Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kanał na YT: Wędzarnicza Brać.  https://www.youtube.com/channel/UCDP3WM-FZUGCdePTdjDgSSQ/videos

 

Odcinek 4. Peklowanie na mokro - tabela DZIADKA:

 

 

Opis filmu:

Omówienie jednej z najbardziej znanych obecnie, pochodzącej ze strony www.wedlinydomowe.pl, metody peklowania.Wskazówki dotyczące rozczytywania tabeli i świadomego jej wykorzystywania.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Andrzeju, bardzo proszę o wyjaśnienie użytkownikowi YT następującej kwestii:

"Było trochę nie jasno powiedziane i proszę mi potwierdzić czy dobrze rozumiem. Jeśli wybrałem z tabeli, że pekluję 7 dni. To 6 dni jest w zalewie mięso, a dzień siódmy mięso się osusza?"

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-664495
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli wybrałem z tabeli, że pekluję 7 dni. To 6 dni jest w zalewie mięso, a dzień siódmy mięso się osusza?"

Można tak postąpić, jeśli postąpiliśmy zgodnie z zasadami peklowania: odpowiednie stężenie solanki i jej temperatura, wykonanie nastrzyku.

Jeśli wyjmiemy mięso z solanki i przeznaczymy do ociekania ( temp. około 10 C )  wówczas mamy w kawałku mięsa określona ilość składników peklujących i ich różne stężenia. Związku ze zwiększoną temperaturą następuje szybsze przenikanie składników w mięsie.

    Należy pamięta, o tym że proces peklowania trwa do momentu,gdy mięso poddamy obróbce termicznej. Wówczas reakcje fizyko-chemiczne ustępują.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-664534
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję w imieniu Kolegi Patrycjusza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-664535
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dzien Dobry: czy ktos ma sprawdzony przepis na peklowanie na mokro i wedzenie poledwiczek na zimno ?  bez termicznej obrobki  ze by  taka  lososiowa wyszla ,z gory dziekuje  - Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-700761
Udostępnij na innych stronach

Solanka 8 % przez 8 dni , 0,4-0,5l solanki /kg mięsa ,.jeden nastrzyk tą solanką na początku peklowania 5 % wagi mięsa. Wędzenie w temp. 40 - 45 C do koloru. Pilnować, żeby nie przeciągnąć i żeby nie było suchej skórki.

Edytowane przez arkadiusz
  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-700762
Udostępnij na innych stronach

 

 

bez termicznej obrobki  ze by  taka  lososiowa wyszla ,
 

No to sam sobie odpowiedziałeś. Po wędzeniu w temperaturze nie przekraczającej 50ºC nie parz mięsa. Co do peklowania na mokro nie pomogę, pekluję na sucho. 20gr peklosoli na kg i do worka . Mi ta słoność w surowiźnie odpowiada.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17151-odcinek-4-peklowanie-na-mokro-tabela-dziadka/#findComment-700763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.