Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o poffertjes to

tradycyjne przepisy zawierają

dodatek mąki gryczanej oraz

drożdże zamiast proszku do

pieczenia.

A możesz podać przepis na ciasto,nie znalazłem z dodatkiem mąki gryczanej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720738
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście

125 g mąki pszennej

125 g mąki gryczanej

1 łyżka cukru

6 g suchych drożdży

350 ml mleka

2 jajka

szczypta soli

 

Do suchych składników dodawać stopniowo mleko mieszając rózgą kuchenną. Po połączeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne bez grudek. W razie potrzeby użyć miksera. Ciasto zostawić na 1-1.5 h do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wymieszać.

Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dodać mleka. Opcjonalnie można dodać do ciasta łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

Do natłuszczania patelni używam sklarowanego stopionego masła.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720757
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Obrałem troszkę skąpanego w deszczu agrestu i upiekłem agrestowca pod bezową pierzynką,będzie w sam raz do porannej kawki.

post-63315-0-52943900-1657025546_thumb.jpg

post-63315-0-39036400-1657025558_thumb.jpg

post-63315-0-42497200-1657025572_thumb.jpg

post-63315-0-45750500-1657025583_thumb.jpg

post-63315-0-38982800-1657025594_thumb.jpg

post-63315-0-77118800-1657025609_thumb.jpg

post-63315-0-63518400-1657025635_thumb.jpg

post-63315-0-89092000-1657025652_thumb.jpg

post-63315-0-02424400-1657025666_thumb.jpg

post-63315-0-06076500-1657025678_thumb.jpg

post-63315-0-25379800-1657025689_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776130
Udostępnij na innych stronach

 

Mam jeszcze trochę agrestu, czy można  przepis?

Agrestowiec z bezą

 

Składniki

 

Ciasto

200g. mąki pszennej ( tortowej)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100g. cukru

100g. schłodzonego masła

3 żółtka

Dodatkowo:

bułka tarta

Masa budyniowa

600ml. mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

3 łyżki cukru

15g. mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Owoce

500g. agrestu (umytego, bez ogonków)

1 łyżka soku z cytryny

1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Beza

4 białka

140g. cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

Masa budyniowa:

Do rondelka wlewamy około 300ml mleka, dodajemu cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze mieszając przez około 1 minutę. Następnie zdejmujemy z ognia  nakrywamy folią spożywczą na dotyk(aby nie powstał korzuch)i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszamy. Następnie schłodzone masło zcieramy na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką dodajemy żółtka i ciasto wyrobiamy mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).

Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczamy zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.

Tortownicę o średnicy około  26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.

Schłodzone ciasto krótko zagniatamt (tak 3-4 razy) i rozwałkowujemy, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki

Ciastem wykładamy tortownicę, docisjamy i robimy 3cm brzeg

Następnie ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą.

Ostudzony budyń mieszamy  łyżką aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście,a

następnie wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Owoce

Do agrestu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie pinownie dokładnie należy wymieszać. Owoce układamy na wierzchu ciasta i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekłem przez 30 minut  na najniższym poziomie piekarnika.

Beza:

Około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.

Do czystej, suchej miski przeładamy białka i ubijamy mikserem, aż na wierzchu

powstaną takie „małe chmurki''

Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°C na funkcji góra – dół.

Na ciasto w blaszce wykładamy bezę, wyrównujemy a następnie bezę należy troszkę „ponaciągać"łyżką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 180°C) i pieczemy przez 20 minut. Piekłem na najniższym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie)

Ostudzone ciasto nożem oddzielamy  od brzegów blaszki i ostrożnie wyjmujemy z blaszki.

Smacznego :)

 

 

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776754
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Smakowicie wygląda  - na kruchym spodzie  ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780175
Udostępnij na innych stronach

Słodki kawałek :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780449
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj będzie borówkowiec pod bezową pierzynką.

 

Natchniona przez Ciebie  :laugh:  oraz mająca klęskę urodzaju borówkowego też upiekłam takie ciasto  :)

post-40398-0-73445800-1659904475_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-781414
Udostępnij na innych stronach

Było bardzo smaczne ale myślę ,że z agrestem było by wprost wyśmienite  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-781857
Udostępnij na innych stronach

brzoskwinie piękne  

To odmiana Harnaś, już trzeci sezon owocuje  :frantics:  bo przez pierwsze dwa lata przemarzały w okresie zimnej Zośki.Zainspirowany Twoimi  :thumbsup:  nalewkami może pomyślę o jakiejś brzoskwiniówce   :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782517
Udostępnij na innych stronach

Piękne brzoskwinie. Moje nie dość że malutko to jeszcze zanim dojrzeją to szerszenie je zjedzą. 

U mnie szerszeni brak a pszczół jak na lekarstwo.Na jednym drzewie około 90 a na drugim 140 szt. Owoce duże od 140-250g.

post-63315-0-09825700-1660584356_thumb.jpg

post-63315-0-03263300-1660584380_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.