Tomek101082 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2020 Witam wszystkich. Ostatnio zabrakło mi czegoś w lodówce a mianowicie mowa tu o boczku którego nie wiem dla czego nie robię. Na stałe zawitał do mnie polędwica. Dla mnie i dzieciaków na surowo, robię ją tak do 43 st. w środku a żonie do smaku przypadła parzona. Plus rożne kiełbasy które robię.Mam pytanie o peklowanie boczku bo różnie tu wyczytałem może ktoś podać recepturę na boczek peklowany na mokro i sucho. Jutro mam zamiar zapeklować a wędzić w przyszłą sobotę może niedzielę ilości mięsa nie znam. Można podać ile wody i peklosoli na kg. Mogę to zrobić według tabeli dziadka albo Szczepana kiedyś była do pobrania na forum teraz już jej nie ma. Jest Nie aktualna czy ja nie mogę znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polijerry Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2020 www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2020 Kiedyś był plik w Excelu ale ok. poradzę sobieJeszcze jedno pytanie jakiś czas temu słyszałem że boczek musi być peklowany w mniejszym stężeniu soli bo po prostu wychodzi za słony, to prawda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2020 Mogę to zrobić według tabeli dziadka albo Szczepana kiedyś była do pobrania na forum teraz już jej nie ma. Możesz ściągnąć z mojego chomika kalkulator peklowania oparty na tabeli dziadka i Szczepana, jest tam opcja dopasowania własnej "słoności" doświadczalnie https://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania Z doświadczenia wiem że mięso po peklowaniu jest trochę za słone, wtedy wkładasz do zimnej nie solonej wody i "dopasowujesz" do swojego smaku, chodzi o to ze jest ważniejsze dopeklowanie do końca mięsa niż trafienie w swój smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prom52 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2020 https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator moze to bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lutego 2020 Witajcie,Krótkie pytanie technologiczne dotyczące wędzenia boczku: Po co zostawiać skórę na boczku przeznaczonym do wędzenia?Czy można ją zdjąć przed peklowaniem i wędzeniem ? Boczek pójdzie np. do jajecznicy - i tak skóra będzie później ściągana.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2020 Czy można ją zdjąć przed peklowaniem i wędzeniem ? Boczek pójdzie np. do jajecznicy - i tak skóra będzie później ściągana. Zdjąć zawsze można.Niemniej skóra wędzona idealnie aromatyzuje kapustę, żurki, barszcze i niektóre inne zupy też.Boczek ze skórą jest bardziej soczysty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polijerry Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2020 U mnie kolor skóry wędzonego boczku daje wzornik koloru jaki chce osiagnac na wedzonkach.Widac to szczególnie np. przy wedzeniu 2h bukiem i 2 h drewnem owocowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2020 Boczek ze skórą jest bardziej soczysty. Ten argument mnie chyba najbardziej przekonuje. Zrobię test - ze 2 kawałki zrobię bez skóry.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) wybieram peklowanie 4 dni i do tego dobieram parametry, przy czym pekluję 5 dni. Potem nic nie moczę, ociekam, osuszam, wędzę i parzę. Boczek wychodzi bardzo dobry, słoność idealna dla mnie. Robię zawsze ze skórą, skórę wykorzystam do innych dań. Edytowane 17 Lutego 2020 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2020 Boczek wychodzi bardzo dobry, słoność idealna dla mnie. Smaczniaście wygląda Twój boczuś.... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) To Ty wieliczkowy chłopak jesteś - dla zdecydowanej większości DZIADEK jest za słony (nawet zmniejszony) - ale każdy śmiga jak mu pasuje... Edytowane 18 Lutego 2020 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2020 Napisano 16 minut temu Dafman, dnia 17 Lut 2020 - 09:53, napisał: Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) To Ty wieliczkowy chłopak jesteś - dla zdecydowanej większości DZIADEK jest za słony (nawet zmniejszony) - ale każdy śmiga jak mu pasuje... Z Trójmiasta - tam solanką się oddycha .Nie mogłem się powstrzymać - przepraszam. Bardzo lubię jeździć do Jelitkowa na rybkę i posiedzieć przy plaży. Szczególnie poza sezonem.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lutego 2020 Moje peklowanie boczku bez skóry, w małych kawałkach i woreczkach vacum. Minimum 10 dni a maximum ? Czas trudno określić bo zależy od pogody i samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lutego 2020 Moje peklowanie boczku bez skóry, w małych kawałkach i woreczkach vacum. Minimum 10 dni a maximum ? Czas trudno określić bo zależy od pogody i samopoczucia. 2020-02-15_boczki 1.jpgObsypujesz sola potem wysysasz powietrze...a potem wedzisz? mowisz 10 dni albo dluzej peklujesz?to ile tej pekli tam dajesz?pozdrawiam...pytam bo jeszcze nigdy nie peklowalem na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) to ile tej pekli tam dajesz?Patrząc na woreczki to pewnie 20g/kg.--Romii Edytowane 21 Lutego 2020 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 witampodpinam się pod temat- boczek pekluję od zawsze z innymi mięsiwami-szynka, karczek, schab - 80g peklosoli/ litr zalewy (0,4l /kg)ale teraz miałem płat boczku z całymi kościami więc je powycinałem i pekluję razem z pozostałym mięsem a potem też dam do wędzeniaczy peklowanie i wędzenie kości powinno przebiegać w innej technologii?... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 czy peklowanie i wędzenie kości powinno przebiegać w innej technologii?... Nie, w takiej samej. W zasadzie dla wygody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Chyba że kości dla pieska.???? . To nie peklujemy.☺️ Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Dzięki za info- posiadam kota więc kości dla własnych celów (żurek, kwaśnica itp...)wędzenie za tydzień- pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.