w 1L solanki z 55g soli.

 

Czyli masz dokładnie stężenia 5,5% i 9%.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-647999
Udostępnij na innych stronach

 

 

@chudziak, wczoraj zrobiłem 1,5L solanki, do której dodałem 50g peklosoli (1 opakowanie prymata) i 80g soli niejodowanej. Wędlina, która dzisiaj skończyła się dymić, peklowana była w 1L solanki z 55g soli.

:facepalm: Nie idź tą drogą. Szczególnie przy wędlinach spożywanych na surowo.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja kupuję całe elementy - bez pampersa:

:clap::thumbsup:

Bo myślałem że kolega w "normalnym" sklepie kupuje widząc (a właściwie nie widząc) pampersa w sklepowej ladzie chłodniczej ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648005
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: Nie idź tą drogą. Szczególnie przy wędlinach spożywanych na surowo.

--

Romii

 

W takim razie kończę dyskusję (czasowo).

Muszę dokładnie przestudiować "teorię", bo się "pogubiłem".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648012
Udostępnij na innych stronach

Kończę wędzenie w dymie bukowym ze szczególnym zwróceniem uwagi na wyrównywanie temperatur przed rozpoczęciem dymienia.

 

PS

Zrębka dębowa wygląda mi na głównego winowajcę "kwasowości" ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648807
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrębka dębowa wygląda mi na głównego winowajcę "kwasowości" ...

Chyba, że jej jakość. Jest zasada która mówi, że im twardsze drewno liściaste, tym bardziej nadaje się do wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648808
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie może mi po prostu nie odpowiada zapach i efekty wędzenia dębem ...

Jak spala się zrębka bukowa, to dym mi pachnie, dąb od razu "w nosie mi wierci" ...

 

Wczoraj testowo wrzuciłem serek twarogowy do wędzarni i okopciłem go dymem dębowym.

I chyba sery to jest zastosowanie, gdzie będę mógł wykorzystać dębinę bo z wieprzowiną efekty dla mnie są takie średnie.

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648811
Udostępnij na innych stronach

Wędzę drewnem dębowym jak tylko pamięć sięga, jeszcze drzewiej w wędzarni z beczki i nigdy nie miałem kwaśnych wędzonek, warto dokładnie przypatrzeć się tym zrębkom, jak i sposobie obsługiwania wędzarni.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648832
Udostępnij na innych stronach

Moje wędzonki tez nie są kwaśne. Po dębie mają lekko kwaskowy posmak, coś jakby nuta kwasku cytrynowego, która po 2-3 dniach znika.

Dzieje się to tylko po zrębkach dębowych.

Dzisiejszy urobek, po buku (4h+4h+6h zimnym dymem) i odrobinie dębu nie wykazuje takiej kwasowości.

Zrębkę kupowałem na allegro. Jeżeli to ma znaczenie, producentem jest AWPOL.

Nie bardzo wiem, na co zwracać przy ocenie zrębki.

Kory na nich nie ma, są suche (oczywiście organoleptycznie). 

Dąb, jak dąb, jest bardzo twardy. Pali się wyraźnie dłużej niż buk.

 

Odnośnie techniki wędzenia.

Na pewno regulacja temperatury jest niestabilna.

Dzisiaj pogoda jest wietrzna, temperatura -2 do 3C, więc wędzarnia miała tendencje do wychładzania.

Była okryta kocem, ale i tak termometr pokazywał od 10 do 30C.

Dymogenerator?

Chyba nie mam wpływu na jego pracę poza włączeniem/wyłączeniem wentylatora i/lub grzałki oraz regulacją intensywności przepływu powietrza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648901
Udostępnij na innych stronach

O S U S Z A N I E !

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/2/#findComment-648903
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.