EAnna Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Wytrawne ciasteczka ze skwarek dzika EAnny W ramach porządkowania zamrażarki znalazłam słoik skwarek ze słoniny lochy.Postanowiłam upiec ciasteczka, ale żaden z dostępnych w książkach kucharskich i necie przepisów nie wchodził w grę. Przepis wymyśliłam więc sama, na podstawie przyjętych założeń:ciasto powinno być typowo kruche, czyli stosunek mąki do tłuszczu = 2:1ciasto nie wymaga spulchniacza smak typowo wytrawny, bez cukrudodatek ostrych przypraw o korzennym smakukształt ciasteczek typu "bagietki"Składniki:skwarki z dzika - 30dkg mąka pszenna chlebowa typ 750 - 30dkg + mąka do podsypywania żółtka - 2szt 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego zakwasu chlebowego sól - 3g pieprz biały - 3g kardamon mielony - 1,5g białko do smarowania góry gruba sól do posypania czarnuszka do posypaniaWykonanie:zimne skwarki przesiekać nożem z mąką, dodać żółtka, śmietanę lub zakwas oraz przyprawy (poz.5,6,7). Szybko zagnieść ciasto do połączenia składników i kulę pod przykryciem schłodzić min. 0,5h.rozwałkować na grubość ok. 5mm, pociąć radełkiem, posmarować rozmąconym białkiem, posypać czarnuszką i delikatnie grubą soląpiec w rozgrzanym do 220st.C piekarniku (bardzo ważne, żeby tłuszcz nie wypłynął) ok. 15 min.sprawdzić kawałek i ew. dopiec w nieco niższej temp. Ciasteczka nieco przepiekłam ale powiem, takie mogę jeść.Założyłam, że w skwarkach jest 50% tłuszczu. To była taka smarówka ze skwarek. Edytowane 11 Lutego 2020 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2020 Wytrawne ciasteczka ze skwarek dzika EAnny Świetnie wyglądają Aniu i ten ciekawy bukiet przypraw.Pewnie ze skwarek wieprzowych wyszłyby podobne ale czy w smaku będą się różnić??Nie znam smaku słoniny, skwarek z dzika. Jeśli nadarzy się okazją, chętnie wypróbuję Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2020 Jeśli nadarzy się okazją, chętnie wypróbuję Nie obiecuję na 100% ale postaram się upiec coś do Zakopanego; skwarki jeszcze są Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2020 Ciasteczka nieco przepiekłam No właśnie Takie lubię najbardziej - Oj wiesz co dobre Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2020 Mi tam się podobają! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lutego 2020 Nie obiecuję na 100% ale postaram się upiec coś do Zakopanego; skwarki jeszcze są Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2020 Pewnie ze skwarek wieprzowych wyszłyby podobne ale czy w smaku będą się różnić?? Zasadniczo nie Wszystko zależy od ewentualnego posmaku skwarek.Przyprawy przecież robią swoje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2020 Wytrawne ciasteczka ze skwarek dzika EAnnyA ja, ciamajda, dodawałem dotąd te skwarki (jak dla mnie - lepsze w smaku od wieprzowych) - głównie do grochówki Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2020 Super wyglądają! Pewnie najlepsze jako zakąska pod jakiś domowy trunek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2020 Wykonanie chyba gdzies tu maka uciekla .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2020 chyba gdzies tu maka uciekla Dziękuję Donatko,już uzupełniłam. Tłuszcz/skwarki siekamy z mąką tak jak na typowe, kruche ciasto. Pewnie najlepsze jako zakąska pod jakiś domowy trunek Wg mnie idealne do piwa.Dzisiaj to dopiero jest aromat !!!Trudno się oprzeć Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2020 musze zrobic takie tylko ze ze zwyklymi skarkami bo w sumie nigdy nie wiem co z nimi zrobic .. tylko zmniejsze kardamon i czarnuszke ..bo nie sa to moje ulubione przyprawy- Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lutego 2020 tylko zmniejsze kardamon i czarnuszke ..bo nie sa to moje ulubione przyprawy- Możesz na przykład zrobić kminkiem, czy też na ostro z chilli.Co mnie zaskoczyło, to zapach smażonej cebuli, której w ogóle nie dodawałam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Lutego 2020 Kminek i sesam , tymianek i suszone pomidory , dla mnie najwazniejsze ze nie ma zadnych proszkow do pieczenia bo staram sie unikac albo redukowac do minimum Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zamiast proszku do pieczenia możesz dodać amoniak. Właśnie dziś widziałem w Auchan na dziale z proszkami do pieczenia amoniak. Swego czasu moja (jeszcze) żona piekła je i były super. Wyciskała je z maszynki i taki sam "patent" jak powyżej. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2020 Amoniak ma specyficzny posmak ktorego nie lubie ..sa nawet takie ciastka nazywaja sie amoniaczki . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zamiast proszku do pieczenia możesz dodać amoniak. Właśnie dziś widziałem w Auchan na dziale z proszkami do pieczenia amoniak. Swego czasu moja (jeszcze) żona piekła je i były super. Wyciskała je z maszynki i taki sam "patent" jak powyżej. Papcio kochany,to nie ten przepis !!!To jest ciasto typowo kruche, nie wymagające żadnych spulchniaczy ale za to wysokiej temperatury pieczenia Skwarki stanowią 50% ciasta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2020 Kochana Aniu, zdołowałaś mnie Przyznaję, Masz rację Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16903-ciasteczka-z-dziczych-skwarek/#findComment-656735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.