Maxell Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Kiełbasa drobiowa z żelatyną dla każdego Naturalna, smaczna a z wyglądu - jak z obrazka. Okazuje się, że taka kiełbasa jest bardzo łatwa do zrobienia w domu! Głównym składnikiem jest gotowane mięso drobiowe, a sok z buraków nadaje jej różowy kolor. Świetna na śniadanie, lub jako przekąska, a nawet do pokrojenia na imprezowy stół. To naprawdę bardzo ciekawy przepis dla każdego. Składniki:Część tuszki drobiowej – 500 g Żelatyna – 15 g Czosnek w proszku – 5 g Gałka muszkatołowa – 2,5 g Burak (nieduży) – 1 szt. Liść laurowy – 1 szt. Pieprz czarny ziarnisty – 3 ziarenka Sól – do smakuSposób wykonania: Krok 1: Przygotowujemy produkty do wykonania kiełbasy. Można ją przygotować absolutnie z dowolnej części kurczaka. Jeśli użyjemy piersi, kiełbasa będzie bardziej sucha i chuda, jeśli za udek z kurczaka, będzie bardziej soczysta i nieco bardziej tłusta. Masa mięsa z kurczaka podawana jest z kośćmi. Do tej kiełbasy została użyta zwykła żelatyna (nie ta o szybkim działaniu). Przyprawy można stosować według własnego uznania. Zamiast suchego czosnku można wziąć kilka ząbków świeżego. Pełna dowolność. Krok 2: Z elementów kurczaka, przy pomocy noża, usuń skórę. Daje ona tylko nadmiar tłuszczu, którego nie potrzebujemy. Krok 3: Umieszczamy kurczaka w garnku, zalewamy czystą, zimną wodą tak, aby tylko go przykryła, nie więcej. Dodajemy pieprz i liście laurowe, a także sól. Krok 4: Teraz umieść garnek z kurczakiem na kuchence i gotuj na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, usuń piankę. Cały czas utrzymujemy minimalny płomień. Gotujemy kurczaka w niskiej temperaturze aż do ugotowania, co powinno nam zająć około 40 minut. Następnie zdejmujemy garnek z kuchni i wyjmujemy mięso. Krok 5: Odlewamy 150 ml bulionu i studzimy. Reszta bulionu nie jest nam potrzebna. Można go użyć do innych celów. Schłodzonym bulionem zalewamy żelatynę i pozwalamy jej pęcznieć przez pół godziny. Krok 6: Dokładnie opłucz buraka pod bieżącą wodą, a następnie wyczyść go i przetrzyj na tarce o średnich otworkach. Krok 7: Z przetartego buraka, za pomocą złożonej kilka razy tetry, wyciśnij sok. Krok 8: Mięso kurczaka oddziel od kości (jeśli w tym elemencie występują) i rozdrobnij na niewielkie kawałki. Krok 9: Napęczniałą żelatynę postaw celem ogrzania na kuchence na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna się rozpuści, ale w żadnym wypadku jej nie gotuj! Podczas gotowania żelatyna traci właściwości żelujące. Krok 10: Następnie konieczne będzie zmielenie mięsa z kurczaka do stanu pasty. Można to zrobić za pomocą dowolnego urządzeni, które masz w domu. Wystarczy blender, maszynka do mięsa lub siekacz. W tym przypadku użyłem robota kuchennego. Wkładamy mięso do miski miksera, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, rozpuszczoną żelatynę i sok z buraków. Ilość soku decyduje o kolorze farszu. W tym przypadku, jak się okazało, wystarczyły dwie łyżki stołowe. Krok 11: Wszystkie składniki rozdrabniamy do konsystencji pasty. Krok 12: Przekładamy powstałą masę do odpowiedniego pojemnika i ubijamy. W ostateczności, można użyć odpowiedniej plastikowej butelki po wodzie, odcinając szyjkę i myjąc ją dokładni. Nie musimy niczym smarować naczynia, gdyż kiełbasa zżeluje i sama dobrze się ułoży. Wstawiamy formę z przyszłą kiełbasą do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Najlepiej na całą noc. Krok 13: Wyjmujemy gotową kiełbasę z formy. W szklanym naczyniu wystarczy delikatnie objechać nożem po brzegu i wytrząsnąć zawartość. Jeśli przygotowujemy kiełbasę w butelce, po prostu przecinamy plastik. Kiełbasa jest gotowa!Ta kiełbasa naprawdę jest ciekawa. Na pewno zaskoczy wszystkich przy stole, gdyż wygląda jak kupiona. A smak kiełbasy okazał się czymś pomiędzy pasztetem a galaretką. Jest idealnie uformowana i zachowuje swój kształt. Podajemy ją z chrzanem lub musztardą.Jeśli będziemy przygotowywali ten przysmak w butelce, od razu zwiększmy proporcjonalnie ilość składników, gdyż podana w przepisie będzie za mała. Smacznego Edytowane 5 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 28 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2020 Sprytny wyrób przypominający mortadele Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Lipca 2020 Pomysl zachęcający do wykonania! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Lipca 2020 Mnie siem też podobuje, fajny jest . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Troche dziwna nazwa jak na wykonanie, kiełbasy to mi raczej technologicznie nie przypomina - ale może nazwa lokalna po prostu Edytowane 29 Lipca 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2020 @sverige2, wizualnie to jak falukorv tylko srednica wieksza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2020 Coś w tym stylu Electro . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17432-rosja-kie%C5%82basa-drobiowa-z-%C5%BCelatyn%C4%85-dla-ka%C5%BCdego/#findComment-672811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.