Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miało być słodko i kolorowo a wyszło hu.... toszkę przekimbinowałem, chodz na przyszłość pomysł jest zrobienia tylko z galaretech mlecznych.Ogólnie da się zjeśc,tylko formy nie ma.

20250327_133510.jpg

20250327_133613.jpg

20250327_135350.jpg

20250328_211739.jpg

20250329_132258.jpg

20250329_192906.jpg

20250329_195525.jpg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1003599
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

Ze 20 lat tego nie widziałem...U nas używało się serków homogenizowanych z dodatkiem żelatyny i wrzucało się do nich pokrojoną w kostkę galaretkę...

To tzw sernik na zimno.  Cud miód młodość. Lata siedemdziesiąte.  Tylko że u mnie galaretka była zawsze u góry. Teraz nie ma takich serków.😭

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1003605
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

To tzw sernik na zimno

Nie a przynajmniej u nas sernik na zimno był robiony inaczej i pewnie o takim samym piszemy z galaretką na górze ale z sera mielonego jeśli nie pomyliłem...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1003608
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, quadro555 napisał(a):

To tzw sernik na zimno.  Cud miód młodość. Lata siedemdziesiąte.

Zachodniopomorskie potwierdza 👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1003615
Udostępnij na innych stronach

Komunistyczny czar GeeSowskich kawiarni powrócił, przypomniały mi się stare ówczesne czasy kiedy zaglądało się do nich dość często 
👍👋

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1003793
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Piękny "wicherek". 😚:clap:

 

 

8 minut temu, quadro555 napisał(a):

Pierwszy rzut oka i widziałem szynkę w kostce.

To ja też. :facepalm:

Jacku co to za kosteczki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1007339
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

 

 

 

 

Jacku co to za kosteczki?

To galaretka na bazie mleka która miała być wylana wczoraj w nocy ale mi się usnęło:facepalm: i rano już tylko nadawała się do zjedzenia .

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1007351
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.04.2025 o 11:02, quadro555 napisał(a):

Muszę zmienić okulary. Pierwszy rzut oka i widziałem szynkę w kostce. 😁

Ładnie się ciasto prezentuje. 

Nie tylko Ty😀,

Wyglada bardzo kolorowo i smakowicie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1007594
Udostępnij na innych stronach

W dniu 21.03.2025 o 14:05, MIRKON napisał(a):

 

A podasz przepis na ciasto?

Przepis  na Gofry

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie piany z białek.

Składniki:

● 1 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej

● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

● Szczypta soli

● 2 łyżeczki cukru (puder lub kryształ)

● 1 łyżeczka cukru wanilinowego

● 1 1/3 szklanki (350 ml) mleka

● 2 jajka (ważne: w temperaturze pokojowej)

● 0,5 szklanki (125 ml) oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotowanie krok po kroku:

1. Przygotuj jajka: Bardzo ważne jest, aby jajka miały temperaturę pokojową. Dokładnie

oddziel białka od żółtek do dwóch osobnych miseczek. To kluczowe dla uzyskania

chrupkości gofrów!

2. Wymieszaj suche składniki: W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól,

cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą lub łyżką.

3. Dodaj mokre składniki (bez białek): Do suchych składników dodaj mleko, żółtka oraz

olej (lub roztopione masło). Zmiksuj całość mikserem na niskich obrotach lub wymieszaj

dokładnie rózgą tylko do połączenia się składników w gładką masę (nie miksuj zbyt

długo).

4. Ubij pianę z białek: W osobnej, czystej i suchej misce ubij białka na sztywną pianę.

Dobrze ubita piana to sekret chrupkości – powinna być tak sztywna, że po odwróceniu

miski nie wypłynie.

5. Delikatnie połącz pianę z ciastem: Ubite białka dodaj do przygotowanej wcześniej

masy. Bardzo delikatnie wymieszaj całość szpatułką lub rózgą, wykonując ruchy od dołu

do góry, tylko do momentu połączenia się składników. Chodzi o to, by piana jak najmniej

opadła – to ona nadaje gofrom lekkość i chrupkość.

6. (Opcjonalnie) Odstaw ciasto: Możesz odstawić ciasto na około 15 minut, aby

"odpoczęło", ale nie jest to konieczny krok.

7. Rozgrzej gofrownicę: Włącz gofrownicę i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią

temperaturę (zgodnie z instrukcją urządzenia).

8. Piecz gofry: Porcję ciasta wylewaj na rozgrzaną gofrownicę (jeśli instrukcja Twojego

urządzenia tego wymaga, możesz delikatnie posmarować płyty olejem). Piecz przez

około 4-5 minut lub do uzyskania złotego koloru i chrupkości (czas pieczenia może się

różnić w zależności od mocy gofrownicy – warto sprawdzić instrukcję, ja używam OptiGrilla do pieczenia gofrów.

9. Studź na kratce: Gotowe gofry odkładaj na metalową kratkę do wystudzenia. Dzięki

temu pozostaną chrupiące i nie zaparują od spodu.

10. Podawaj: Podawaj od razu, posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, takimi

jak bita śmietana, dżem, świeże owoce czy sos czekoladowy.

Smacznego!

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1008034
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.04.2025 o 10:44, bilu72 napisał(a):

Do popołudnowej kawki

Z Ciebie taki słodki chłopak  Bilu ...😁

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1008037
Udostępnij na innych stronach

Dzieki bilu za przepis ,zawsze bylam leniwa i nie chcialo mi sie ubijac piany ale sprobuje jaka roznica bo juz gofrownkca wyprobowana to zobacze czy z Twojego beda lepsze👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/8/#findComment-1008126
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.