Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

upiekłem dzisiaj takiego dziwaka

Pięknie wygląda Jacku Twój dziwak, a smakuje chyba jeszcze lepiej. A z ziemniakami napewno... pychota...   :clap:  :thumbsup:

Pozdrowienia 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-695219
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Inspiracją dzisiejszej wariacji jest przepis z książki

 

Grzegorza Sobel „Przy wrocławskim stole”, przepis na popularny w XIX wieku bigos wrocławski z czerwonej kapusty przedstawia się tak:

 

„Poszatkować 2 małe główki kapusty, dodać szklankę wody, pół kostki masła, sok z 1,5 cytryny, 100 g rodzynek, 0,5 kg obranych i grubo pokrojonych słodkich jabłek, 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki maggi, łyżeczkę octu winnego. Dusić 1,5 godz. pod przykryciem, w razie potrzeby dolewać wody. Po ugotowaniu dodać soli i pieprzu do smaku. Kto nie może obejść się bez mięsa, może dodać kiełbasy, wołowiny lub wieprzowiny pokrojonej w kostkę.”

 

Ja jednak zmieniłem nieco skład i użyłem między innymi kiszonej czerwonej kapusty.

Cdn.

post-63315-0-92924500-1613240957_thumb.jpg

post-63315-0-85592500-1613240980_thumb.jpg

post-63315-0-63765000-1613241001_thumb.jpg

post-63315-0-69542500-1613241022_thumb.jpg

post-63315-0-38304200-1613241042_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-696523
Udostępnij na innych stronach

 

 

upiekłem ziemniaka faszerowanego boczkiem i cebulą.

 

Tylko jednego :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-696567
Udostępnij na innych stronach

upiekłem ziemniaka

@bilu72 ma prawdziwie traperskie  umiejętności.

Tacy ludzie przetrwają każdy kataklizm  :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-696569
Udostępnij na innych stronach

 

upiekłem ziemniaka faszerowanego boczkiem i cebulą.

 

Tylko jednego :(

 

Gdyby to było popołudnie zapewne upiekłbym całą foremke.Natomiast przed 22-gą ten jeden był w sam raz :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-696571
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Pierwszy szklarniak małosolny w tym roku.

 

 

Z Twojej  szklarni . ? :facepalm::)

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/12/#findComment-699302
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.