Kretek11 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zapeklowałem dzisiaj 1,5 kg boczku bez kości ze skórą. Na taką ilość mięsa dodałem 30g peklosoli, przyprawy( pieprz, czosnek suszony paprykę Tymianek liść laurowy) wszystko wymieszane w moździerzu. Mam w planie podtrzymanie go około 7 dni w pomieszczeniu 5°C. Wędzić będę w temperaturze około 45°C przez jakieś 5-6hPo sparzeniu około 45 minut w wodzie 75°C z liściem laurowym czosnkiem i zielem angielskim wstawiam do pomieszczenia w którym wcześniej się peklowało na jakieś 3-4 dni żeby nabrał ostatecznego smaku. Pytanie brzmi jak oceniacie taki plan działania i ile można taki boczek przechowywać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni. Lubię jak jest mięciutki nieciągliwy. Do parzenia nie dodaję przypraw. Ale jak kto lubi. Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Tompor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretek11 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Myślę czy nie wędzić na przykład o wiele dłużej żeby oddał więcej wody i stał się taki lekko Chrupki tylko jaki czas byłby odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompor Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Wydaje się, że chrupki to on nie będzie, raczej suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretek11 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2019 A jeśli chodzi o drewno jakiego używasz jeśli mógłbyś zdradzić? Ja osobiście zastanawiam się nad połączeniem drewna czereśnii orzecha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni Jeśli już chcesz na czas to jest on uzależniony od grubości wyrobu z przelicznikiem średnio 10min/1cm ale bezpieczniej jest kupić termometr za choćby 15-20zł i robić to dokładniej W tym hobby podstawowy sprzęt to podstawa. Od jakiegoś czasu trzymam się tych temperatur i jestem zadowolonyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page-5?hl=parzenie+szynki&do=findComment&comment=605573post 83 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2019 6 godzin wędzenia boczku, który mam być potem parzony, to stanowczo za długo. Wędź tylko do czasu osiągnięcia odpowiedniego koloru. Tak długie wędzenie niepotrzebnie wysusza mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Wędzić będę w temperaturze około 45°C Sugeruję temperaturę wędzenia 55-60 st. C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.