Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś będę rozbierał tuszę dzika i chciał bym wykonać z części mięsa konserwy. Powiedzmy, że wszystko mam do dyspozycji ( no może poza mięsem miedzy kilkoma żebrami ). Czy ktoś posiada sprawdzony przepis ? Nie będę ukrywał, że robić to będę pierwszy raz. Nabyłem szybkowar aby je poddać sterylizacji a maszynkę pożyczyłem od kolegi, który kupił ja chyba tylko dla faktu aby mieć ;)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo.

Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji w stosunku do w/w przykładu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659228
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, kolega chciał przepis sprawdzony, mój taki nie jest.

Zrobiłem tylko raz z pamięci, nie wszystko poszło oki.

Co ważniejsze robiłem tylko raz, tzn. nie ma powtarzalności produktu.

Z dziczyzną stawiam dopiero pierwsze kroki.

 

 

 

Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji w stosunku do w/w przykładu ?

Na pewno trzeba wydłużyć czas, ale o ile to nie wiem.

Pytaj kol. Bagno, arkadiusz i EAnna, znają się na dziczyźnie.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji
  Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się. Następnie pragniesz wsad poddać wysokiej obróbce termicznej i jak myślisz, co zostanie z łopatki?

 

 

kolega chciał przepis sprawdzony, mój taki nie jest.

Uważam, że każdy przepis jest wart wypróbowania, tym bardziej, że sterylizacja była przeprowadzona w szybkowarze. Czyli powtarzalność obróbki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli powtarzalność obróbki.

Ale powtarzalności wyrobu nie ma, jeszcze.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659241
Udostępnij na innych stronach

 

Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji
  Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się. Następnie pragniesz wsad poddać wysokiej obróbce termicznej i jak myślisz, co zostanie z łopatki?

 

 

Nie chce wygotowywać mięsa tylko bo doprawieniu i zamknięciu w puszkach poddać sterylizacji. Jest to nieprawidłowe postępowanie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659260
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki

Chodzi o to co napisałeś.

 

 

Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się.

I stąd pytanie Andrzeja.

 

 

Nie chce wygotowywać mięsa tylko bo doprawieniu i zamknięciu w puszkach poddać sterylizacji. Jest to nieprawidłowe postępowanie ?

Jak najbardziej prawidłowe. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659261
Udostępnij na innych stronach

Gotuj w szybkowarze pod zwykłą pokrywką 10 min, a po założeniu pokrywki od szybkowaru licz czas 70 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa, ale to strzelam. Mój dzik w puszkach sterylizował się, tak, jak w niby przepisie moim stoi, ale mieliłem przez siatkę 10 mm.

Jak będzie mało to następnym razem czas wydłużysz, albo skrócisz, musisz próbować.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659271
Udostępnij na innych stronach

Gotuj w szybkowarze pod zwykłą pokrywką 10 min, a po założeniu pokrywki od szybkowaru licz czas 70 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa, ale to strzelam. Mój dzik w puszkach sterylizował się, tak, jak w niby przepisie moim stoi, ale mieliłem przez siatkę 10 mm.

Jak będzie mało to następnym razem czas wydłużysz, albo skrócisz, musisz próbować.

Dziękuję za radę .... będę próbował.

A czy po tych 70 min i opadnięciu zaworu bezpieczeństwa jakoś gwałtownie studzić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659273
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakoś gwałtownie studzić ?

Tak, pod bieżącą zimną wodę, znaczy pod kran na jakieś około 15 min. w zależności od wielkości puszek.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659277
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciał bym wykonać z części mięsa konserwy

Pytanie co chcesz  ? jakie konserwy w stylu tuszonki czy raczej mielonka to są dwie różne sprawy następna sprawa czy chcesz z galaretką czy bez to też dwa różne przepisy będą  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659295
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie co chcesz ? jakie konserwy w stylu tuszonki czy raczej mielonka to są dwie różne sprawy następna sprawa czy chcesz z galaretką czy bez to też dwa różne przepisy będą :rolleyes:

No i mu namieszałeś. :tongue:  Ale masz rację. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659302
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakie konserwy w stylu tuszonki

 

A robiłeś taką konserwę z mięsa dzika.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659311
Udostępnij na innych stronach

Pytałem bo ja bym nie robił.Mięso z dzika raz że słabo klei a dwa ,że ma mało tłuszczu śródmięśniowego i podejrzewam ,że będzie suche w tuszonce, ale jak będę miał dzika to wypróbuję ze dwa słoiki zrobić.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659318
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłem konserwy z dzika, tylko jadłem mięso z konserwy. Było bardzo smaczne. Fakt słabo ze sobą sklejone, lecz galaretka dodawała swoistego smaku. Także, jako smakosz z przyjemnością powtórzylbym konsumpcję

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659319
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj robiłem konserwy z dzika - wyszły całkiem smacznie. Okrawki z dzika, trochę podgardla wieprzowego i wywar ze skórek wieprzowych+zmielone skórki.Robię "porządki" w zamrażarkach więc proporcje na tzw. oko. Konserwa wyszła z fajną galaretką, trochę tłusta - ale do chlebka miodzio :)

post-45909-0-87541400-1583577971_thumb.jpgpost-45909-0-27289800-1583577982_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659332
Udostępnij na innych stronach

 

 

i podejrzewam ,że będzie suche w tuszonce,

Wiesz co jeść jej nie jadłem ale fotkę widziałem wyglądała na fajną. Czekam  na Twoją podziel się doświadczeniem jak zrobisz .  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659333
Udostępnij na innych stronach

Podzielę się,ale będę robił z samej łopatki bez dodatku wp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659334
Udostępnij na innych stronach

Postaram się w tym tygodniu zrobić i dam znać jak wyszło. Dziękuję za rady odnośnie skór i podgardla. Mam jeszcze pytanie odnośnie przypraw .... czy mogę dodać świeży czosnek czy musi być suszony ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.