Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

 

Ostatnio zabrakło mi czegoś w lodówce a mianowicie mowa tu o boczku którego nie  wiem dla czego nie robię. Na stałe zawitał do mnie polędwica. Dla mnie i dzieciaków na surowo, robię ją tak do 43 st. w środku a żonie do smaku przypadła parzona. Plus rożne kiełbasy które robię.

Mam pytanie o peklowanie boczku bo różnie tu wyczytałem może ktoś podać recepturę na boczek peklowany na mokro i sucho. Jutro mam zamiar zapeklować a wędzić w przyszłą sobotę może niedzielę ilości mięsa nie znam. Można podać ile wody i peklosoli na kg. Mogę to zrobić według tabeli dziadka albo Szczepana kiedyś była do pobrania na forum teraz już jej nie ma. Jest Nie aktualna czy ja nie mogę znaleźć?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś był plik w Excelu ale ok.  poradzę sobie

Jeszcze jedno pytanie jakiś czas temu słyszałem że boczek musi być peklowany w mniejszym stężeniu soli bo po prostu wychodzi za słony, to prawda ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogę to zrobić według tabeli dziadka albo Szczepana kiedyś była do pobrania na forum teraz już jej nie ma.

 

Możesz ściągnąć z mojego chomika kalkulator peklowania oparty na tabeli dziadka i Szczepana, jest tam opcja dopasowania własnej "słoności" doświadczalnie

 

https://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania

 

Z doświadczenia wiem że mięso po peklowaniu jest trochę za słone, wtedy wkładasz do zimnej nie solonej wody i "dopasowujesz" do swojego smaku, chodzi o to ze jest ważniejsze dopeklowanie do końca mięsa niż trafienie w swój smak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656583
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Krótkie pytanie technologiczne dotyczące wędzenia boczku: Po co zostawiać skórę na boczku przeznaczonym do wędzenia?

Czy można ją zdjąć przed peklowaniem i wędzeniem ? Boczek pójdzie np. do jajecznicy - i tak skóra będzie później ściągana.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można ją zdjąć przed peklowaniem i wędzeniem ? Boczek pójdzie np. do jajecznicy - i tak skóra będzie później ściągana.

Zdjąć zawsze można.

Niemniej skóra wędzona idealnie aromatyzuje kapustę, żurki, barszcze i niektóre inne zupy też.

Boczek ze skórą jest bardziej soczysty. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-656623
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) wybieram peklowanie 4 dni i do tego dobieram parametry, przy czym pekluję 5 dni. Potem nic nie moczę, ociekam, osuszam, wędzę i parzę. Boczek wychodzi bardzo dobry, słoność idealna dla mnie.

 

post-88440-0-49483300-1581929552_thumb.jpg

 

Robię zawsze ze skórą, skórę wykorzystam do innych dań.

Edytowane przez Dafman
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657227
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek wychodzi bardzo dobry, słoność idealna dla mnie.

Smaczniaście wygląda Twój boczuś.... :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657245
Udostępnij na innych stronach

Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) 

 

To Ty wieliczkowy chłopak jesteś - dla zdecydowanej większości DZIADEK jest za słony (nawet zmniejszony) - ale każdy śmiga jak mu pasuje...

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano 16 minut temu Dafman, dnia 17 Lut 2020 - 09:53, napisał: Ja boczek pekluję według tabeli dziadka(mniejsza słoność) To Ty wieliczkowy chłopak jesteś - dla zdecydowanej większości DZIADEK jest za słony (nawet zmniejszony) - ale każdy śmiga jak mu pasuje...

Z Trójmiasta - tam solanką się oddycha  :D  :D  :D .

Nie mogłem się powstrzymać - przepraszam. Bardzo lubię jeździć do Jelitkowa na rybkę i posiedzieć przy plaży. Szczególnie poza sezonem.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657336
Udostępnij na innych stronach

Moje peklowanie boczku bez skóry, w małych kawałkach i  woreczkach vacum. Minimum 10 dni  a maximum ? Czas trudno określić bo zależy od pogody i samopoczucia. 

attachicon.gif2020-02-15_boczki 1.jpg

Obsypujesz sola potem wysysasz powietrze...a potem wedzisz? mowisz 10 dni albo dluzej peklujesz?to ile tej pekli tam dajesz?pozdrawiam...pytam bo jeszcze nigdy nie peklowalem na sucho :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-657716
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

witam

podpinam się pod temat- boczek pekluję od zawsze z innymi mięsiwami-szynka, karczek, schab - 80g peklosoli/ litr zalewy (0,4l /kg)

ale teraz miałem płat boczku z całymi kościami więc je powycinałem i pekluję razem z pozostałym mięsem a potem też dam do wędzenia

czy peklowanie i wędzenie kości powinno przebiegać w innej technologii?...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662003
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy peklowanie i wędzenie kości powinno przebiegać w innej technologii?...

Nie, w takiej samej. W zasadzie dla wygody. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662004
Udostępnij na innych stronach

Chyba że kości dla pieska.???? . To nie peklujemy.☺️ Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16900-boczek/#findComment-662006
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.