naVik Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2020 WitamDziś będę rozbierał tuszę dzika i chciał bym wykonać z części mięsa konserwy. Powiedzmy, że wszystko mam do dyspozycji ( no może poza mięsem miedzy kilkoma żebrami ). Czy ktoś posiada sprawdzony przepis ? Nie będę ukrywał, że robić to będę pierwszy raz. Nabyłem szybkowar aby je poddać sterylizacji a maszynkę pożyczyłem od kolegi, który kupił ja chyba tylko dla faktu aby mieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3672-wyroby-z-puszki-i-słoika-wg-zbója-madeja/?p=659015 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naVik Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3672-wyroby-z-puszki-i-słoika-wg-zbója-madeja/?p=659015Dziękuje bardzo.Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji w stosunku do w/w przykładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2020 Andrzej, kolega chciał przepis sprawdzony, mój taki nie jest.Zrobiłem tylko raz z pamięci, nie wszystko poszło oki.Co ważniejsze robiłem tylko raz, tzn. nie ma powtarzalności produktu.Z dziczyzną stawiam dopiero pierwsze kroki. Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji w stosunku do w/w przykładu ? Na pewno trzeba wydłużyć czas, ale o ile to nie wiem.Pytaj kol. Bagno, arkadiusz i EAnna, znają się na dziczyźnie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2020 Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się. Następnie pragniesz wsad poddać wysokiej obróbce termicznej i jak myślisz, co zostanie z łopatki? kolega chciał przepis sprawdzony, mój taki nie jest. Uważam, że każdy przepis jest wart wypróbowania, tym bardziej, że sterylizacja była przeprowadzona w szybkowarze. Czyli powtarzalność obróbki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Marca 2020 Czyli powtarzalność obróbki. Ale powtarzalności wyrobu nie ma, jeszcze. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naVik Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Marca 2020 Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki to wydłużyć proces sterylizacji Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się. Następnie pragniesz wsad poddać wysokiej obróbce termicznej i jak myślisz, co zostanie z łopatki? Nie chce wygotowywać mięsa tylko bo doprawieniu i zamknięciu w puszkach poddać sterylizacji. Jest to nieprawidłowe postępowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Marca 2020 Jeżeli spróbował bym zrobić z szarpanej łopatki Chodzi o to co napisałeś. Jeśli dobrze rozumiem, to chcesz wygotować mięso z łopatki na rozpadające się. I stąd pytanie Andrzeja. Nie chce wygotowywać mięsa tylko bo doprawieniu i zamknięciu w puszkach poddać sterylizacji. Jest to nieprawidłowe postępowanie ? Jak najbardziej prawidłowe. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naVik Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Marca 2020 Tylko jeszcze pytanie ile czasu sterylizować aby było miodzio ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Marca 2020 Gotuj w szybkowarze pod zwykłą pokrywką 10 min, a po założeniu pokrywki od szybkowaru licz czas 70 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa, ale to strzelam. Mój dzik w puszkach sterylizował się, tak, jak w niby przepisie moim stoi, ale mieliłem przez siatkę 10 mm.Jak będzie mało to następnym razem czas wydłużysz, albo skrócisz, musisz próbować. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naVik Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Marca 2020 Gotuj w szybkowarze pod zwykłą pokrywką 10 min, a po założeniu pokrywki od szybkowaru licz czas 70 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa, ale to strzelam. Mój dzik w puszkach sterylizował się, tak, jak w niby przepisie moim stoi, ale mieliłem przez siatkę 10 mm.Jak będzie mało to następnym razem czas wydłużysz, albo skrócisz, musisz próbować.Dziękuję za radę .... będę próbował.A czy po tych 70 min i opadnięciu zaworu bezpieczeństwa jakoś gwałtownie studzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Marca 2020 jakoś gwałtownie studzić ? Tak, pod bieżącą zimną wodę, znaczy pod kran na jakieś około 15 min. w zależności od wielkości puszek. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Marca 2020 chciał bym wykonać z części mięsa konserwy Pytanie co chcesz ? jakie konserwy w stylu tuszonki czy raczej mielonka to są dwie różne sprawy następna sprawa czy chcesz z galaretką czy bez to też dwa różne przepisy będą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Marca 2020 Pytanie co chcesz ? jakie konserwy w stylu tuszonki czy raczej mielonka to są dwie różne sprawy następna sprawa czy chcesz z galaretką czy bez to też dwa różne przepisy będą No i mu namieszałeś. Ale masz rację. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Marca 2020 jakie konserwy w stylu tuszonki A robiłeś taką konserwę z mięsa dzika.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Marca 2020 A robiłeś taką konserwę z mięsa dzika.? Ja nie Arku znajomy robił a jakie części mięska użył nie powiem bo nie wiem. Dla mnie za droga impreza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Pytałem bo ja bym nie robił.Mięso z dzika raz że słabo klei a dwa ,że ma mało tłuszczu śródmięśniowego i podejrzewam ,że będzie suche w tuszonce, ale jak będę miał dzika to wypróbuję ze dwa słoiki zrobić. Edytowane 7 Marca 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Marca 2020 Nie robiłem konserwy z dzika, tylko jadłem mięso z konserwy. Było bardzo smaczne. Fakt słabo ze sobą sklejone, lecz galaretka dodawała swoistego smaku. Także, jako smakosz z przyjemnością powtórzylbym konsumpcję Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Marca 2020 Ja robiłem konserwy z mięsa dzika. Z tym, że dodawałem około 30% wieprzowiny, podgardle i gulaszowe. Były bardzo dobre. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Marca 2020 Wczoraj robiłem konserwy z dzika - wyszły całkiem smacznie. Okrawki z dzika, trochę podgardla wieprzowego i wywar ze skórek wieprzowych+zmielone skórki.Robię "porządki" w zamrażarkach więc proporcje na tzw. oko. Konserwa wyszła z fajną galaretką, trochę tłusta - ale do chlebka miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Marca 2020 i podejrzewam ,że będzie suche w tuszonce, Wiesz co jeść jej nie jadłem ale fotkę widziałem wyglądała na fajną. Czekam na Twoją podziel się doświadczeniem jak zrobisz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Marca 2020 Podzielę się,ale będę robił z samej łopatki bez dodatku wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Marca 2020 ale będę robił z samej łopatki bez dodatku wp I właśnie na to liczę ,że z samego dzikiego Czekamy na info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naVik Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Marca 2020 Postaram się w tym tygodniu zrobić i dam znać jak wyszło. Dziękuję za rady odnośnie skór i podgardla. Mam jeszcze pytanie odnośnie przypraw .... czy mogę dodać świeży czosnek czy musi być suszony ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Marca 2020 czy mogę dodać świeży czosnek czy musi być suszony ? Osobiście jestem zwolennikiem świeżego suszony mam na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16974-konserwa-z-dzika/#findComment-659492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.