@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 6 Stycznia 4 godziny temu, ReniaS napisał(a): Tradycyjnie paczusie w styczniu ukulane...😁 A miałam znowu się zaprosić na kawę Reniu 😅 W sumie zapomiałam że to już czas na pączki....wyprzedziłaś mnie Ciociu.😋 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 6 Stycznia Bardzo ładne pączusie... Czy one są z przepisu Abratka czy innego ? 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 6 Stycznia 12 minut temu, @halusia@ napisał(a): A miałam znowu się zaprosić na kawę Reniu W sumie zapomiałam że to już czas na pączki.... Zapraszam 🤩❤️ A zgodnie z naszą tradycją trzeba usmażyć w styczniu😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 6 Stycznia 5 minut temu, szrekPL napisał(a): Czy one są z przepisu Abratka czy innego ? Piotrze , są takie dwie siostry na tym Forum ......towarzystwo zawsze na zlotach błaga o rogaliki albo inne smakołyki. A widziałeś obrazy Reni ? Zwiedziłem trochę galerii sztuki To dzieła z sercem i perspektywą tak jak te pączusie 2 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) 33 minuty temu, szrekPL napisał(a): Bardzo ładne pączusie... Czy one są z przepisu Abratka czy innego ? Dziękuję Ja piekę z tego przepisu: PĄCZKI: 1000 g mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 100 g świeżych drożdży 6 żółtek + 1 jajko 110 g cukru 3 łyżki spirytusu 100 g masła szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: marmolada lub dżem do nadziania pączków, cukier puder i woda na lukier lub cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito. Z 200g mąki, mleka, łyżki cukru i drożdży robię zaczyn i odstawiam, aby zaczął pracować (konsystencja gęstej śmietany). Żółtka ubijam z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Masło rozpuszczam i zostaw do ostudzenia. Do mąki dodaję szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, spirytus i żółtka z cukrem. Wyrabiam ciasto Stopniowo dodaję ostudzone masło i wyrabiam ciasto, aż masło się z nim połączy. Przykrywam ciasto i odstawiam na ok. godzinę do wyrośnięcia (najlepiej w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju). Edytowane 6 Stycznia przez ReniaS 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 6 Stycznia 8 minut temu, ReniaS napisał(a): PĄCZKI: 1000 g mąki pszennej Reniu, ile pączków z tego wychodzi? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 6 Stycznia Z całego kilograma mąki wychodzą 40 - 42 pączki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 6 Stycznia 29 minut temu, Muski napisał(a): Piotrze , są takie dwie siostry na tym Forum ......towarzystwo zawsze na zlotach błaga o rogaliki albo inne smakołyki. A widziałeś obrazy Reni ? Zwiedziłem trochę galerii sztuki To dzieła z sercem i perspektywą tak jak te pączusie Tak Tak widziałem te fantastyczne dzieła na fotach nawet mam zapisane przepisy, odnoszę wrażenie że rogaliki Halusi to jak opłatek na wigilii, trzeba będzie koniecznie spróbować na jakimś spotkaniu...😊 1 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 6 Stycznia Godzinę temu, szrekPL napisał(a): trzeba będzie koniecznie spróbować na jakimś spotkaniu...😊 Koniecznie, choćby na same rogaliki 😊 1 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 6 Stycznia A mnie został jeszcze piernik świąteczny. Zawsze piekę dwa bo jeden nie starcza :). Przepis dostałem od swojej mamy, a ona od swojej mamy, a ona od swojej mamy :). Jakby policzyć to najprawdopodobniej jest to przepis z XIXw. oczywiście nieco uwspółcześniony (przyprawy do piernika nie robię sam tylko kupuje). Oto skład ciasta: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg tłuszczu (smalec, masło lub margaryna) 1 kg mąki pszennej 3 jajka kurze 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 opak. przyprawy do piernika rodzynki wg uznania lepiej mniej niż za dużo (ja daję około 100 g) 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Szklanka ma 250 ml łyżka 15 g łyżeczka 5 g Używam miodu wielokwiatowego pilnuje tylko, żeby to był miód a nie rozpuszczony cukier wymieszany z miodem. Co do przyprawy do piernika to ja zwykle używam tę produkcji Oetkera. Zresztą z doświadczenia wiem, że ilość tej przyprawy trzeba dobrać doświadczalnie do swoich upodobań. Podawanie gramatury niewiele da ponieważ producenci na przestrzeni lat zmieniają skład i ilość poszczególnych składników takiej przyprawy. Dlatego musicie samy popróbować lub zrobić własną. Ja do piernika dodaję rodzynki, ale nie drobniutkie sułtańskie tylko duże. Oczywiście rodzynki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć - zalewam rodzynki wrzątkiem i czekam kilka godzin. Po namoczeniu odlewam wodę i osuszam rodzynki papierowym ręcznikiem i przesypuje mąką. O ile rodzynki w pierniku nie są konieczne o tyle kandyzowana skórka pomarańczowa jest obowiązkowa. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Wykonanie i komentarz do wykonania: Miód rozpuścić, letni połączyć z cukrem i mąką, dodać rozmiękczony tłuszcz, jaja i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Na końcu przyprawa, skórka pomarańczowa i rodzynki. Cisto dobrze wymieszać i przełożyć do torby foliowej. Torbę z ciastem wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 tygodnie. Z wieloletniej praktyki wiem, że najlepiej jak ciasto leży miesiąc czyli 30 dni. Na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że jako tłuszcz do piernika najlepiej dodać smalec wieprzowy. Może to dziwne, ale wtedy piernik wychodzi najlepszy. Po okresie dojrzewania wyjmujemy piernik z lodówki i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie rozprowadzamy ciasto mniej więcej równomiernie w blaszce. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza cześć pieczenie :). Do nagrzanego do 140 stopni C !!!! wstawiamy blaszkę z ciastem. Uwaga nie ma błędu w temperaturze !! pieczemy piernik w 140 - 145 stopniach Celsjusza !!!! Czas pieczenia?? No właśnie ja piekę na suchy patyczek co w moim piekarniku trwa około 1,5 h. Jednak cały czas obserwuje ciasto. Jeśli brzegi się podnoszą, a środek pozostaje niżej to temperatura w piekarniku jest za niska i należy ją ostrożnie podnieść (ostrożnie o 5 stopni i obserwować co dalej). Jeśli środek ciasta podnosi się wyraźnie bardziej niż jego boki to temperatura jest zbyt wysoka. Jak ciasto już się upiecze (patyczek wbity w ciasto i wyciągnięty jest suchy) wyłączamy piekarnik i zostawiamy cisto do wystygnięcia albo w piekarniku, albo w ciepłym pomieszczeniu. Wyjmujemy z blachy i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ja mam nowy piekarnik i niestety jeszcze nie do końca wyczułem ustawiania temperatury co widać na zdjęciu jako pęknięcie. Ale nawet pęknięty jest smaczny :). 3 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 7 Stycznia Marcinie. Dziękuję za przepis. Ja smalcowa dziewczynka, to muszę spróbować twój pokoleniowy przepis. 😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 7 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 10 godzin temu, marcinb3 napisał(a): A mnie został jeszcze piernik świąteczny..... jest to przepis z XIXw. Pieczenie piernika na święta to jeden z najprzyjemniejszych obowiązków . Dobrze, że podtrzymujesz tradycję. Dzięki temu stare potrawy według przepisów nasych babć trwają do dziś. Piernik pieczony już był w średniowieczu. Nie znano wówczas przypraw korzennych dlatego inny był skład przypraw, które służyły do aromatyzowania pierniczków. Te staropolskie doprawiane były dużą ilością pieprzu i suszonego imbiru, gdyż podawano je jako zakąska do wódki 😁. Dziękuję za przepis! U mnie na święta jest piernik staropolski. Edytowane 7 Stycznia przez ReniaS 2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 7 Stycznia To ja mam ciasto na piernik staropolski ReniS. Siedzi sobie w kamieniaku tak z 1,5 miesiąca. Pora upiec, tylko się zastanawiam na jaką wielkość 1/3 ciasta rozwałkować. Dziękuję bardzo Reniu za przepis. 😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 7 Stycznia 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Marcinie. Dziękuję za przepis. Ja smalcowa dziewczynka, to muszę spróbować twój pokoleniowy przepis. 😚 Szczerze polecam choć ten piernik kapryśny jest w pieczeniu i chwila nieuwagi może kosztować słono :). Z drugiej strony jeśli nawet się nieco przypali od spodu czy po bokach to można wziąć drobniutką tarkę i zetrzeć spaleniznę reszta będzie smakowita jak zawsze :). No i czas leżakowania jest ważny. Nie krócej jak dwa tygodnie i raczej nie dłużej jak miesiąc. Kiedyś piekłem po dwóch miesiącach i było ok ale taki po miesiącu leżakowania moim zdaniem najlepszy choć to pewnie kwestia gustu :). Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 7 Stycznia My od młodego dorwaliśmy krztuśca. Sama dalej kaszlę jak stary gruźlik, a kaszel ma trwać nawet 100 dni. 😲 Z tego powodu (siła wyższa 😉) ciasto dłużej siedzi w garnku. Może straci trochę na smaku. Mówi się trudno. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 7 Stycznia 59 minut temu, mamuśka napisał(a): My od młodego dorwaliśmy krztuśca. Sama dalej kaszlę jak stary gruźlik, a kaszel ma trwać nawet 100 dni. 😲 Z tego powodu (siła wyższa 😉) ciasto dłużej siedzi w garnku. Może straci trochę na smaku. Mówi się trudno. Zdrowia życzę w takim razie :). Ciasto to kwestia drugoplanowa w takiej sytuacji, a i tak da się na pewno zjeść :). 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 7 Stycznia 13 godzin temu, marcinb3 napisał(a): A mnie został jeszcze piernik świąteczny. Fajny przepis, szkoda że go nie wstawiłeś w oddzielnym temacie, jak jest u kogoś w temacie to taki przepis ginie. TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 7 Stycznia 35 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Fajny przepis, szkoda że go nie wstawiłeś w oddzielnym temacie, jak jest u kogoś w temacie to taki przepis ginie. hmm... jakoś nie pomyślałem. Nie wiem czy jak teraz wstawie jako oddzielny post to mnie admini nie zabiją Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 7 Stycznia 2 minuty temu, marcinb3 napisał(a): Nie wiem czy jak teraz wstawie jako oddzielny post to mnie admini nie zabiją Jak dobry sprawdzony od pokoleń przepis to nie TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Jak dobry sprawdzony od pokoleń przepis to nie Wstawiłem i mam nadzieję, że po głowie nie dostanę :). Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 7 Stycznia Od Reni dostać to sama przyjemność by była. 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 7 Stycznia Coś mi się wydaje, że Renia ćwiczy przed Zakopanem. Tam pójdzie z ok. 4 kg mąki... „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 9 Stycznia W dniu 7.01.2025 o 14:57, marcinb3 napisał(a): Wstawiłem Pisałem o tym dziale z przepisami https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/313-domowa-cukiernia/ TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/14/#findComment-981910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi