Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem nowy na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale lub temat był już poruszany.

 

W piątek czyli 3 dni temu przygotowałem swoją pierwszą solankę. Postępowałem zgodnie z filmikiem z YouTube, który wydawał mi się wiarygodny.

 

Nabyłem 7,5 kg mięsa: szynka, schab i boczek. Według filmu przygotowałem solankę do tej ilości mięsa 3 litry wody, na każdy litr 50g soli, pół na pół sól zwykła i peklujaca Czas peklowania 14 dni.

 

Dzisiaj zgłębiając temat peklowania i wędzenia trafiłem na to forum i okazuje się, że prawdopodobnie mam za dużo o połowę wody i za mało o połowę soli.

 

Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia? Jeżeli tak to co zrobić w taki przypadku? Zmienić solankę na prawidłową, dosypać soli, czy zostawić tak jak jest? Co się stanie jeżeli pozostawię mięso w solance o powyższych proporcjach?

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Witaj!!! Woda: 7,5kg X 0,4 = 3l - tu wg mnie dobrze.

 

Soli, jeśli dałeś w całości 150 gram (tak zrozumiałem) to jest stanowczo za mało. Ja bym dał tak ze 300 (bo słonolubny jestem) a minimum to chyba 250g.

 

Jeśli zachowasz wszelkie zasady higieny to możesz chyba wyjąć mięso i dosypać soli peklującej do solanki. Tak swoja drogą, nie eksperymentowałbym z mieszaniem soli i peklosoli. To twój pierwszy raz a już wprowadziłeś do procesu kilka zmiennych. Jak coś pójdzie nie tak, to ciężko będzie ustalić 100% przyczynę.

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667730
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmienić solankę na prawidłową
Tak zmienić - na 3 litry wody daj 250 gram czystej PEKLOSOLI - bez domieszek . I do lodówki w temp 4-6 st .

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667731
Udostępnij na innych stronach

I to jak najszybciej.

Zapraszam Cie do zapoznania się z filmami w naszej Filmowej Akademii Wędzarniczej Braci.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667741
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli radzicie wymianę solanki na nową. Czy mięso i naczynie należy umyć przed wymianą? Czy po prostu wylać starą ciecz i zalać to nową? 

 

Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ jest to mój pierwszy raz kupiłem sól peklową "Prymat" w opakowaniu 50g. Na tym opakowaniu jest przepis na 2,5 kg mięsa i 0,5 litra wody 50 g soli. Czy to ma jakieś znaczenie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667746
Udostępnij na innych stronach

Wyjmij mięso z zalewy i jeśli nic nie wskazuje, że jet coś nie tak (zapach, kolor, gęstość zalewy) nie musisz nic robić tylko wymienić zalewę na nową. Oczywiście o zachowaniu pełnej higieny nie będę już wspominał.

Co do zaleceń producenta - zapomnij o nich i zrób tak, jak radzą Ci Koledzy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667747
Udostępnij na innych stronach

Z z solą peklową z Prymat były kiedyś problemy. Dodawali jakieś zmiękczacze do mięsa. Przeczytaj dokładnie skład tej peklosli ...

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667757
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Witam. Mam pytanie. 2 dni temu zapeklowalem 7kg mięsa. To moje pierwsze peklowanie. Zrobiłem jak gościu w sklepie mi mówił. Dzisiaj trafiłem na ta stronę i wydaje mi się że Pan że sklepu nie ma pojęcia o peklowaniu. 7kg mięsa 700g peklo soli i 4 l wody czy to prawidłowe promocje? Edytowane przez Gre79
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679844
Udostępnij na innych stronach

czy to prawidłowe promocje?

 

Nie jest źle :thumbsup:, chociaż solanki jest za dużo.

Jest to solanka 7%, większa ilość wody spowoduje nieco wyższe zasolenie ale i nie sprawia trudności zalanie mięsa solanką.

Jednak przy tak słabej solance powinieneś peklować mięso min. 10 dni i zrobić nastrzyk, aby zapeklowały się środki mięśni.

Generalnie robi się solankę o stężeniu zależnym od założonych ilości dni peklowania (czasu peklowania).

TABELA_PEKLOWANIA_MOKREGO

Zakłada się,  że ilość solanki =40% wagi mięsa.

Dla 7kg mięsa byłoby to 2,8l solanki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679846
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar peklować 14 dni

[Dodano: 06 paź 2020 - 22:03]

Wystraszyłem się że dałem za dużo pękło soli i będzie zasłonę mięso. Dziękuję za pomoc

[Dodano: 06 paź 2020 - 22:09]

Chociaż według tej tabeli ilość soli peklujacej na 13 dni to 280g czyli będę musiał wylać wszystko i zmienić solanke?

Edytowane przez Gre79
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679847
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chociaż według tej tabeli ilość soli peklujacej na 13 dni to 280g czyli będę musiał wylać wszystko i zmienić solanke?

280g soli na 2,8l solanki. czyli solanka  10%.

2,8l = 40% z 7kg.

Czyli masz słabszą solankę od tej z tabeli.

Nie będziesz musiał już mięsa moczyć.

Poza tym większa ilość solanki wolniej się odsala w procesie peklowania, wiec nieznacznie zwiększa zasolenie.

Dlatego napisałam:

 

 

Nie jest źle  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679875
Udostępnij na innych stronach

A to ok ????. Myślałem że wiesza ilość soli bardziej zasoli mi mięso a to tak nie działa. Dziękuję Edytowane przez Gre79
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie jest źle , chociaż solanki jest za dużo. Jest to solanka 7%
 

 

chyba raczej nie

 

 

 

700g peklo soli i 4 l wody
 

 

na moje wyliczenia jest to ponad 17%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679908
Udostępnij na innych stronach

chyba raczej nie   Gre79, dnia 06 Paź 2020 - 23:36, napisał: 700g peklo soli i 4 l wody     na moje wyliczenia jest to ponad 17%

Odniosłam się do pierwszej wersji wpisu, w której było podane 10l wody:

Gre79rep_up.png

Napisano wczoraj, 23:36

Witam. Mam pytanie. 2 dni temu zapeklowalem 7kg mięsa. To moje pierwsze peklowanie. Zrobiłem jak gościu w sklepie mi mówił. Dzisiaj trafiłem na ta stronę i wydaje mi się że Pan że sklepu nie ma pojęcia o peklowaniu. 7kg mięsa 700g pękło soli i 10 l wody czy to prawidłowe promocje?

 W takim razie umywam ręce od tej sprawy i @Gre79 powinien sam dojść do tego, czy ma odpowiednią solankę.

Dlatego też napisałam- odnosząc się do 10l solanki:

 

 

chociaż solanki jest za dużo. Jest to solanka 7%, większa ilość wody spowoduje nieco wyższe zasolenie ale i nie sprawia trudności zalanie mięsa solanką.
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679964
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.