piksiak Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Września 2020 Może i warto ale człowiek pyta o jedno a potem każdy w kółko ale nie o pytaniu. Po co? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Września 2020 Ilość saletry w przepisach na kiełbasę w szesnastce to 700 mg do 1000 mg. Kwoty te odzwierciedlają sugestię pis67, ale przekraczają dzisiejsze standardy. Poza tym w EU azotany są dozwolone tylko w produktach mięsnych niepoddawanych obróbki cieplnej i tylko 150 mg/kg. Teraz mamy i w innych dziedzinach nowe standardy, taki cholesterol na przykład :cholesterol całkowity (TC): do 190 mg/dl (5 mmol/l); wcześniej 220, 250, 280. I tak normy się zmieniają, masz 200 - jesteś chory, dostajesz od doktorka wyrok - satyny do końca życia albo śmierć w męczarniach. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Września 2020 Ale świat idzie w kierunku zmniejszania ilości azotanów a nawet ich eliminacji z wyrobów i porównanie do cholesterolu nie na z tym nic wspólnego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Może i warto ale człowiek pyta o jedno a potem każdy w kółko ale nie o pytaniu. Po co? Właśnie dlatego, bo warto Pytanie zadał @rogaty zadymiacz, w swoim pierwszym poście.Prawdopodobnie wpadł mu w ręce jakiś stary przepis z azotanami w roli środka peklującego.Dlatego - biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów - warto nieco rozbudować odpowiedź w aspekcie współczesnej wiedzy.Rozumiem @piksiak, że po dziesięciu latach czytania forum trochę są denerwujące powtarzane informacje, ale informacja edukacyjna skierowana jest szczególnie do nowych zadymiaczy Teraz mamy i w innych dziedzinach nowe standardy, taki cholesterol na przykładSzanowny @pis_panie, Nasze porady nie mają nic wspólnego z poradami korporacyjnymi Edytowane 30 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) @piksiak widać wychodzi z założenia ,że jak ktoś chce się truć to nie należy mu w tym przeszkadzać. Szczerza mówiąc po osobach będących tak długi czas na forum i z takim doświadczeniem spodziewał bym się nieco innego podejścia do tematu. Edytowane 30 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Września 2020 Masz rację Arkadiuszu, ale odpowiedź na pytanie i napisz potem całą resztę i uważam, że wtedy będzie ok. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Września 2020 Na pytanie krótko odpowiedział Pis więc po co się powtarzać.Moim zdaniem bardzo dobrze ,że redzed zwrócil na to uwagę.Ja tylko wkleiłem odpowiedni artykuł dotyczący tego tematu potwierdzajacy to co napisał Krzysiek (redzed).W ten sposób odpowiedziałem na pytanie bo w artykule,który wkleiłem jest również zawarta proporcja saletry do soli.Po drugie moim zdaniem jesteśmy tu po to, żeby przedstawić całoksztalt peklowania za pomocą saletry.Korzyści jak i zagrożenia bo nie wiemy czy ten kto pyta jest do końca zorientowany w sprawie Wnoszę po jego zapytaniu ,że nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.