ziutek Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2020 Witam Wszystkich cieplutko, "udało" mi się nie do parzyć kiełbaskę, jest w tej chwili zamrożona i nie wiem co z tym zrobić, kiełbasa w cienkim flaku 24-26 mm.Za tyle lat raz mi się nie udało, coś mi się porąbało z czasem parzenia.Zawsze musi być ten pierwszy raz, z góry dzięki za odpowiedzi. Jest tego 8 kg.Jutro podam foto, bo nie mam kabla, żeby ściągnąć zdjęcia z aparatu, pozdrawiam. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2020 To po rozmrożeniu ją doparz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2020 "udało" mi się nie do parzyć kiełbaskę, Sprawdzaj termometrem w kontrolnym batonie lub - jeszcze lepiej - rączką na twardość.Niedopatrzony wsad jest miękki; jeżeli już stwardniał to znaczy, że jest gotowy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2020 Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2020 Możesz ja także dopiec w piekarniku. Tylko uważaj na temperaturę. Tę wysoką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Maja 2020 Witam, na tym zdjęciu jak się powiększy to widać taką ciemniejszą obwódkę na zewnątrz a jaśniejsza w środku.Ogólnie po sparzeniu w żurku jest OK. Sam już nie wiem co myśleć.Właśnie ją rozmrażam, spróbuję jeszcze raz parzyć.Temperaturę pilnuje mi termostat, ale maszynka elektryczna ma swoją specyfikę,za duży rozrzut temperatur,grzanie stygnięcie do ponownego włączenia.Robię już tak od lat i było OK. Termostat jest ustawiony na 71 stopni, pozdro Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2020 Parzymy w odpowiedniej temperaturze wody do odpowiedniej temperatury wewnątrz kiełbasy.Polecam, w trybie natychmiastowym :D przegląd tych filmów: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/239-wyk%C5%82ad-nr-vi-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2020 na tym zdjęciu jak się powiększy to widać taką ciemniejszą obwódkę na zewnątrz a jaśniejsza w środku. ... Sam już nie wiem co myśleć. A nie zrobiłeś tej kiełbasy na samej soli?Coś mi na to wygląda. Ta ciemniejsza obwódka na zewnątrz to wynik działania dymu a w zasadzie tlenku węgla z dymu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-666429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Pytanie . Żona chce żebym zrobił trochę białej , a raczej ,,na biało,, bo mieso jest zapeklowane na sucho i po nadzianiu w kilbasnice ma to zamrozić zapakowane w próżnię . Czy surowa osłonka nie zmieni ,,składu,, po zamrożeniu i nie będzie pękać . Ja bym chciał ją sparzyć i dopiero zamrozić . Będę robił w sobotę czyli za trzy dni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-688620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zawsze mrożę surową i po po powolnym odmrażaniu dopiero parzę.Wszystko jest O.K. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-688622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Czy surowa osłonka nie zmieni ,,składu,, po zamrożeniu i nie będzie pękać Będzie OK - zwykle mroże surową Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-688623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Dziekuje bardzo . Nigdy tak nie robiłem z naturalnymi oslonkami . PS. Wk****a mnie pisanie z tabletu i te błędy . Wesołych w rodzinnym gronie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-688630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Ja bym chciał ją sparzyć i dopiero zamrozić . Możesz i tak, ale ja mrożę surową,żeby dwa razy nie podgrzewać.Raz przy parzeniu a później przy podgrzewaniu.Kiełbasa wtedy traci na smaku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/#findComment-688640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.