wróbel75 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Ja zrobiłem z jabłek. Polecam Prawie jak "Rosyjski szampan" Edytowane 20 Lipca 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zrobiłem z wiśni dokładnie wg przepisu. W sobotę późnym wieczorem nastawiłem a wczoraj po południu zabutelkowałem i zapakowałem do lodówki (chodzi chyba o zatrzymanie fermentacji w niskiej temperaturze - mam nadzieję bo w przeciwnym razie może mi butelki porozrywać ). Degustacja przewidziana jest w piątek wieczorem. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Lipca 2020 mam nadzieję bo w przeciwnym razie może mi butelki porozrywać Ja z tej samej obawy nie nalewałem pełnych butelek (tak do 3/4) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Lipca 2020 Wszystko cacy lala, ale należy dodawać drożdże winne, najlepiej takie jak do kwasu chlebowego i podpiwku. Od lat robię na tych drożdżach i napoje są pyszne. Teraz zrobiłem wyjątek i dałem tak jak w przepisie drożdże suche. Nigdy więcej, bo napój wali drożdżami, a ja tego nie znoszę. Niektórym taki kwas czy podpiwek na drożdżach zwykłych odpowiada, mnie niestety nie, ale poza tym kwas jest OK . https://allegro.pl/oferta/gozdawa-porter-i-kvass-drozdze-kwas-chlebowy-8519139401 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Lipca 2020 Następnym razem zrobię na tych: https://archiwum.allegro.pl/oferta/wino-drozdze-winiarskie-bayanus-g995-do17-az-50g-i4530542149.htmlKupiłem je jakiś czas temu do zrobienia octu i... przypomniałem sobie o nich dopiero w sobotę robiąc wino z wiśni, kiedy te https://allegro.pl/oferta/drozdze-winiarskie-zamojscy-uniwersalne-6771604163niezbyt się garnęły do pracy Ten posmak (i osad) drożdży trochę psuje robotę. Ale na upał naprawdę super pomysł Zadam być może głupie pytanie, - czy w tych kwasach tworzą się jakieś %?Pytam bo fajnie chłodzą, po wypiciu nic nie czuć. Niemniej gdyby zaszła potrzeba jazdy autem po kilku szklaneczkach to nie zabiorą prawka? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Lipca 2020 Te Bayanusy jak najbardziej, doskonale się nadają. Jeżeli będziesz robił tak jak kwas czy podpiwek, (krótka fermentacja) i do lodówki, to alk. są jakieś śladowe ilości, jak w podpiwku ok. 0,5% . Tak te drożdże piekarnicze autentycznie psują robotę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) Zadam być może głupie pytanie, - czy w tych kwasach tworzą się jakieś %? Zmierzę może BLG w butelce wieczorem, to orientacyjnie wam napiszę. Nie zmierzyłem początkowego BLG, więc policzę tylko cukier dosypany. Edit: policzyłem na szybko w głowie, może ktoś sprawdzi. Wg ilości cukru BLG wyniesie gdzieś 8 do 9. Czyli nawet przy mega wydajnych drożdżach alkoholu może być max 4%, czyli w efekcie wg mnie max 2%. Ale mogę się mylić. Edytowane 20 Lipca 2020 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Lipca 2020 A może by tak zrobić z tymi kwasami owocowymi tak jak ja robię z "piwem " kozicowym z jałowca że po zadaniu drożdży nalewam do butelek typu pet do 3/4 pojemności , wyciskam powietrze i zakręcam . Powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla wypełnia butęlkę i nagazowuje napój . Trzymam w cieple kilkanaście godzin i następnie do chłodu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Lipca 2020 Następnym razem zrobię na tych: https://archiwum.allegro.pl/oferta/wino-drozdze-winiarskie-bayanus-g995-do17-az-50g-i4530542149.html Do drożdzy zalecam dodanie Pożywki Activit Pożywka Acitivit to wysokiej jakości pożywka dla drożdży winiarskich. Produkt zawiera m.in. aminokwasy, witaminy i minerały, które podnoszą odporność drożdży na etanol i umożliwiają wydajną pracę nawet w trudnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) odporność drożdży na etanol i umożliwiają wydajną pracę nawet w trudnych warunkach.Ale to chyba już przy jeździe na wysokich procentach? Edytowane 20 Lipca 2020 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Lipca 2020 Najlepsza jest "metoda Henia", tak się właśnie wszelkie "podpiwkowate" napoje robi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-671999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Lipca 2020 @sverige2, ja dalam zwykle ale mniej i nic nie smierdzi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Lipca 2020 Ależ oczywiście że nie śmierdzi Electro, chodzi tylko o ten drożdżowy posmak który dają drożdże piekarnicze, ale niektórym to nie przeszkadza, dla mnie jest jednak nieakceptowalny. Nie mniej tak kiedyś robiono, tak mówią dawne przepisy na kwas czy podpiwek, ale ja jednak wolę drożdże szlachetne które nie dają posmaku . Pisałem że "wali drożdżami" mając na myśli drożdżowy posmak a nie zapach. Jeżeli się ktoś uprze, to i wino czy bimberek zrobi na drożdżach "Babuni", znam takich, lecz dla mnie to dyskwalifikacja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Lipca 2020 Sverige , nie mowie o zapachu ale o posmaku , bimber wyczuje w smaku, smakowalam roznych , tacy co mowili ze to nie samogon tez wyczulam , zreszta moj TZ jest uczulony nawet na najlepszy , dostaje po kazdym czerwonych plam na karku ( po innych alkoholoch nie ma takiej reakcji).pilam kiedys z gorskich sliwek a'la sliwowice co prawda w herbacie jedyny ktory byl Ok Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Lipca 2020 dostaje po kazdym czerwonych plam na karku A próbowałaś go klepać po plecach a nie po karku aby nie pił Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Lipca 2020 Kiedyś miałem taki przypadek że poczęstowałem towarzystwo alkoholem ze spirytusu otrzymanego na mojej kolumnie 96%+ ( Kolumn Jaroslawa), a towarzystwo do mnie z pretensją, co ty nam tu za dziadostwo podajesz ??? My chcemy dobrego domowego bimberku, a nie sklepowej gorzały, sklepową to mamy w sklepie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) A próbowałaś go klepać po plecach a nie po karku aby nie pił on tak zadko pije ze nawet nie musze , od 8 miesiecy to nawet piwo pije bezalkoholowe Ja to wypijam pol kieliszka wina i juz slalomem chodze .[Dodano: 21 lip 2020 - 15:40]Sverige ja to alkoholu wogole nie pijam ..jakis lyk dobrej whisky od wielkiego swieta Edytowane 21 Lipca 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) odporność drożdży na etanol i umożliwiają wydajną pracę nawet w trudnych warunkach.Ale to chyba już przy jeździe na wysokich procentach?Można jeszcze ewentualnie użyć drożdzy do piwa np.Safale S-04 lub innych do górnej fermentacji. Edytowane 21 Lipca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Lipca 2020 Po dwóch dniach leżakowania w chłodziarce spróbowałem i cóż.d... nie urywa. Posmak drożdżowy jak w podpiwku. Nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) Po dwóch dniach leżakowania w chłodziarce spróbowałem i cóż.d... nie urywa. Posmak drożdżowy jak w podpiwku. Nie moja bajka. Noooo, właśnie dokladnie o tym piszę . Jednak od wielu lat robię rożne "Podpwkowate" i "Kwasowate" napoje na drożdżach górnej fermentacji "GOZDAWA" i wychodzi przepysznie . Jest też prosty i bardzo fajny sposób na robienie CYDR-u z gotowego soku w kartonikach.Z gotowego 100% soku jabłkowego w kartonie (NIE NEKTARU). Ważne żeby nie był mętny. W zależności od tego, ile litrów cydru chcecie wyprodukować, tyle litrów soku kupujecie. Zawartość kartoników przelewamy do balona. Do płynu dodajemy drożdży do cydru lub piwowarskich. Nie dodajemy żadnego cukru! Całość zamykamy szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż przestanie pracować (zwykle około 2-3tygodnie). W tym momencie cydr można już przelewać do butelek. Jeżeli chcemy uzyskać jabłecznik musujący, do każdej butelki należy dodać odrobinę cukru lub glukozy krystalicznej przed zakorkowaniem (dla butelki 0,5 litra – 1 łyżeczka, dla butelki 1 litr – 1,5 łyżeczki).Gotowy napój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Można zakorkować w butelki od wina, zakapslować tak samo jak piwo lub użyć butelek z zamknięciem patentowym np po piwie lub innym napoju, ew. zastosować butelkowanie metodą Henia . Zapewniam że warto spróbować . Edytowane 22 Lipca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Lipca 2020 @sverige2, pytanie mam czy ten cydr jest podobny do polskiego czy szwedzkiego ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Lipca 2020 Electro, nie pytaj tylko zrób, koszt niewielki, bo kartonik 1l. soku jabłkowego w LIDLu kosztuje nie całe 10 skr. a pyszny "Cider" będzie Ci służyć za tysiąc odpowiedzi. Napisałem przecież zupełnie otwarcie swoje zdanie, że "warto spróbować", a wiesz że zawsze piszę jak jest . Naprawdę warto . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Lipca 2020 Electro, drożdże do piwa kupisz w City Grossie, albo w innym butiku. https://www.koksbryggeriet.se/sv/artiklar/ciderjast-3.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Lipca 2020 @sverige2, drozdze mam bo kupowalam juz kiedys ..ja nie mam gdzie trzymac ..robilam wino i mam 20 l octu winnego Do lIdl nie chodze ale w innych sklepach tez sa. pytalam bo ja nie przepadam za smakiem polskiego cider, Kiedys kupilam sok jablkowy taki od razu tloczony byl pyszny , trzeba bedzie sie znow wybrac do tej musteri Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/page/2/#findComment-672243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.