Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na Kurpiach używa się krwi gotowanej . Wkłada się ją jak jest gęsta -zestalona do osłonki poliamidowej -tej najszerszej i się gotuje , jak rzadka wlewa się kubkiem .Zawsze się zostawia trochę surowej, bo kolor kaszanki może być za jasny, Wszystko zależy od tego jak długo gotujemy krew. jak za jasna dodajemy trochę świeżej zmiksowanej i wszystko gra . Resztę się oddaje gospodyni najlepiej młodej by ugotowała sobie czerninkę -przeważnie nie wiedzą co to jest .Gotowana krew dobrze się mrozi. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143941
Udostępnij na innych stronach

Resztę się oddaje gospodyni najlepiej młodej by ugotowała sobie czerninkę -przeważnie nie wiedzą co to jest

Noo to jest pycha zupa :) Moja babcia taką gotowała jak swiniobicie było... wieki temu....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143943
Udostępnij na innych stronach

ugotowała sobie czerninkę

ta zupka powinna być na gęsi lub kaczce , to dopiero :thumbsup:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143944
Udostępnij na innych stronach

Napiszę ja Pis- powinna ale nie musi. Przy każdym świniobiciu była obowiązkowa i jaka była smaczna z ziemniakami . A ja takiej nie jadłem już ze 30 lat. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143945
Udostępnij na innych stronach

ta zupka powinna być na gęsi lub kaczce , to dopiero

Przy każdym świniobiciu była obowiązkowa i jaka była smaczna z ziemniakami

U nas czarnina tylko na krwi z kaczki, ja tego nie jadam, DP - uwielbia. :cool:

 

Przy każdy świniobiociu domowym, jeszcze w ubiegłym wieku, pamiętam, że krew to się piło ciepłą, bezpośrednio od dawcy. Teraz rzeźnicy nie praktykują tego zwyczaju. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143979
Udostępnij na innych stronach

A z jakich okolic ta czarnina przy świniobiciu z wieprzka ?

Bo słyszałem od teścia, a pochodził z Gdańska

On to uwielbiał, i jadał sam ale tyko z kaczki.

Teściowa gotowała ale nie próbowała, i było to jak mnie tam jeszcze nie znali.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144328
Udostępnij na innych stronach

Bo słyszałem od teścia, a pochodził z Gdańska

On to uwielbiał, i jadał sam ale tyko z kaczki

Kaszubi jadają tylko czarninę z kaczki lub gęsi . :thumbsup:

Mój mąż z Suwalszczyzny to tam się jada z wieprzowej - jusznik :???:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144329
Udostępnij na innych stronach

To teściu tylko z kaczki jadał, świeżej.

Dla mnie to czarna magia, nie próbowalem.

Nie mam zdania.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144331
Udostępnij na innych stronach

A przepis jest gdzieś na stronce ?

Bo skoro i krupnioki z krwią,

czy małże, czy owoce morza, czy z głów rybich

to może i rosołek z krwią kaczki ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144333
Udostępnij na innych stronach

Mówisz masz .

Czarnina po Kaszubsku ( taką gotowało się w moim rodzinnym domu)

SKŁADNIKI:

szklanka krwi z gęsi lub kaczki, mięso z kaczki lub gęsi ( u nas gotowało się raczej na kościach - kuper , skrzydła , oraz podroby , 15 dkg suszu owocowego,( śliwki , jabłka , gruszki) włoszczyzna, 1,5 łyżki mąki, ziele angielskie listek laurowy, ocet, pieprz, cukier, sól.

WYKONANIE:

Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół pod koniec gotowania dodać susz owocowy gotować do miękkości na wolnym ogniu, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę, aby było koło 3-4 l. mąkę wymieszać z krwią i doskonale wyrobić, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyło, doprawić octem, cukrem i solą do smaku. Zupę podawać z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy jak podroby pokrojone i susz owocowy.

Zupa powinna być lekko gęsta , w smaku słodko-kwaśna .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144338
Udostępnij na innych stronach

No i jest, dzięki

ale nie określone jaka to krew.

Chodzi o czerninę, tak to nazywał teść, krew tylko z kaczki, kacza.

i tylko dodatki mięsne, tylko z kaczki !

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144341
Udostępnij na innych stronach

W przepisie teściowej brak miejsca na kaczka czy gęś !

Ale jak sprawdzę , dam znać.

U nich tylko Kaczka

Poczekamy posmakowamy i damy , lub wydamy opinię

Pozdrawiam !

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144344
Udostępnij na innych stronach

Mój mąż porównuje tą zupę do owocowej z ziemniakami , ale dziwne połączenia dają ciekawy efekt. :grin:

Można też podawać z kluskami - makaronem .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144348
Udostępnij na innych stronach

Można też podawać z kluskami - makaronem .

Z tego co wiem to tak robi się czerninę :thumbsup: w Wielkopolsce - ale dokładnie będzie wiedział Andrzejek, bo ........ :cool: ....... ja nie jestem rodowita Pyra.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czernina

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.