Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie pH 5.51post-40314-0-01642400-1587830550_thumb.j

Wydaje mi sie, ze powyzszy wynik mozna zakwestionowac poniewaz pehametr z ta koncowka nie odpowiada standartom pomiaru kwasowosci w cialach stalych. Owszem jest przeznaczony do celow spozywczych ale nigdzie nie jest powiedziane ze jest do dokonywania pomiarow w wedlinach dojrzewajacych. Dodatkowo pomiar zostal dokonany w temp. 19.1 a nie w takiej jaka wystepuje w komorze dojrzewalniczej co powoduje ze zmiana kwasowosci w wedlinie nie odpowiada automatycznej kompensacji pehametru w temp. pokojowej. Ponizsze zdanie dedykuje takze dla Kol. Miro - mozna zakwestionowac takze sposob przeprowadzenia kalibracji poniewaz jest dokonywana w medium w postaci cieczy a pomiary dokonywane sa w wedlinach o duzej stracie wody czyli wynik mozna odrazu przyjac ze jest falszywy. Dodatkowo ze zdjecia wynika ze pomiar dokonany zostal w pozycji poziomej a nie pionowej co moze miec takze wplyw na wyniki.

Jestem w tej chwili zlosliwy - bo moim zdaniem nie mozna zarzucac komus ze do robioru miesa uzywa noz marki np. Victorinox a samemu uzywa sie Gerlacha .EOT.

Edytowane przez EAnna

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665144

Wydaje mi sie, ze powyzszy wynik mozna zakwestionowac poniewaz pehametr z ta koncowka nie odpowiada standartom pomiaru kwasowosci w cialach stalych.

Pokaż gdzie ja twierdze, ze mój jest do tego celu. Piszac takie cos sugerujesz że niby cos takiego gdziekolwiek miało miejsce. A to jest nieprawda.

Natomiast wielokrotnie pisałem , ze wynik  jest niewiarygodny. W sumie nie rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć, bo wpierw napisałeś dokładnie odwrotnie o czym pisze, a potem napisałeś jako swoje zdanie to co ja cały czas próbuje tu przekazać.

Dodatkowo pomiar zostal dokonany w temp. 19.1 a nie w takiej jaka wystepuje w komorze dojrzewalniczej co powoduje ze zmiana kwasowosci w wedlinie nie odpowiada automatycznej kompensacji pehametru w temp. pokojowej.

Zastanow sie o co obie chodziło w tym zdaniu? miernik kompensuje sie do próbki, Mierniki skalowane sa w 20 st, bo to jest przyjęta temperatura do pomiarow (przeczytaj sobie w jakiej temperaturze był Twój miernik homologowany.)

Dodatkowo ze zdjecia wynika ze pomiar dokonany zostal w pozycji poziomej a nie pionowej co moze miec takze wplyw na wyniki.

No to tu żes  poszedł po bandzie. mierniki przechowuje sie w pozycji pionowe, aby zapewnić im wilgotne środowisku, aby sonda (membrana) nie wyschła

Ale użytkuje sie w dowolnej. A Ty masz przy swoim oczko do pionowania miernika? Bo na zdjęciach trzymasz krzywo, nie w pionie, czyli Twoje wyniki sa przez to lepsze, czy gorsze

Jestem w tej chwili zlosliwy

Nie byleś złośliwy, próbowałeś być tylko sarkastyczny, ale niestety sie tylko ośmieszyłeś. tematy techniczne, nigdy nie były Twoja mocna strona, co wielokrotnie udowodniłeś na tym forum.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665229

Pytanie do Administratorow lub osoby która założyła ten temat

Z skąd tak idiotyczny tytuł tematu? I co on ma wspolnego z tym co pisze?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665242

Masz rację.

Nie jestem specem od salami, ale jeśli chodzi o obsługę aparatury pomiarowej to już wiedzę mam.

Pomiar pH jest specyficznym pomiarem i bardzo wiele zależy od samego urządzenia i warunków w którym jest dokonywany.

Złe skalibrowanie, czy odchyłka od temperatury będzie skutkować błędem pomiaru.

Mirku, nie ma sensu, Arek nie posiada kręgosłupa moralnego.

Przypalany na kolejnym kłamstwie idzie dalej w zaparte i kasuje wszystko co mu sie nie podoba.

Malo z tego, do swoich bzdurnych teorii wciąga Autorytety tego forum, aby porzec swoja niekompetencje techniczna

Mial powód złego pomiaru podany, ale zamiast merytorycznej dyskusji i wyciągnięcie wniosków to jak zwykle skoncentrował sie na gryzieniu i kłamstwie

Szanowni Panowie - nie mieliscie (i nie macie) podstaw do takiego zakwestionowania wynikow podanych przez @Arkadiusz. Wydaje mi sie ze nie mieliscie pojecia o czym on pisze. W swej niewiedzy posuneliscie sie nieco za daleko zarzucajac klamstwo i "brak kregoslupa". NIestety nawet teraz nie zmieni faktu nieznajomosci procesow samo powolywanie sie na  cyt, -

W oczekiwaniu na efekt końcowy, spędziłem trochę czasu na lekturze   :)

samo studiowanie to nie wszystko.

Dlatego tez powstal moj wpis - ze podstawy pomiaru to nie wszystko a tymbardziej zarzucanie komus braku umiejetnosci gdy samemu sie posiada cos zblizonego i publicznie prezentuje sie wyniki. I w dodatku przyszlo sie tlumaczyc i szukac zaczepienia na odbicie pileczki.

Probujesz mnie ugryzc?? - 

Nie byleś złośliwy, próbowałeś być tylko sarkastyczny, ale niestety sie tylko ośmieszyłeś. tematy techniczne, nigdy nie były Twoja mocna strona, co wielokrotnie udowodniłeś na tym forum.

Ja nie znam Cie -Ty nie znasz mnie - wiec mogbys byc "troche" zdziwiony. Zreszta stare porzekadlo - Krowa ktora duzo ryczy to mala mleka daje. Siebie cenisz wysoko a NIe znasz mojej wiedzy technicznej.

Pomiary pH i znajomosc sprzetu jak widac po Twoich wypowiedziach bazuja glownie na instrukcjach YT.

Ale aby nie toczyc piany - czy nie prosciej byloby poprotu napisac - Nie mialem racji w temacie Arkadiusza. a Ja wowczas tez napisze swoje przeprosiny za naskok na Ciebie.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665404

Stefan, nie interesują mnie Twoje "mądrości" rodem z ciasta z wróżbą

Wolałem posłuchać osoby która robi wyroby dojrzewające cale życie, uczyła sie od swojego ojca, a on od swojego.

Przedstawiłem  mu Twoje porady / rady i uwagi, to nawet ich nie komentował, zadał mi pytanie czy chce to wywalic za tydzień, czy chce miec cos podobnego co u niego jadłem /

Zmienił z Twoich zalecen wszystko, a efekt widać na fotkach, jak na pierwszy wyrób, jak dla mnie OK.

Nie wiem, czy to ze mi sie jednak udało to Ci to jakoś przeszkadza? = pytanie retoryczne

Calej reszty nie chce mi sie komentować, ponieważ poziom dyskusji jest jak dla mnie zbyt niski a wciąganie w Twoja zadymkę kolejny ludzi, uważam za tani wybieg celem zwrócenia na siebie uwagi, nie wiadomo po co. Chyba tylko po to zeby kogoś sprowokować, aby dal Ci "po nosie" i wtedy mógłbyś wszystkim pokazać jaki jestes biedny i poszkodowany i wszyscy mogli by cie pocieszać i głaskać.

Uwaga o braku moralnego kręgosłupa "osoby A", ma swój powód przede wszystkim w inny temacie, ten tylko postawił kropkę nad i.

Reasumując,

"dziękuję" Ci za Twoje rady i nie chce od Ciebie żadnych innych

Nie zależy mi na Twoich przeprosinach

I jest to mój ostatni wpis w tym temacie.

Możesz sobie tu dalej sie produkować, , 

Jednoczesne oświadczam, iż nie zakładałem tego tematu, a użycie w tytule mojego Niku jak i wprowadzający w błąd tytuł, nie było ze mną ustalane, ani nie wyraziłem na to zgody.

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665425

Dwa dni zastanawiałam się, czy cokolwiek napisać jeszcze w tym temacie i te dwa dni potrzebne były na zdystansowanie się i wyrażenie opinii bez emocji.

Stefan, nie interesują mnie Twoje "mądrości" rodem z ciasta z wróżbą Wolałem posłuchać osoby która robi wyroby dojrzewające cale życie, uczyła sie od swojego ojca, a on od swojego. Przedstawiłem  mu Twoje porady / rady i uwagi, to nawet ich nie komentował, zadał mi pytanie czy chce to wywalic za tydzień, czy chce miec cos podobnego co u niego jadłem / Zmienił z Twoich zalecen wszystko, a efekt widać na fotkach, jak na pierwszy wyrób, jak dla mnie OK. Nie wiem, czy to ze mi sie jednak udało to Ci to jakoś przeszkadza? = pytanie retoryczne   Calej reszty nie chce mi sie komentować, ponieważ poziom dyskusji jest jak dla mnie zbyt niski a wciąganie w Twoja zadymkę kolejny ludzi, uważam za tani wybieg celem zwrócenia na siebie uwagi, nie wiadomo po co. Chyba tylko po to zeby kogoś sprowokować, aby dal Ci "po nosie" i wtedy mógłbyś wszystkim pokazać jaki jestes biedny i poszkodowany i wszyscy mogli by cie pocieszać i głaskać. Uwaga o braku moralnego kręgosłupa "osoby A", ma swój powód przede wszystkim w inny temacie, ten tylko postawił kropkę nad i.   Reasumując, "dziękuję" Ci za Twoje rady i nie chce od Ciebie żadnych innych

@TOSHIBA,

Bardzo mnie rozczarowałeś tym wpisem. :facepalm: Piszę to z ogromną przykrością!

To, że nie skorzystasz z porad technologicznych @StefanS, tylko filmików youTube  nie daje Ci uprawnień do obrażania człowieka, który w najlepszej wierze i z entuzjazmem zaoferował Ci swoją pomoc. Poświęcił wiele czasu na wpisy z cennymi radami, z których - jak wynika z Twoich pytań i odpowiedzi - wyraźnie korzystałeś.

Nigdzie, w założonym przez Ciebie temacie nie napisałeś, że nie życzysz sobie porad konkretnych osób lub jakichkolwiek porad. 

Życzę Ci, aby porady "Twojego" Włocha, który podobno "gra z Tobą w kulki" nie wyszły Ci bokiem i abyś nie stracił dobrego samopoczucia.

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu i oby Twoja była równie skuteczną drogą. Aby Twoje wyroby były bezpieczne i chociaż w połowie tak smaczne, aromatyczne i delikatne, jak wyroby Stefana.

Przy okazji Ci napiszę, że salami Arkadiusza, mimo prawie 2-letniego dojrzewania jest nadal elastyczne i miękkie. Bo dobrze zrobione salami takie właśnie jest. Zdajesz się jednak o tym nie wiedzieć po konsumpcji twardych jak podeszwa salami znajomego Włocha.

Mieszkałam przez pewien czas w Italii i jadałam lokalne wyroby; powiem, że bywały różne, ale laik wszystko kupi i jeszcze dobrze za tę "egzotykę" zapłaci.

Dodatkowo Ci życzę, aby nigdy nie ugryzł Twojej ręki pies, któremu dajesz jeść.

....................

Tytuł temu wątkowa nadałam osobiście, ponieważ posty nie odnoszą się obiektywnie do pomiarów pH tylko nacechowane są subiektywną niechęcią do  autora tych pomiarów.

Potwierdziłeś  to zresztą sam wpisem:

Uwaga o braku moralnego kręgosłupa "osoby A", ma swój powód przede wszystkim w inny temacie, ten tylko postawił kropkę nad i.

Potwierdziłeś powyższym wpisem, że to nie wywody o niewiarygodnym pomiarze były Twoim celem zatem i sam wywód odzwierciedla nieobiektywny punkt widzenia; Twój, czyli TOSHIBY pomiar pH  :thumbsup:

.................

A to jest strzał kulą w płot:

.....niestety sie tylko ośmieszyłeś,  tematy techniczne, nigdy nie były Twoja mocna strona, co wielokrotnie udowodniłeś na tym forum.

TOSHIBA, Ciebie przed ośmieszeniem ratuje tylko fakt, że nie znasz StafanaS. 

Aby prawidłowo ocenić czyjeś kwalifikacje trzeba je ogarniać we wszystkich aspektach a nie tylko swojej dziedzinie.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17245-pomiar-ph-wg-toshiby/page/2/#findComment-665646