Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich cieplutko, "udało" mi się nie do parzyć kiełbaskę, jest w tej chwili zamrożona i nie wiem co z tym zrobić, kiełbasa w cienkim flaku 24-26 mm.

Za tyle lat raz mi się nie udało, coś mi się porąbało z czasem parzenia.

Zawsze musi być ten pierwszy raz, z góry dzięki za odpowiedzi. Jest tego 8 kg.

Jutro podam foto, bo nie mam kabla, żeby ściągnąć zdjęcia z aparatu, pozdrawiam.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17286-niedoparzona-kie%C5%82basa-w-tej-chwili-zamro%C5%BCona-co-dalej/

To po rozmrożeniu ją doparz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

"udało" mi się nie do parzyć kiełbaskę,

Sprawdzaj termometrem w kontrolnym batonie lub - jeszcze lepiej - rączką na twardość.

Niedopatrzony wsad jest miękki; jeżeli już stwardniał to znaczy, że jest gotowy  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Możesz ja także dopiec w piekarniku. Tylko uważaj na temperaturę. :D Tę wysoką. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam, na tym zdjęciu jak się powiększy to widać taką ciemniejszą obwódkę na zewnątrz a jaśniejsza w środku.

Ogólnie po sparzeniu w żurku jest OK. Sam już nie wiem co myśleć.

Właśnie ją rozmrażam, spróbuję jeszcze raz parzyć.

Temperaturę pilnuje mi termostat, ale maszynka elektryczna ma swoją specyfikę,za duży rozrzut temperatur,

grzanie stygnięcie do ponownego włączenia.

Robię już tak od lat i było OK. Termostat jest ustawiony na 71 stopni, pozdro

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Parzymy w odpowiedniej temperaturze wody do odpowiedniej temperatury wewnątrz kiełbasy.

Polecam, w trybie natychmiastowym :D :D :D przegląd tych filmów: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/239-wyk%C5%82ad-nr-vi-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/

na tym zdjęciu jak się powiększy to widać taką ciemniejszą obwódkę na zewnątrz a jaśniejsza w środku. ... Sam już nie wiem co myśleć.

A nie zrobiłeś tej kiełbasy na samej soli?

Coś mi na to wygląda. Ta ciemniejsza obwódka na zewnątrz to wynik działania dymu a w zasadzie tlenku węgla z dymu.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• 7 miesięcy temu...

Pytanie .

Żona chce żebym zrobił trochę białej , a raczej ,,na biało,, bo mieso jest zapeklowane na sucho i po nadzianiu w kilbasnice ma to zamrozić zapakowane w próżnię .

Czy surowa osłonka nie zmieni ,,składu,, po zamrożeniu i nie będzie pękać .

Ja bym chciał ją sparzyć i dopiero zamrozić .

Będę robił w sobotę czyli za trzy dni .

Zawsze mrożę surową i po po powolnym odmrażaniu dopiero parzę.Wszystko jest O.K.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Czy surowa osłonka nie zmieni ,,składu,, po zamrożeniu i nie będzie pękać
Będzie OK - zwykle mroże surową :thumbsup:   

Muskie - to ryba 🙃

Dziekuje bardzo . Nigdy tak nie robiłem z naturalnymi oslonkami .

PS. Wk****a mnie pisanie z tabletu i te błędy .

Wesołych w rodzinnym gronie .

Ja bym chciał ją sparzyć i dopiero zamrozić .

Możesz i tak, ale ja mrożę surową,żeby dwa razy nie podgrzewać.Raz przy parzeniu a później przy podgrzewaniu.Kiełbasa wtedy traci na smaku. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.