Sector Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witam.Tu nowy maniak wędzenia. Będę budował wedzarnię kanałową - wybór podyktowany estetyką mojej żonki . Czytam forum od kilku dni non stop. Naładowałem się wiedzą. Skrupulatnie planuję każdy element z liczeniem cegieł włącznie. Ale mimo przeczytania kilkudziesięciu postów nie znalazłem 100%-owej odpowiedzi na dwa pytania:1. Rozumiem, że ogólnie zalecana na forum zasada, że ogień/żar należy "trzymać" około 15 cm od ścian komory nie podlega wątpliwości. W moim przypadku zewnętrzny wymiar podsatwy paleniska to 100x100. Wewnętrzna szerokość paleniska po odjęciu dwóch cegieł to 76cm. Natomiast szerokość miejsca przeznaczonego na palenie to 46cm (po odjęciu zalecanej "przerwy" 2x15cm).Pytanie: Czy zalecana wysokość paleniska liczona wewnątrz to 3/4 wewnętrznej szerokości komory paleniska (3/4 x 76cm = 56cm) czy miejsca przeznaczonego na palenie (3/4 x 46cm = 34,5cm)? 2. Planuję komorę o wymiarach w podstawie 100x100 (tak jak palenisko, bo większość uważa, że tak powinno być). Będę wędził tylko w lecie (domek letniskowy) w ilości około 20 kg na jeden wsad. Komora drewniane na ceglanym cokole w którym będzie palenisko i przewód kominowy (1,5m okrągły ceramiczny, przekrój 20 cm). Wysokość cokołu zależy od odpowiedzi na pytanie nr 1 - albo około 70cm (10 cegieł) albo 50 cm (7 cegieł).Pytanie: Jaka powinna być minimalna a jaka rozsądna (do wygodnej obsługi wsadu - na stojąco, bez drabiny) wysokość komory na cokole? Nie chcę rozpętać wielowątkowej dyskusji co, jak zauważyłem, często się zdarza. proszę o w miarę konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Oczekujesz konkretnej odpowiedzi.. Hym.... To zależy w większości od Ciebie . Pierwsze pyt do Ciebie czemu chcesz kanałowa wedzenie? Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmk Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 "legendarny" AndyAndy w znakomitym opracowaniu podstaw wędzarni napisał Wielkość paleniska ustalamy na nie mniejszą jak 1⁄4 m 2 dla małych wędzarni. W Twoim przypadku chyba komora wędzarnicza jest na granicy małej i normalnej wędzarni, więc możesz śmiało popatrzeć. Większość piszących na tym forum zaleca jednak większe paleniska. Sam mam ten problem w projektowanej wędzarni z grillem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Pierwsze pyt do Ciebie czemu chcesz kanałowa wedzenie? Będę budował wedzarnię kanałową - wybór podyktowany estetyką mojej żonk Odpowiedź prozaiczna, jak zawsze Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Komora drewniane na ceglanym cokole w którym będzie palenisko i przewód kominowy (1,5m okrągły ceramiczny, przekrój 20 cm). Będę budował wedzarnię kanałową - Wg mnie powyższe zdania stoją w sprzeczności. Naszkicuj całość aby nie było nieporozumień.Również zasada, że ogień/żar należy "trzymać" około 15 cm od ścian komory jest dla mnie niezrozumiałe w aspekcie wędzarni kanałowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Komora drewniane na ceglanym cokole w którym będzie palenisko i przewód kominowy (1,5m okrągły ceramiczny, przekrój 20 cm).Będę budował wedzarnię kanałową -Wg mnie powyższe zdania stoją w sprzeczności. Naszkicuj całość aby nie było nieporozumień.Również zasada, że ogień/żar należy "trzymać" około 15 cm od ścian komoryjest dla mnie niezrozumiałe w aspekcie wędzarni kanałowej.Stąd moje pyt. Dlaczego kanałowa? Żeby wiedzieć co podpowiedzieć... Bo czuć że już wiem ale chyba nie do końca. Dlatego trzeba najpierw ustalić o którą wędzarnię chodzi Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Już doprecyzuję. Chodzi o konstrukcję, gdzie palenisko jest oddalone od komory i połączone kominem dymowym. Piszę z tabletu i nie mam pojęcia jak wkleic obrazek ale wkleję link do przykładowego zdjęcia. Chodzi o ten typ konstrukcji - https://www.google.com/search?q=wedzarnia&client=firefox-b-m&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjB_MDWq-HoAhVp1qYKHfpFDpAQ_AUIBigB&biw=1152&bih=542#imgrc=aw8WgQufrhrZCM%3A. Palenisko oraz komin dymowy są zabudowane w ceglanej konstrukcji, którą nzwałem cokołem. Na nim bdzie stała drewniana komora wędzenia. Chodzi mi o wysokość paleniska i wysokość komory wędzenia. Co do wyboru konstrukcji to mogę podać tel. do żonki - powodzenia A tak poważnie wędzarnia to częśc większej zabudowy tzw. małej architektury ogrodowej - więc zdania nie zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Serdeczne za wskazanie tematu naocznie. Kopać się z koniem nie będę raczej "żonką'... Podpowiedź jeszcze swojej ukochanej że są jeszcze inne rozwiązania usprawniające dzialanie tak prostej konstrukcji. Szybry, zapadki, skraplacze no i oczywiście kanały. Moja rada... Rozwiedź się lub nie idź ta droga... W sumie jedno i to samo Jak żona wie lepiej to niech buduje. Przeca wie lepiej. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Serdeczne za wskazanie tematu naocznie. Kopać się z koniem nie będę raczej "żonką'... Podpowiedź jeszcze swojej ukochanej że są jeszcze inne rozwiązania usprawniające dzialanie tak prostej konstrukcji. Szybry, zapadki, skraplacze no i oczywiście kanały. Moja rada... Rozwiedź się lub nie idź ta droga... W sumie jedno i to samo Jak żona wie lepiej to niech buduje. Przeca wie lepiej. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 11 kwi 2020 - 23:14]Dzięki za porady małżeńskie ale nie skorzystam Poczekam na kogoś kto zna odpowiedź na moje pytanie. W instrukcju budowy wędzarni od Andyandy temat wysokości paleniska nie został jednoznacznie rozstrzynięty. Dlatego to chcę dopytać. Podobnie kwestia wysokoći komory wędzenia. Wydaje się z lektury forum, że 130 cm jest OK. Ale poczekam na jakieś potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) "legendarny" AndyAndy w znakomitym opracowaniu podstaw wędzarni napisał Wielkość paleniska ustalamy na nie mniejszą jak 1⁄4 m 2 dla małych wędzarni. W Twoim przypadku chyba komora wędzarnicza jest na granicy małej i normalnej wędzarni, więc możesz śmiało popatrzeć. Większość piszących na tym forum zaleca jednak większe paleniska. Sam mam ten problem w projektowanej wędzarni z grillem.Pisz normalnie. Andrzej Andy Andy był normalnym facetem. I nie wkładaj go w cudzysłow... Bo by tego zapewne nie chciał. Taki jak Ty i ja... I wielu z nas. Normalność. Bo schodzimy w nicość. Oni są jak wielu tu... Ci co odeszli i Ci co są. A tym razem bez cudzysłowów twórzmy i uczmy. Bo jutro... Tylko buty przetrwają bez sznorowek. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmk Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 "legendarny" AndyAndy w znakomitym opracowaniu podstaw wędzarni napisał Wielkość paleniska ustalamy na nie mniejszą jak 1⁄4 m 2 dla małych wędzarni. W Twoim przypadku chyba komora wędzarnicza jest na granicy małej i normalnej wędzarni, więc możesz śmiało popatrzeć. Większość piszących na tym forum zaleca jednak większe paleniska.Sam mam ten problem w projektowanej wędzarni z grillem.Pisz normalnie. Andrzej Andy Andy był normalnym facetem. I nie wkładaj go w cudzysłow... Bo by tego zapewne nie chciał. Taki jak Ty i ja... I wielu z nas. Normalność. Bo schodzimy w nicość. Oni są jak wielu tu... Ci co odeszli i Ci co są. A tym razem bez cudzysłowów twórzmy i uczmy. Bo jutro... Tylko buty przetrwają bez sznorowek. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Jak kogoś cytuję to wkładam w cudzysłów, tak po prostu jest w języku polskim, tak mówią dobre obyczaje i przepisy prawa autorskiego. A na marginesie, na tym forum częściej znajdzie się zdania "z czapy", jak Twoje, a coraz mniej fachowych porad i pisania na temat. Takie spostrzeżenia z lektury kilkudniowej dziesiątków postów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Poczekam na kogoś kto zna odpowiedź na moje pytanie. Jest to chyba jedno z najlepszych zdan na tym forum. ......moim zdaniem nie wdawaj sie w g..... dyskusje,tylko czekaj na rzeczowe porady. ........."Misionarzy" tu nie brakuje........To chyba poczekasz... Moja rada... Po świętach wskocz do jakiegoś projektanta on będzie wiedział co Ci doradzić bo zdaje mi się że wiesz czego chcesz. A jak nie wiesz to liczysz ze znajdziesz tu jakiegoś gupka który Cię uświadomi. Co do projektanta jak zapłacisz z 1000-2000 zł za indywidualny projekt spełniający Twoje oczekiwania... i będzie Pan zadowolony. To może nabierzesz szacunku i pokory do forumowiczów. Tych co są i tych których już nie ma. Dla Ciebie Andy Andy to PAN Andrzej bez żadnego cudzysłowia. Wymaga podobno tego kultura? Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenekL Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Witam.Tu nowy maniak wędzenia. Będę budował wedzarnię kanałową - wybór podyktowany estetyką mojej żonki . Czytam forum od kilku dni non stop. Naładowałem się wiedzą. Skrupulatnie planuję każdy element z liczeniem cegieł włącznie. Ale mimo przeczytania kilkudziesięciu postów nie znalazłem 100%-owej odpowiedzi na dwa pytania:1. Rozumiem, że ogólnie zalecana na forum zasada, że ogień/żar należy "trzymać" około 15 cm od ścian komory nie podlega wątpliwości. W moim przypadku zewnętrzny wymiar podsatwy paleniska to 100x100. Wewnętrzna szerokość paleniska po odjęciu dwóch cegieł to 76cm. Natomiast szerokość miejsca przeznaczonego na palenie to 46cm (po odjęciu zalecanej "przerwy" 2x15cm).Pytanie: Czy zalecana wysokość paleniska liczona wewnątrz to 3/4 wewnętrznej szerokości komory paleniska (3/4 x 76cm = 56cm) czy miejsca przeznaczonego na palenie (3/4 x 46cm = 34,5cm)?2. Planuję komorę o wymiarach w podstawie 100x100 (tak jak palenisko, bo większość uważa, że tak powinno być). Będę wędził tylko w lecie (domek letniskowy) w ilości około 20 kg na jeden wsad. Komora drewniane na ceglanym cokole w którym będzie palenisko i przewód kominowy (1,5m okrągły ceramiczny, przekrój 20 cm). Wysokość cokołu zależy od odpowiedzi na pytanie nr 1 - albo około 70cm (10 cegieł) albo 50 cm (7 cegieł).Pytanie: Jaka powinna być minimalna a jaka rozsądna (do wygodnej obsługi wsadu - na stojąco, bez drabiny) wysokość komory na cokole? Nie chcę rozpętać wielowątkowej dyskusji co, jak zauważyłem, często się zdarza. proszę o w miarę konkretną odpowiedź.Po co ci kanał? Sugeruję wędzarnię z paleniskiem pośrednim "kibelek" Mnie na forum przekonali, że to jest lepsze rozwiązanie . Wybudowałem wędzarnię przetestowałem i jest super. fotorelacja z budowy jest na forum. Jak będziesz zainteresowany to mogę przesłać link.wymiary paleniska przy mojej wędzarni 70x70x110 to 3 cegły x 8 rzędów u Ciebie możesz zrobić trochę większe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 A tak poważnie wędzarnia to część większej zabudowy tzw. małej architektury ogrodowej - więc zdania nie zmienię.Jest takie stare, ale jakże ciągle bardzo aktualne przysłowie że "Tylko krowa nie zmienia zdania", ale jeżeli żonce chodzi o małą architekturę i wystrój ogrodu, to lepiej od razu zamów, lub kup gotowy u fachowca od architektury ogrodowej, projekt jakiegoś eleganckiego "pomniczka", a wędzarnię i wędzenie odpuść sobie. Autentycznie czasu szkoda na budowę "różnej maści" koszmarków ogrodowych, które często spełniają oczywiście wrażenia estetyczne zamawiającego i napawają dumą właścicieli posesji czy ogrodów, ale do poprawnego wędzenia tak się nadają, jak sławetny polski prawnik Ryszard Kalisz do kariery baletmistrza, i solowych występów w balecie Teatru Narodowego w Warszawie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 A tak poważnie wędzarnia to część większej zabudowy tzw. małej architektury ogrodowej - więc zdania nie zmienię.Jest takie stare, ale jakże ciągle bardzo aktualne przysłowie że "Tylko krowa nie zmienia zdania", ale jeżeli żonce chodzi o małą architekturę i wystrój ogrodu, to lepiej od razu zamów, lub kup gotowy u fachowca od architektury ogrodowej, projekt jakiegoś eleganckiego "pomniczka", a wędzarnię i wędzenie odpuść sobie. Autentycznie czasu szkoda na budowę "różnej maści" koszmarków ogrodowych, które często spełniają oczywiście wrażenia estetyczne zamawiającego i napawają dumą właścicieli posesji czy ogrodów, ale do poprawnego wędzenia tak się nadają, jak sławetny polski prawnik Ryszard Kalisz do kariery baletmistrza, i solowych występów w balecie Teatru Narodowego w Warszawie . Kolega to jak trafi ... No ten tego. W sam środek Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale dlaczego chcecie ma siłę inwestora zniechęcić - taki ma plan to go zrealizuje.W kwestii wędzarni kanałowej niestety nie potrafię rzeczowo i konstruktywnie autorowi odpowiedzieć więc nie pomogę ale dajmy mu możliwość zrobienia swojej wymarzonej konstrukcji - nie będzie zadowolony to zburzy i postawi nową ( być może będzie zadowolony być może nie ale to jest jego decyzja i on będzie musiał się na co dzień z budowlą swoją konfrontować).Ja przetestowałem i kanałową i bezpośrednią - mam swój wybór, poniosłem swoje podwójne koszty ale to był mój wybór i moje poszukiwania.Nie brońmy innym użytkownikom wędzić w czym chcą i budować co chcą. Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez gluszec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Ale dlaczego chcecie ma siłę inwestora zniechęcić - taki ma plan to go zrealizuje.W kwestii wędzarni kanałowej niestety nie potrafię rzeczowo i konstruktywnie autorowi odpowiedzieć więc nie pomogę ale dajmy mu możliwość zrobienia swojej wymarzonej konstrukcji - nie będzie zadowolony to zburzy i postawi nową ( być może będzie zadowolony być może nie ale to jest jego decyzja i on będzie musiał się na co dzień z budowlą swoją konfrontować).Ja przetestowałem i kanałową i bezpośrednią - mam swój wybór, poniosłem swoje podwójne koszty ale to był mój wybór i moje poszukiwania.Nie brońmy innym użytkownikom wędzić w czym chcą i budować co chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dzięki za zrozumienie. Jest trochę tak jak napisałeś. Nie zamierzam z wędzenia robić hobby życia. Poczytałem forum i wiem, że wielu ludzi ma taki typ wędzarni jaki planuję i jakoś żyje. Oczywiście wiekszość optuje za tzw. "kibelkiem" i dobrze. Mnie się po prostu "kibelek" nie podoba. Uważam, że uwędzona we własnym zakresie wedlina nawet w "kanałowej" zawsze będzie lepsza od "sklepowej" bo "własna", uwędzona "towarzysko" ze znajomymi i ... tak dalej. Więc może ci, którzy mnie namawiają na "kibelek", uznają mój wybór nie za słuszny ale przemyślany przeze mnie i zamiast przekonywać, podzielą się ze mną swoją wiedzą w zakresie budowy paleniska i komory wędzalniczej. Zapytam jeszcze raz, trochę inaczej precyzując o co mi chodzi: AndyAndy, traktowany na forum jako autorytet, w swojej instrukcji budowy wędzarni typu "kibelek" sprecyzował zasady budowy paleniska. a. Wielkość paleniska po obwodzie taka jak wielkoś po obwodzie komory wedzalniczej. Pytanie: Czy to jest wskazanie tylko dla wędzarni "kibelkowych" i wynika z faktu, że budujemy "kolumnę" i naturalne jest takie rozwiązanie, czy jest to uniwersalna zasada dla wszystkich wędzarni, nawet tych beznadziejnych kanałowych? Oczekuje odpowiedzi od kogoś, kto się zna i ma doświadczenie, typu: Tylko dla "kibelków" lub Dla wszystkich. Tylko tyle. b. Ogień/żar trzeba "trzymać" w odległości około 15 cm od ścian paleniska, żeby się zbytnio nie nagrzewały. Pytanie: Generalnie tak dla wszystkich rodzajów wędzarni czy tylko dla "kibelków"? Spodziewana odpowiedź: jak wyżej. c. Wyskość paleniska do około 3/4 szerokości paleniska. Pytanie: 1. Czy chodzi o szerokość wewnętrzną, od cegły do cegły? czy może: 2. Należy jeszcze odjąć po te 15 cm od każdej cegły i z takiego wymiaru liczyc 3/4? Spodziewana odpowiedź: 1 prawidłowo lub 2 prawidłowo. AndyAndy nie podał konkretnej zasady wyliczania wysokości lub ojętości komory wędzalniczej. Albo nie doczytałem, to przepraszam. Planuję wymiar po obwodzie 100x100 cm. Nie wiem czy jest zakaś zasada co do wysokości, liczonej od wylotu komina dymowego do "sufitu" (zakładam płaski uchylny dach i regulowane otwory wentylacyjne z obu boków ścian). Pytanie: Czy 100cm wysokości wystarczy? Jeśli nie to jaka jest zasada wyliczania wysokości? Planuję wędzenie powiedzmy 9 wędzonek na jednym poziomie (3x3), no chyba, że w 100x100 można upchnąć 4x4? Proszę o jednoznaczne odpowiedzi, jeśli ktoś ma odpowiednią wiedzę. Widzę, że jest tendencja do odchodzenia "na boki". Ale do tego można chyba założyć osobny wątek. Jestem nowy, nie znam zasad, nie chcę nikogo pouczać (i z góry przepraszam jak ktoś tak to odbierze) ale uwierzcie, że po 2 tygodnich czytania wątków zauważyłem, że znalezienie konkretnych odpowiedzi na pytania w postach na tym forum jest prawie niemożliwe. Każdy wątek rozwleka się na tematy poboczne. Potem 4 strony czytania pyskówek i złośliwości a odpowiedzi nie ma. Zobaczcie mój post - zadałem w miarę precyzyjne (według mnie) pytania i nie ma odpowiedzi a mamy już chyba dwie strony. Nie gniewajcie się ale na forach szuka się głównie pomocy. Bardzo dużo się dowiedziałem a teraz chcę doświadcznych forumowiczów dopytać o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenekL Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dzięki za zrozumienie. Jest trochę tak jak napisałeś. Nie zamierzam z wędzenia robić hobby życia. Poczytałem forum i wiem, że wielu ludzi ma taki typ wędzarni jaki planuję i jakoś żyje. Oczywiście wiekszość optuje za tzw. "kibelkiem" i dobrze. Mnie się po prostu "kibelek" nie podoba. Uważam, że uwędzona we własnym zakresie wedlina nawet w "kanałowej" zawsze będzie lepsza od "sklepowej" bo "własna", uwędzona "towarzysko" ze znajomymi i ... tak dalej. Więc może ci, którzy mnie namawiają na "kibelek", uznają mój wybór nie za słuszny ale przemyślany przeze mnie i zamiast przekonywać, podzielą się ze mną swoją wiedzą w zakresie budowy paleniska i komory wędzalniczej. Zapytam jeszcze raz, trochę inaczej precyzując o co mi chodzi: AndyAndy, traktowany na forum jako autorytet, w swojej instrukcji budowy wędzarni typu "kibelek" sprecyzował zasady budowy paleniska. a. Wielkość paleniska po obwodzie taka jak wielkoś po obwodzie komory wedzalniczej. Pytanie: Czy to jest wskazanie tylko dla wędzarni "kibelkowych" i wynika z faktu, że budujemy "kolumnę" i naturalne jest takie rozwiązanie, czy jest to uniwersalna zasada dla wszystkich wędzarni, nawet tych beznadziejnych kanałowych? Oczekuje odpowiedzi od kogoś, kto się zna i ma doświadczenie, typu: Tylko dla "kibelków" lub Dla wszystkich. Tylko tyle. b. Ogień/żar trzeba "trzymać" w odległości około 15 cm od ścian paleniska, żeby się zbytnio nie nagrzewały. Pytanie: Generalnie tak dla wszystkich rodzajów wędzarni czy tylko dla "kibelków"? Spodziewana odpowiedź: jak wyżej. c. Wyskość paleniska do około 3/4 szerokości paleniska. Pytanie: 1. Czy chodzi o szerokość wewnętrzną, od cegły do cegły? czy może: 2. Należy jeszcze odjąć po te 15 cm od każdej cegły i z takiego wymiaru liczyc 3/4? Spodziewana odpowiedź: 1 prawidłowo lub 2 prawidłowo. AndyAndy nie podał konkretnej zasady wyliczania wysokości lub ojętości komory wędzalniczej. Albo nie doczytałem, to przepraszam. Planuję wymiar po obwodzie 100x100 cm. Nie wiem czy jest zakaś zasada co do wysokości, liczonej od wylotu komina dymowego do "sufitu" (zakładam płaski uchylny dach i regulowane otwory wentylacyjne z obu boków ścian). Pytanie: Czy 100cm wysokości wystarczy? Jeśli nie to jaka jest zasada wyliczania wysokości? Planuję wędzenie powiedzmy 9 wędzonek na jednym poziomie (3x3), no chyba, że w 100x100 można upchnąć 4x4? Proszę o jednoznaczne odpowiedzi, jeśli ktoś ma odpowiednią wiedzę. Widzę, że jest tendencja do odchodzenia "na boki". Ale do tego można chyba założyć osobny wątek. Jestem nowy, nie znam zasad, nie chcę nikogo pouczać (i z góry przepraszam jak ktoś tak to odbierze) ale uwierzcie, że po 2 tygodnich czytania wątków zauważyłem, że znalezienie konkretnych odpowiedzi na pytania w postach na tym forum jest prawie niemożliwe. Każdy wątek rozwleka się na tematy poboczne. Potem 4 strony czytania pyskówek i złośliwości a odpowiedzi nie ma. Zobaczcie mój post - zadałem w miarę precyzyjne (według mnie) pytania i nie ma odpowiedzi a mamy już chyba dwie strony. Nie gniewajcie się ale na forach szuka się głównie pomocy. Bardzo dużo się dowiedziałem a teraz chcę doświadcznych forumowiczów dopytać o szczegóły.zbuduj tak jak chcesz ale poniżej cytat z AndyAndy"Każdy kto wybudował wędzarnie w oparciu o wygląd i masywna konstrukcje spotkał się zpewnymi problemami podczas eksploatacji – złego opalania. Wędzonki z takich wędzarni nieposiadają odpowiednich walorów smakowych i zapewne zdrowotnych."poczytaj też na temat sposobu opalania- aby uzyskać odpowiednią temperaturę w komorze wędzarniczej przy wędzarni kanałowej trzeba wyżej temperatury w palenisku -konsekwencje przeczytaj w opracowaniu itd . ale wybór należy do Ciebie.1.prawidłowo moim zdaniem- wynika z rysunków opracowania AndyAndy minimalne wymiary komory wędzarniczej podane przez AndyAndy (nie w opracowaniu tylko na forum) to 70x70x110 .Przy wymiarze 100x100 ja bym zrobił H takie jak w opracowaniu AndyAndy. W razie czego możesz wędzić na niższym poziomie.w 100x100 bez problemu 4x4 (oczywiście zależy od wielkości wędzonek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Kolego Sector.Uparłeś się na "kanałówkę" i OK-twoja sprawa. Jedyne co Ci poradzę, to jeśli chcesz ją zrobić dobrze, to poczekaj.Maxell planuje wstawić odpowiednie opracowanie/materiały dotyczące tych wędzarni (gdzieś o tym czytałem) więc na pewno znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania.A jeśli ma być funkcjonalna, ładna a do tego oryginalna... to ja bym się nie kłócił z januszfeniks-em Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Ooo!!!! . Właśnie można i jedno i drugie. Już Cię lubię... A kanał zawsze może być na papierku. Kolega dobrze tu podpowiada. I żona zadowolona i i ty się spełnisz jeśli tylko o to Ci chodzi. A nie ze żona Cię maltretuje E che a ty na odczepnego chces zdobyć jej względy. Ale jeśli pisze troszkę żartem to nie miej do złość. Życie nie jest sprawiedliwe. Ale może dzięki temu będziesz miał swój świat. Jak w piosence.. I on i ona zadowoleni... Ale nie szukaj łatwizny... Zapracuj na siebie. Narazie to chcesz. Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Poczytałem jeszcze i ostatecznie poszedłem na lekki kompromis i skróciłem kanał z planowanego 1,50 na 0,90. Na temat wysokości paleniska i komory doczytałem w necie.Ale nie mogę nic wyczytać na temat lokalizacji wędzarni. Czy lepsza jest ekspozycja na wietrzne kierunki (może łatwiej utrzymać temperaturę bo jest tzw. "cug") czy lepiej osłonięta od wiatru? Mam jeszcze możliwość wyboru lokalizacji ale od poniedziałku zaczynamy prace.Macie jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Sugerował bym miejsce zaciszne, bez cugów. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17113-doprecyzownie-wymiaru-paleniska-i-komory/#findComment-663785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi