Skocz do zawartości

Ilość soli/peklosolą w recepturach


akwz47

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ilość saletry w przepisach na kiełbasę w szesnastce to 700 mg do 1000 mg. Kwoty te odzwierciedlają sugestię pis67, ale przekraczają dzisiejsze standardy. Poza tym w EU azotany są dozwolone tylko w produktach mięsnych niepoddawanych obróbki cieplnej i tylko 150 mg/kg.

 

Teraz mamy i w innych dziedzinach nowe standardy,  taki cholesterol na przykład  :cholesterol całkowity (TC): do 190 mg/dl (5 mmol/l);

 

wcześniej 220, 250, 280. I tak normy się zmieniają, masz 200 - jesteś chory, dostajesz od doktorka wyrok - satyny do końca życia albo śmierć w męczarniach. Wybór należy do Ciebie. :cool:    

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale świat idzie w kierunku zmniejszania ilości azotanów a nawet ich eliminacji z wyrobów i porównanie do cholesterolu nie na z tym nic wspólnego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i warto ale człowiek pyta o jedno a potem każdy w kółko ale nie o pytaniu. Po co?

 

Właśnie dlatego, bo warto  :thumbsup:

Pytanie zadał    @rogaty zadymiacz, w swoim pierwszym poście.

Prawdopodobnie wpadł mu w ręce jakiś stary przepis  z azotanami w roli środka peklującego.

Dlatego - biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów - warto nieco rozbudować odpowiedź w aspekcie współczesnej wiedzy.

Rozumiem @piksiak, że po dziesięciu latach czytania forum trochę są denerwujące powtarzane informacje, ale informacja  edukacyjna skierowana jest szczególnie do nowych zadymiaczy  :)

 

 

Teraz mamy i w innych dziedzinach nowe standardy,  taki cholesterol na przykład

Szanowny @pis_panie, 

Nasze porady nie mają nic wspólnego z poradami korporacyjnymi  :devil:  :laugh:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@piksiak widać wychodzi z założenia ,że jak ktoś chce się truć to nie należy mu w tym przeszkadzać. :hmm: Szczerza mówiąc po osobach będących tak długi czas na forum i z takim doświadczeniem spodziewał bym się nieco innego podejścia do tematu. :(

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pytanie krótko odpowiedział Pis więc po co się powtarzać.Moim zdaniem bardzo dobrze ,że redzed zwrócil na to uwagę.Ja tylko wkleiłem odpowiedni artykuł dotyczący tego tematu potwierdzajacy to co napisał Krzysiek (redzed).W ten sposób odpowiedziałem na pytanie bo w artykule,który wkleiłem jest również zawarta proporcja saletry do soli.Po drugie moim zdaniem jesteśmy tu po to, żeby przedstawić całoksztalt peklowania za pomocą saletry.Korzyści jak i zagrożenia bo nie wiemy czy ten kto pyta jest do końca zorientowany w sprawie Wnoszę po jego zapytaniu ,że nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.