Adam TG Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Jestem nowy i już wiem co zepsułem więc pytam tylko czy ma ktoś sposób na uratowanie zakwaszonej kiełbasy ? Widziałem już na tym forum podobne pytania, ale w odpowiedziach każdy tylko podaje czego nie wolno robić i jak robić to dobrze i cała dyskusja zaraz schodzi w tym kierunku. Nie znalazłem jednak odpowiedzi na pytanie.Kiełbasę robiłem na święta, wisi od piątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zamocz na kilka minut w roztworze 1 opakowanie sody i 10l wody albo sparz jeszcze raz.Po sparzeniu będzie trochę sucha ,ale ponowne parzenie powinno trochę pomóc. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam TG Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Dziękuję za podpowiedź spróbuję i dam znać czy pomogło. Jeszcze chciałem dopytać czy te kilka minut w roztworze to bardziej 5 czy 10 min ( żebym znów nie zawalił ) A po tym roztworze umyć ją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem nie próbowałem tego robić.Nie było takiej potrzeby .Wiem ,że są takie metody.Pomoczył bym z 4-5 min., obmył i spróbował. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 sposób na uratowanie zakwaszonej kiełbasy Nie napisałeś, czy chodzi o zakwaszenie powierzchniowe, czy tzw. sztych...( przenikliwa kwaśna fermentacja mięsa).Porada Arkadiusza dotyczy zakwaszenia powierzchniowego w wyniku błędów w procesie wędzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Porada Arkadiusza dotyczy zakwaszenia powierzchniowego w wyniku błędów w procesie wędzenia. Oczywiście bo tego drugiego czyli sztychu już się nie da odratować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam TG Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 to błędy wędzenia, bo była niewysuszona kiełbasa wsadzona do zimnej wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam TG Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Parzenie zbytnio nie pomogło. Parzyłem dwa razy, jest trochę lepiej, ale jeszcze kwaśne. Jak kupię sodę to wypróbuję i zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Widać jest mocno kwaśna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam Adam TG kiełbasa jest do wyrzucenia powiedz tylko jedną rzecz kiedy robiłeś kiełbasę a kiedy wędziłeś przypuszczam że nie wędziłeś w tym samym dniu co robiłeś a jeśli tak to parzyłeś na drugi dzień po wędzeniu dlatego jest kwaśna i nic z nią nie zrobisz pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 ....może do bigosu ją ożenić..? Tak się zapytam doświadczonych bardziej... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 ....może do bigosu ją ożenić..? Tak się zapytam doświadczonych bardziej...Dobry bigos z dobrego towaru Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Szanowni,Przecież ta kiełbasa może być trująca. Nie wiadomo z czego kolega ją zrobił, w jakim reżimie technologicznym, jedyna informacja to że wisi od piątku.Już na początek mięso mogło być z wadą, peklosól - o ile ją zastosował - mogła stracić właściwości etc... Zupełnie nic nie wiadomo jaki proces obróbki,jakie czasy, w jakiej temperaturze "wisiała", jakie przyprawy, czy świeże i z pewnego źródła. Za dużo niewiadomych. Przez takie wróżenie ze szklanej kuli komuś się może krzywda stać. Albo kolega dokładnie opisze cały proces i może wtedy ktoś się podejmie wyrokowania co się stało, albo całość do wywalenia.-- Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam TG Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 soda pomogła. dziękuję arkadiusz za podpowiedź.Parzenie dwókrotne poprawiło smak o jakieś 20% wykonałem je na części kiełbasy Soda - roztwór 80 gr/8 litrów przez 6 minut - dało efekt około 60 % wykonałem drugą kąpiel w roztworze 40gr/8litrów 15 minut - poprawiło jeszcze o jakieś 20%po tych dwóch kąpielach kiełbasa jest całkiem zjadliwa a z pewnością nada się do leczo albo bigosu więc teza. kiełbasa jest do wyrzucenia jest nieprawdziwa.także ta kiełbasa może być trująca bo robiłem ją dla siebie na święta, nie na sprzedaż więc żadnego syfu tam nie było. Jedyne co zepsułem to że wędziłem mokrą i w zimnej wędzarni jak już wyżej pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Soda zawsze pomaga. Teraz proponuję powiesić kiełbaskę w przewiewnym miejscu i za 2-3 dni nie będzie śladu po kwaśnym smaku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.