Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapeklowałem dzisiaj 1,5 kg boczku bez kości ze skórą. Na taką ilość mięsa dodałem 30g peklosoli, przyprawy( pieprz, czosnek suszony paprykę Tymianek liść laurowy) wszystko wymieszane w moździerzu. Mam w planie podtrzymanie go około 7 dni w pomieszczeniu 5°C. Wędzić będę w temperaturze około 45°C przez jakieś 5-6h

Po sparzeniu około 45 minut w wodzie 75°C z liściem laurowym czosnkiem i zielem angielskim wstawiam do pomieszczenia w którym wcześniej się peklowało na jakieś 3-4 dni żeby nabrał ostatecznego smaku. Pytanie brzmi jak oceniacie taki plan działania i ile można taki boczek przechowywać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni. Lubię jak jest mięciutki nieciągliwy. Do parzenia nie dodaję przypraw. Ale jak kto lubi.

Edytowane przez Tompor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649243
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja boczek parzę 1.5h w temp. 75 stopni

Jeśli już chcesz na czas to jest on uzależniony od grubości wyrobu z przelicznikiem średnio 10min/1cm ale bezpieczniej jest kupić termometr za choćby 15-20zł i robić to dokładniej ;)

W tym hobby podstawowy sprzęt to podstawa.

 

Od jakiegoś czasu trzymam się tych temperatur i jestem zadowolony

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page-5?hl=parzenie+szynki&do=findComment&comment=605573post 83

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649252
Udostępnij na innych stronach

6 godzin wędzenia boczku, który mam być potem parzony, to stanowczo za długo. Wędź tylko do czasu osiągnięcia odpowiedniego koloru. Tak długie wędzenie niepotrzebnie wysusza mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649259
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzić będę w temperaturze około 45°C

Sugeruję temperaturę wędzenia  55-60 st. C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16724-boczek-peklowany-na-sucho/#findComment-649260
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.