Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bulion zamiast wody


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adzius1986

Adzius1986

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 lis 2019 - 19:24

Panowie i Panie,

 

Wędzę od kilku lat mięsa i kiełbasy ale:

 

1. Kiełbasa nie ma galaretki i jest taka jakby pieczona a nie krucha. Czy zamiast wody dać bulion?



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 23 lis 2019 - 19:33

Możesz dać bulion ,ale gorący ok.80 ºC co spowoduje zerwanie wiazań kolagenowych i zwiększy kruchość tej kiełbasy.Wtedy przy odpowiedniej ilości (więcej niż wody) bulionu będziesz miał również galaretkę.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 lis 2019 - 19:37


#3 Adzius1986

Adzius1986

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 13 gru 2019 - 21:39

Bulion gorący? Słyszałem że ma być zimny tak jak woda którą się dodaje.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 gru 2019 - 21:44

Bulion gorący? Słyszałem że ma być zimny tak jak woda którą się dodaje.

Przeczytaj pierwszy post w tym temacie i wszystko powinno Ci się wyjaśnić. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych