Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów .

 

piurko  - ja dziś "zrobiłam"  korycina  z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby  i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito  :cry: więc nie jesteś osamotniony w porażkach  :facepalm: 

 

post-40398-0-21447700-1574622584_thumb.jpg

 

post-40398-0-96290500-1574622614_thumb.jpg

 

 

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647051
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak z ciekawości, czy nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera. Lat temu sporo do tyłu miałem takie tabletki i taka jedna tabletka była na 5l mleka. Gdzieś na forum powinny być zdjęcia fiolki.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647053
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie, daj mu szansę z dwa dni. Mi też "nie wyszedł" a zjedliśmy ze smakiem ;)

Jeden się rozpadał to EAnna podsunęła mi pomysł z oliwą od posta 24 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-2

Też smaczne :thumbsup:

Ja za pierwszym razem też dawałem kroplę podpuszczki na litr mleka :laugh:

Nie wiem skąd u Ciebie ten kożuszek (dlatego pytałem o temp.) mi się nigdy nie utworzył.

Nie rwę sobie włosów z głowy , ale fajnie by było mieć udany debiut...

Jak chcesz mieć kożuszek , to rób wg mojego przepisu :tongue:

Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów .

 

piurko - ja dziś "zrobiłam" korycina z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito :cry: więc nie jesteś osamotniony w porażkach :facepalm:

Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. :rolleyes: , nie liczę tego jako porażki a raczej jako dobrą lekcję :)

Poza tym mam to ... jest zakurzyste :frantics:

 

 

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647054
Udostępnij na innych stronach

Tak z ciekawości, czy nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera. Lat temu sporo do tyłu miałem takie tabletki i taka jedna tabletka była na 5l mleka. Gdzieś na forum powinny być zdjęcia fiolki.

 

 Papcio czy masz na mysli junket tablets? U nas takie moazna kupic w supermarkecie.  Nie stosowalam ich jednak nigdy do robienia sera

 

https://www.woolworths.com.au/shop/productdetails/327970/two-spoons-junket-tablets

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647055
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. :rolleyes:

 

Wolno , wolno - miło mi jest  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647056
Udostępnij na innych stronach

One nazywały się "Hauser"

Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku.  Kiedyś czyli dawno temu  sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku,  otrzymywałem ser.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647061
Udostępnij na innych stronach

nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera.

 

Papcio jeżeli to była podpuszczka w tabletce to i teraz w Polsce jest takowa .... ma jednak najgorszą opinię wśród podpuszczek .

 

 

....... co do chlorku to .... przerobiłem już setki litrów mleka na serki podpuszczkowe  i nigdy nie dodawałem chlorku .  Teraz robię sporo jogurtu i też nie dodaję .

Edytowane przez chudziak

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647062
Udostępnij na innych stronach

 

 

One nazywały się "Hauser" Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku.  Kiedyś czyli dawno temu  sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku,  otrzymywałem ser.

 

 Papcio wychodzi ,ze to to samo. Bo jak czytam o tym produkcie, to wlasnie jest rennet w tabletkach.  :D  Dobrze wiedziec. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647065
Udostępnij na innych stronach

 

 

....... co do chlorku to .... przerobiłem już setki litrów mleka na serki podpuszczkowe i nigdy nie dodawałem chlorku . Teraz robię sporo jogurtu i też nie dodaję

Z mleka od krowy czy marketowe?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647067
Udostępnij na innych stronach

One nazywały się "Hauser"

Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku.  Kiedyś czyli dawno temu  sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku,  otrzymywałem ser.

Na początku grudnia powinienem być w DE , jak będzie sposobność to kupię i zobaczę co wyjdzie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647068
Udostępnij na innych stronach

Z mleka od krowy czy marketowe?

 

 

Z mleka od krowy .  Teraz to kupuję tak słabe mleko od krowy ( słaba dieta krów ) że aż muszę zrobić próbę na sklepowym czy nie będzie lepsze .

 

Dieta krów w moim rejonie jest skandaliczna .   Mleko ma tak mało białka że klękajcie narody . :devil:

 

 

 Teraz mleko sklepowe nie jest najgorsze ..... np. jogurt jest super .  

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647069
Udostępnij na innych stronach

Z mleka od krowy .

Do tego mleka zalecają chlorek wapnia tylko jak nie znasz pochodzenia/jest niepewne źródło i przed warzeniem pasteryzujesz. A jeśli nie ma pasteryzacji to chlorek jest wtedy zbędny.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647072
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do tego mleka zalecają chlorek wapnia

A co ten chlorek robi?

Jaką spełnia funkcję? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647107
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co ten chlorek robi? Jaką spełnia funkcję?

Z tego co zrozumiałem to wpływa na stabilizację skrzepu i wzbogaca mleko w wapń

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647120
Udostępnij na innych stronach

 

Do tego mleka zalecają chlorek wapnia

A co ten chlorek robi?

Jaką spełnia funkcję?

Ze strony sprzedawcy .

Chlorek wapnia spożywczy CaCl2 jest solą, która jest stosowana w produkcji serów w celu przywrócenia równowagi wapnia w mleku. Niezbędny w przypadku mleka pasteryzowanego! Zastosowanie chlorku wapnia w wyrobie produktów mlecznych i w produkcji sera, pozwala osiągnąć stabilne i stałe krzepnięcie oraz uzyskać zwięzły skrzep, ułatwiając m.in. późniejsze jego cięcie.

...................

 

Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów .

 

piurko - ja dziś "zrobiłam" korycina z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito :cry: więc nie jesteś osamotniony w porażkach :facepalm:

Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. :rolleyes: , nie liczę tego jako porażki a raczej jako dobrą lekcję :)

Poza tym mam to ... jest zakurzyste :frantics:

Zabrakło fotek tego ... zakurzystego :)

post-82011-0-61537800-1574697829_thumb.jpg

post-82011-0-90541400-1574697880_thumb.jpg

post-82011-0-83493000-1574697905_thumb.jpg

post-82011-0-25005300-1574697939_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647155
Udostępnij na innych stronach

Dziś przekroiłem serek , częściowo się rozsypał :( , ale nie ma tego złego itd... żona przybyła z odsieczą i o dziwo pomogła , połowy już nie ma :D .

Aż się boje pomyśleć , co będzie jak mi się uda Korycin ... :facepalm::)

post-82011-0-67202100-1574794211_thumb.jpg

post-82011-0-77317100-1574794245_thumb.jpg

post-82011-0-09180100-1574794286_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647265
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

One nazywały się "Hauser"

Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku.  Kiedyś czyli dawno temu  sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku,  otrzymywałem ser.

Zapomniałem napisać ...

Byłem w dwóch aptekach w DE i nie mają takich tabletek , ani o takiej nazwie ani żadnych innych do zrobienia sera .

 

 

Od jakiegoś czasu naszło mnie na robienie jogurtów i  serków z jogurtu LABNEH .

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy co można zrobić na słodko z  LABNEHa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651793
Udostępnij na innych stronach

 

 

robienie jogurtów

 

 

Jogurty robisz na zakwaskach - bakteriach jogurtowych ...


[Dodano: 27 gru 2019 - 23:26]

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=zakwaski+do+jogurtu    

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651796
Udostępnij na innych stronach

Na bakteriach jogurtowych z probiotykiem .

 

 

 

probiotyczny jogurt domowy .......   takie robiłem . Jak raz zrobisz to później możesz z 10 razy powtórzyć ze zrobionego już jogurtu .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651798
Udostępnij na innych stronach

Ooooo... nie pomyślałem o tym , a ja za każdym razem daję nową porcję bakterii...

Robię w słoikach 0.9l , to ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3 ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651800
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3

6-8% 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651801
Udostępnij na innych stronach

 

 

to ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3 ?

 

Ania odpowiedziała ...... ja na trzy litry mleka daję około 250- 300 ml pozostawionego jogurtu . Jak dasz więcej nic się nie stanie .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651802
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.