Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa – salceson (Zeltz)

 

post-39694-0-87160100-1591298843_thumb.jpg

 

Pyszne domowe danie mięsne. Spróbuj! Zeltz jest godnym zamiennikiem kupowanej kiełbasy, ponieważ jest wytwarzany z całkowicie naturalnych produktów, a w dodatku własnymi rękoma. Moje dzieci chętnie jedzą taką „kiełbasę”, a ja nie martwię się o jej skład. Polecam wszystkim!

 

Składniki

  • żelatyna – 30 g
  • filet z indyka – 700 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • woda – 900 ml
  • sól – do smaku
  • zmielony czarny pieprz – do smaku

Sposób wykonania:

 

1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 100 ml zimnej wody.
2. Filet z indyka oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości.
3. Włóż przygotowane mięso do garnka, wlej resztę wody, dodaj czosnek, liść laurowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Dodaj spęcznioną żelatynę, dokładnie wymieszaj, aż ta całkowicie się rozpuści.

6. Za pomocą obciętej butelki lub lejka o szerokim przepływie, wlej tak przygotowany „rosół”, wraz z mięsem, do przygotowanych wcześniej osłonek o szerokiej średnicy (poliamidowe, termokurczliwe, naturalne wołowe lub grube wieprzowe). Zawiąż ściśle końcówkę.
7. Kiedy nasza "kiełbaska salcesonowa" nieco przestygnie, włóż ją na kilka godzin (do zestalenia) do lodówki, a następnie wyjmijcie przygotowaną kiełbaskę i pokrójcie w plastry o grubości około 1 cm.

Jedz na zdrowie, smacznego!

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/
Udostępnij na innych stronach

Na kuchni pewnie będzie znacznie szybciej. Te cztery godziny są zarezerwowane dla wolnowaru z opcją "na galaretę".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668363
Udostępnij na innych stronach

 

 

4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
 

Nie mam wolnowaru dla mnie gotowanie na wolnym ogniu to taki nastawiony rosół aby "pyrkał".

Tak czy owak dałbym inne mięso z indyka, raczej z udźca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668368
Udostępnij na innych stronach

Eksperymentuj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668381
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689373
Udostępnij na innych stronach

Salcesonik z golonki i łopatki, czemu nie, ale zestaw przypraw nie na mój smak niestety, imbir i gałka w "cwaniaku" zupełnie mi nie pasi, no ale jaj to mówią, "co kraj, to obyczaj", a doprawiać można przecież wg. własnych smaków, gustów i upodobań :D  :thumbsup:  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689406
Udostępnij na innych stronach

Zestaw przypraw też nie mój, ale ten marynarski to fajny patent na szybki "salceson"

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.