chudziak Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Listopada 2019 Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów . piurko - ja dziś "zrobiłam" korycina z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito więc nie jesteś osamotniony w porażkach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Listopada 2019 Tak z ciekawości, czy nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera. Lat temu sporo do tyłu miałem takie tabletki i taka jedna tabletka była na 5l mleka. Gdzieś na forum powinny być zdjęcia fiolki. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Spokojnie, daj mu szansę z dwa dni. Mi też "nie wyszedł" a zjedliśmy ze smakiem Jeden się rozpadał to EAnna podsunęła mi pomysł z oliwą od posta 24 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-2Też smaczne Ja za pierwszym razem też dawałem kroplę podpuszczki na litr mleka Nie wiem skąd u Ciebie ten kożuszek (dlatego pytałem o temp.) mi się nigdy nie utworzył.Nie rwę sobie włosów z głowy , ale fajnie by było mieć udany debiut...Jak chcesz mieć kożuszek , to rób wg mojego przepisu Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów . piurko - ja dziś "zrobiłam" korycina z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito więc nie jesteś osamotniony w porażkach Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. , nie liczę tego jako porażki a raczej jako dobrą lekcję Poza tym mam to ... jest zakurzyste Edytowane 24 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Listopada 2019 Tak z ciekawości, czy nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera. Lat temu sporo do tyłu miałem takie tabletki i taka jedna tabletka była na 5l mleka. Gdzieś na forum powinny być zdjęcia fiolki. Papcio czy masz na mysli junket tablets? U nas takie moazna kupic w supermarkecie. Nie stosowalam ich jednak nigdy do robienia sera https://www.woolworths.com.au/shop/productdetails/327970/two-spoons-junket-tablets Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Listopada 2019 Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. Wolno , wolno - miło mi jest Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Listopada 2019 One nazywały się "Hauser"Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku. Kiedyś czyli dawno temu sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku, otrzymywałem ser. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) nadal można kupić w aptekach na terenie Niemiec tabletki do domowego wyrobu sera. Papcio jeżeli to była podpuszczka w tabletce to i teraz w Polsce jest takowa .... ma jednak najgorszą opinię wśród podpuszczek . ....... co do chlorku to .... przerobiłem już setki litrów mleka na serki podpuszczkowe i nigdy nie dodawałem chlorku . Teraz robię sporo jogurtu i też nie dodaję . Edytowane 24 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Listopada 2019 One nazywały się "Hauser" Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku. Kiedyś czyli dawno temu sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku, otrzymywałem ser. Papcio wychodzi ,ze to to samo. Bo jak czytam o tym produkcie, to wlasnie jest rennet w tabletkach. Dobrze wiedziec. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Listopada 2019 ....... co do chlorku to .... przerobiłem już setki litrów mleka na serki podpuszczkowe i nigdy nie dodawałem chlorku . Teraz robię sporo jogurtu i też nie dodaję Z mleka od krowy czy marketowe? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Listopada 2019 One nazywały się "Hauser"Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku. Kiedyś czyli dawno temu sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku, otrzymywałem ser.Na początku grudnia powinienem być w DE , jak będzie sposobność to kupię i zobaczę co wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Z mleka od krowy czy marketowe? Z mleka od krowy . Teraz to kupuję tak słabe mleko od krowy ( słaba dieta krów ) że aż muszę zrobić próbę na sklepowym czy nie będzie lepsze . Dieta krów w moim rejonie jest skandaliczna . Mleko ma tak mało białka że klękajcie narody . Teraz mleko sklepowe nie jest najgorsze ..... np. jogurt jest super . Edytowane 24 Listopada 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Z mleka od krowy .Do tego mleka zalecają chlorek wapnia tylko jak nie znasz pochodzenia/jest niepewne źródło i przed warzeniem pasteryzujesz. A jeśli nie ma pasteryzacji to chlorek jest wtedy zbędny. Edytowane 24 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Listopada 2019 Do tego mleka zalecają chlorek wapnia A co ten chlorek robi?Jaką spełnia funkcję? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Listopada 2019 A co ten chlorek robi? Jaką spełnia funkcję? Z tego co zrozumiałem to wpływa na stabilizację skrzepu i wzbogaca mleko w wapń Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Do tego mleka zalecają chlorek wapniaA co ten chlorek robi?Jaką spełnia funkcję? Ze strony sprzedawcy .Chlorek wapnia spożywczy CaCl2 jest solą, która jest stosowana w produkcji serów w celu przywrócenia równowagi wapnia w mleku. Niezbędny w przypadku mleka pasteryzowanego! Zastosowanie chlorku wapnia w wyrobie produktów mlecznych i w produkcji sera, pozwala osiągnąć stabilne i stałe krzepnięcie oraz uzyskać zwięzły skrzep, ułatwiając m.in. późniejsze jego cięcie.................... Chlorku wapnia daje się 1 gram na 10 litrów . piurko - ja dziś "zrobiłam" korycina z mleka z Mlekowity, o ile twarogi mi się z niego udają, to dzisieszy korycin to porażka , skrzep był słaby i od południa odsączam i odsączam a grudki sera przelatują przez sito więc nie jesteś osamotniony w porażkach Chudziaczku , jeśli mi tak wolno.. , nie liczę tego jako porażki a raczej jako dobrą lekcję Poza tym mam to ... jest zakurzyste Zabrakło fotek tego ... zakurzystego Edytowane 25 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Listopada 2019 (edytowane) Dziś przekroiłem serek , częściowo się rozsypał , ale nie ma tego złego itd... żona przybyła z odsieczą i o dziwo pomogła , połowy już nie ma .Aż się boje pomyśleć , co będzie jak mi się uda Korycin ... Edytowane 26 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-647265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Grudnia 2019 One nazywały się "Hauser"Jedna tabletka była na 5l mleka. W naszej mleczarni mieli mleko w woreczku. Kiedyś czyli dawno temu sprzedawano mleko po "gwarancji" po znacznie obniżonych cenach. Do takiego mleka po dodaniu z jednej tabletki podpuszczki rozpuszczonej w kieliszku, otrzymywałem ser.Zapomniałem napisać ...Byłem w dwóch aptekach w DE i nie mają takich tabletek , ani o takiej nazwie ani żadnych innych do zrobienia sera . Od jakiegoś czasu naszło mnie na robienie jogurtów i serków z jogurtu LABNEH .Czy macie jakieś sprawdzone przepisy co można zrobić na słodko z LABNEHa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Grudnia 2019 robienie jogurtów Jogurty robisz na zakwaskach - bakteriach jogurtowych ...[Dodano: 27 gru 2019 - 23:26]https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=zakwaski+do+jogurtu Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Na bakteriach jogurtowych z probiotykiem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Na bakteriach jogurtowych z probiotykiem . probiotyczny jogurt domowy ....... takie robiłem . Jak raz zrobisz to później możesz z 10 razy powtórzyć ze zrobionego już jogurtu . Edytowane 27 Grudnia 2019 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ooooo... nie pomyślałem o tym , a ja za każdym razem daję nową porcję bakterii...Robię w słoikach 0.9l , to ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Grudnia 2019 ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3 6-8% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Grudnia 2019 to ile powinienem tego jogurtu włożyć na słoik , łyżkę stołową ... 2...3 ? Ania odpowiedziała ...... ja na trzy litry mleka daję około 250- 300 ml pozostawionego jogurtu . Jak dasz więcej nic się nie stanie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Dziękuję Wam za podpowiedzi .Robiliście może jogurt straciatella ?Znalazłem co prawda przepis w sieci , ale nie ma jak coś sprawdzonego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ja nie robiłem....dla mnie naturalny to jest to... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-bia%C5%82e-szale%C5%84stwo-u-piurka/page/2/#findComment-651819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.