Resal Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Września 2021 Jeżeli chodzi o poffertjes totradycyjne przepisy zawierajądodatek mąki gryczanej oraz drożdże zamiast proszku dopieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Września 2021 Jeżeli chodzi o poffertjes totradycyjne przepisy zawierajądodatek mąki gryczanej orazdrożdże zamiast proszku dopieczenia.A możesz podać przepis na ciasto,nie znalazłem z dodatkiem mąki gryczanej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 2 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Września 2021 Oczywiście125 g mąki pszennej125 g mąki gryczanej1 łyżka cukru6 g suchych drożdży350 ml mleka2 jajkaszczypta soli Do suchych składników dodawać stopniowo mleko mieszając rózgą kuchenną. Po połączeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne bez grudek. W razie potrzeby użyć miksera. Ciasto zostawić na 1-1.5 h do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wymieszać. Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste dodać mleka. Opcjonalnie można dodać do ciasta łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Do natłuszczania patelni używam sklarowanego stopionego masła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Września 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-720774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Delegacyjna popołudniowa kawka i gruszkowy deser na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-745031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Maja 2022 Deserek do kawki wg.https://youtube.com/shorts/VSvXyHegGvE?feature=share Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-769123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Obrałem troszkę skąpanego w deszczu agrestu i upiekłem agrestowca pod bezową pierzynką,będzie w sam raz do porannej kawki. Edytowane 5 Lipca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Lipca 2022 Jeszcze nieco ciepłe,do porannej kawki nie wiele zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Baardzo smaczniaście wygląda Mam jeszcze trochę agrestu, czy można prosić o przepis? Edytowane 8 Lipca 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 8 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Mam jeszcze trochę agrestu, czy można przepis?Agrestowiec z bezą Składniki Ciasto200g. mąki pszennej ( tortowej)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100g. cukru100g. schłodzonego masła3 żółtkaDodatkowo:bułka tartaMasa budyniowa600ml. mleka1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru3 łyżki cukru15g. mąki ziemniaczanej1 żółtkoOwoce500g. agrestu (umytego, bez ogonków)1 łyżka soku z cytryny1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej Beza4 białka140g. cukru2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa budyniowa:Do rondelka wlewamy około 300ml mleka, dodajemu cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze mieszając przez około 1 minutę. Następnie zdejmujemy z ognia nakrywamy folią spożywczą na dotyk(aby nie powstał korzuch)i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszamy. Następnie schłodzone masło zcieramy na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką dodajemy żółtka i ciasto wyrobiamy mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczamy zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.Tortownicę o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.Schłodzone ciasto krótko zagniatamt (tak 3-4 razy) i rozwałkowujemy, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszkiCiastem wykładamy tortownicę, docisjamy i robimy 3cm brzegNastępnie ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą.Ostudzony budyń mieszamy łyżką aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście,anastępnie wykładamy na ciasto i wyrównujemy.OwoceDo agrestu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie pinownie dokładnie należy wymieszać. Owoce układamy na wierzchu ciasta i blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekłem przez 30 minut na najniższym poziomie piekarnika.Beza:Około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.Do czystej, suchej miski przeładamy białka i ubijamy mikserem, aż na wierzchupowstaną takie „małe chmurki''Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił.Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180°C na funkcji góra – dół.Na ciasto w blaszce wykładamy bezę, wyrównujemy a następnie bezę należy troszkę „ponaciągać"łyżką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 180°C) i pieczemy przez 20 minut. Piekłem na najniższym poziomie piekarnika.Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie)Ostudzone ciasto nożem oddzielamy od brzegów blaszki i ostrożnie wyjmujemy z blaszki.Smacznego Edytowane 8 Lipca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Lipca 2022 Dziękuję za szczegółowy przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-776761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Lipca 2022 (edytowane) Dzisiaj będzie borówkowiec pod bezową pierzynką. Edytowane 31 Lipca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Lipca 2022 Smakowicie wygląda - na kruchym spodzie ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 31 Lipca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Lipca 2022 na kruchym spodzie ?Agrest zastąpiłem borówkami,przepis w poście #60 tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Sierpnia 2022 Słodki kawałek Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-780449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Dzisiaj będzie borówkowiec pod bezową pierzynką. Natchniona przez Ciebie oraz mająca klęskę urodzaju borówkowego też upiekłam takie ciasto Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-781414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Dzisiaj będzie borówkowiec pod bezową pierzynką. Natchniona przez Ciebie też upiekłam takie ciasto Ładniutkie ciekawe czy smakowało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-781807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Było bardzo smaczne ale myślę ,że z agrestem było by wprost wyśmienite Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-781857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Dzisiaj będzie ciasto jogurtowe ze świeżymi brzoskwiniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Ciasto, no zapewne smaczne ale brzoskwinie piękne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 brzoskwinie piękne To odmiana Harnaś, już trzeci sezon owocuje bo przez pierwsze dwa lata przemarzały w okresie zimnej Zośki.Zainspirowany Twoimi nalewkami może pomyślę o jakiejś brzoskwiniówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Piękne brzoskwinie. Moje nie dość że malutko to jeszcze zanim dojrzeją to szerszenie je zjedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Piękne brzoskwinie. Moje nie dość że malutko to jeszcze zanim dojrzeją to szerszenie je zjedzą. U mnie szerszeni brak a pszczół jak na lekarstwo.Na jednym drzewie około 90 a na drugim 140 szt. Owoce duże od 140-250g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17493-na-s%C5%82odko-u-bila72/page/3/#findComment-782523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.