leserek Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2020 Witam wszystkich,jestem nowy na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę w nieodpowiednim dziale lub temat był już poruszany. W piątek czyli 3 dni temu przygotowałem swoją pierwszą solankę. Postępowałem zgodnie z filmikiem z YouTube, który wydawał mi się wiarygodny. Nabyłem 7,5 kg mięsa: szynka, schab i boczek. Według filmu przygotowałem solankę do tej ilości mięsa 3 litry wody, na każdy litr 50g soli, pół na pół sól zwykła i peklujaca Czas peklowania 14 dni. Dzisiaj zgłębiając temat peklowania i wędzenia trafiłem na to forum i okazuje się, że prawdopodobnie mam za dużo o połowę wody i za mało o połowę soli. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia? Jeżeli tak to co zrobić w taki przypadku? Zmienić solankę na prawidłową, dosypać soli, czy zostawić tak jak jest? Co się stanie jeżeli pozostawię mięso w solance o powyższych proporcjach? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Witaj!!! Woda: 7,5kg X 0,4 = 3l - tu wg mnie dobrze. Soli, jeśli dałeś w całości 150 gram (tak zrozumiałem) to jest stanowczo za mało. Ja bym dał tak ze 300 (bo słonolubny jestem) a minimum to chyba 250g. Jeśli zachowasz wszelkie zasady higieny to możesz chyba wyjąć mięso i dosypać soli peklującej do solanki. Tak swoja drogą, nie eksperymentowałbym z mieszaniem soli i peklosoli. To twój pierwszy raz a już wprowadziłeś do procesu kilka zmiennych. Jak coś pójdzie nie tak, to ciężko będzie ustalić 100% przyczynę. Edytowane 26 Maja 2020 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Maja 2020 Zmienić solankę na prawidłową Tak zmienić - na 3 litry wody daj 250 gram czystej PEKLOSOLI - bez domieszek . I do lodówki w temp 4-6 st . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) I to jak najszybciej.Zapraszam Cie do zapoznania się z filmami w naszej Filmowej Akademii Wędzarniczej Braci. Edytowane 26 Maja 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leserek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedzi.Czyli radzicie wymianę solanki na nową. Czy mięso i naczynie należy umyć przed wymianą? Czy po prostu wylać starą ciecz i zalać to nową? Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ jest to mój pierwszy raz kupiłem sól peklową "Prymat" w opakowaniu 50g. Na tym opakowaniu jest przepis na 2,5 kg mięsa i 0,5 litra wody 50 g soli. Czy to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2020 Wyjmij mięso z zalewy i jeśli nic nie wskazuje, że jet coś nie tak (zapach, kolor, gęstość zalewy) nie musisz nic robić tylko wymienić zalewę na nową. Oczywiście o zachowaniu pełnej higieny nie będę już wspominał.Co do zaleceń producenta - zapomnij o nich i zrób tak, jak radzą Ci Koledzy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Maja 2020 Z z solą peklową z Prymat były kiedyś problemy. Dodawali jakieś zmiękczacze do mięsa. Przeczytaj dokładnie skład tej peklosli ... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-667757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gre79 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) Witam. Mam pytanie. 2 dni temu zapeklowalem 7kg mięsa. To moje pierwsze peklowanie. Zrobiłem jak gościu w sklepie mi mówił. Dzisiaj trafiłem na ta stronę i wydaje mi się że Pan że sklepu nie ma pojęcia o peklowaniu. 7kg mięsa 700g peklo soli i 4 l wody czy to prawidłowe promocje? Edytowane 6 Października 2020 przez Gre79 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2020 czy to prawidłowe promocje? Nie jest źle , chociaż solanki jest za dużo.Jest to solanka 7%, większa ilość wody spowoduje nieco wyższe zasolenie ale i nie sprawia trudności zalanie mięsa solanką.Jednak przy tak słabej solance powinieneś peklować mięso min. 10 dni i zrobić nastrzyk, aby zapeklowały się środki mięśni.Generalnie robi się solankę o stężeniu zależnym od założonych ilości dni peklowania (czasu peklowania).TABELA_PEKLOWANIA_MOKREGOZakłada się, że ilość solanki =40% wagi mięsa.Dla 7kg mięsa byłoby to 2,8l solanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gre79 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) Mam zamiar peklować 14 dni[Dodano: 06 paź 2020 - 22:03]Wystraszyłem się że dałem za dużo pękło soli i będzie zasłonę mięso. Dziękuję za pomoc[Dodano: 06 paź 2020 - 22:09]Chociaż według tej tabeli ilość soli peklujacej na 13 dni to 280g czyli będę musiał wylać wszystko i zmienić solanke? Edytowane 6 Października 2020 przez Gre79 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2020 Chociaż według tej tabeli ilość soli peklujacej na 13 dni to 280g czyli będę musiał wylać wszystko i zmienić solanke? 280g soli na 2,8l solanki. czyli solanka 10%.2,8l = 40% z 7kg.Czyli masz słabszą solankę od tej z tabeli.Nie będziesz musiał już mięsa moczyć.Poza tym większa ilość solanki wolniej się odsala w procesie peklowania, wiec nieznacznie zwiększa zasolenie.Dlatego napisałam: Nie jest źle Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gre79 Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) A to ok ????. Myślałem że wiesza ilość soli bardziej zasoli mi mięso a to tak nie działa. Dziękuję Edytowane 7 Października 2020 przez Gre79 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endi75 Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Października 2020 Nie jest źle , chociaż solanki jest za dużo. Jest to solanka 7% chyba raczej nie 700g peklo soli i 4 l wody na moje wyliczenia jest to ponad 17% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) chyba raczej nie Gre79, dnia 06 Paź 2020 - 23:36, napisał: 700g peklo soli i 4 l wody na moje wyliczenia jest to ponad 17%Odniosłam się do pierwszej wersji wpisu, w której było podane 10l wody:Gre79Napisano wczoraj, 23:36Witam. Mam pytanie. 2 dni temu zapeklowalem 7kg mięsa. To moje pierwsze peklowanie. Zrobiłem jak gościu w sklepie mi mówił. Dzisiaj trafiłem na ta stronę i wydaje mi się że Pan że sklepu nie ma pojęcia o peklowaniu. 7kg mięsa 700g pękło soli i 10 l wody czy to prawidłowe promocje? W takim razie umywam ręce od tej sprawy i @Gre79 powinien sam dojść do tego, czy ma odpowiednią solankę.Dlatego też napisałam- odnosząc się do 10l solanki: chociaż solanki jest za dużo. Jest to solanka 7%, większa ilość wody spowoduje nieco wyższe zasolenie ale i nie sprawia trudności zalanie mięsa solanką. Edytowane 7 Października 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gre79 Opublikowano 8 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Października 2020 popełniłem błąd w pierwszym wpisie szybko go edytowalem. Przepraszam za błąd zabieram się do robienia nowej solanki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17329-pierwsze-peklowanie-problem-z-solank%C4%85/#findComment-679978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.