DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Na Kurpiach używa się krwi gotowanej . Wkłada się ją jak jest gęsta -zestalona do osłonki poliamidowej -tej najszerszej i się gotuje , jak rzadka wlewa się kubkiem .Zawsze się zostawia trochę surowej, bo kolor kaszanki może być za jasny, Wszystko zależy od tego jak długo gotujemy krew. jak za jasna dodajemy trochę świeżej zmiksowanej i wszystko gra . Resztę się oddaje gospodyni najlepiej młodej by ugotowała sobie czerninkę -przeważnie nie wiedzą co to jest .Gotowana krew dobrze się mrozi. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Resztę się oddaje gospodyni najlepiej młodej by ugotowała sobie czerninkę -przeważnie nie wiedzą co to jest Noo to jest pycha zupa Moja babcia taką gotowała jak swiniobicie było... wieki temu.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Stycznia 2011 ugotowała sobie czerninkęta zupka powinna być na gęsi lub kaczce , to dopiero :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Napiszę ja Pis- powinna ale nie musi. Przy każdym świniobiciu była obowiązkowa i jaka była smaczna z ziemniakami . A ja takiej nie jadłem już ze 30 lat. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Stycznia 2011 ta zupka powinna być na gęsi lub kaczce , to dopiero Przy każdym świniobiciu była obowiązkowa i jaka była smaczna z ziemniakami U nas czarnina tylko na krwi z kaczki, ja tego nie jadam, DP - uwielbia. Przy każdy świniobiociu domowym, jeszcze w ubiegłym wieku, pamiętam, że krew to się piło ciepłą, bezpośrednio od dawcy. Teraz rzeźnicy nie praktykują tego zwyczaju. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-143979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Stycznia 2011 A z jakich okolic ta czarnina przy świniobiciu z wieprzka ?Bo słyszałem od teścia, a pochodził z GdańskaOn to uwielbiał, i jadał sam ale tyko z kaczki.Teściowa gotowała ale nie próbowała, i było to jak mnie tam jeszcze nie znali. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Bo słyszałem od teścia, a pochodził z Gdańska On to uwielbiał, i jadał sam ale tyko z kaczkiKaszubi jadają tylko czarninę z kaczki lub gęsi . :thumbsup: Mój mąż z Suwalszczyzny to tam się jada z wieprzowej - jusznik :???: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Stycznia 2011 To teściu tylko z kaczki jadał, świeżej.Dla mnie to czarna magia, nie próbowalem.Nie mam zdania. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dla mnie to czarna magia,A dla mnie smak dzieciństwa. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Stycznia 2011 A przepis jest gdzieś na stronce ?Bo skoro i krupnioki z krwią,czy małże, czy owoce morza, czy z głów rybichto może i rosołek z krwią kaczki ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Stycznia 2011 jarkof, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4990 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mówisz masz .Czarnina po Kaszubsku ( taką gotowało się w moim rodzinnym domu)SKŁADNIKI: szklanka krwi z gęsi lub kaczki, mięso z kaczki lub gęsi ( u nas gotowało się raczej na kościach - kuper , skrzydła , oraz podroby , 15 dkg suszu owocowego,( śliwki , jabłka , gruszki) włoszczyzna, 1,5 łyżki mąki, ziele angielskie listek laurowy, ocet, pieprz, cukier, sól. WYKONANIE: Z mięsa i włoszczyzny ugotować rosół pod koniec gotowania dodać susz owocowy gotować do miękkości na wolnym ogniu, dodać przyprawy. Wyjąć mięso, uzupełnić wodę, aby było koło 3-4 l. mąkę wymieszać z krwią i doskonale wyrobić, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyło, doprawić octem, cukrem i solą do smaku. Zupę podawać z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy jak podroby pokrojone i susz owocowy.Zupa powinna być lekko gęsta , w smaku słodko-kwaśna . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Stycznia 2011 No i jest, dziękiale nie określone jaka to krew.Chodzi o czerninę, tak to nazywał teść, krew tylko z kaczki, kacza.i tylko dodatki mięsne, tylko z kaczki ! Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 31 Stycznia 2011 W przepisie teściowej brak miejsca na kaczka czy gęś !Ale jak sprawdzę , dam znać.U nich tylko KaczkaPoczekamy posmakowamy i damy , lub wydamy opinięPozdrawiam ! Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 31 Stycznia 2011 A powiedzcie mi, czy ta czernina to smakuje podobnie jak kaszanka z ziemniakami?Raz robiłem i z tego powodu mi nie przypadła do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Mój mąż porównuje tą zupę do owocowej z ziemniakami , ale dziwne połączenia dają ciekawy efekt. :grin:Można też podawać z kluskami - makaronem . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Lutego 2011 U mas dziadek lubi z tartymi kluskami Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Lutego 2011 Można też podawać z kluskami - makaronem . Z tego co wiem to tak robi się czerninę :thumbsup: w Wielkopolsce - ale dokładnie będzie wiedział Andrzejek, bo ........ ....... ja nie jestem rodowita Pyra. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czernina Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17-krupnioki-%C5%9Bl%C4%85skie/page/2/#findComment-144401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.