Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Chciałbym poddać ocenie ekspertów przepis znaleziony na stronie jednego z producentów wędzarni elektrycznych.

Z eksperymentu wynika, że 10 łyżeczek peklosoli waży ok. 80 g.

Czy podana gramatura i metodyka jest zgodna z tzw. dobrą praktyką?

 

Składniki
  • 3 kg schabu bez kości
Peklowanie
  • 10 łyżeczek peklosoli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
Parzenie
  • 3/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
 
Wykonanie

Schab dzielimy na trzy kawałki, dokładnie myjemy, odciskamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wkładamy peklosól, cukier brązowy, suszoną cebulę, drobno pokrojony czosnek, pieprz kolorowy, ziele angielskie i wszystko dokładnie mieszamy. Schaby nacieramy mieszanką peklującą, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Do garnka wlewamy 3-4 litry wody, dodajemy pozostałą mieszankę peklującą, liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia gotujemy około 10 minut. Przestudzoną solanką zalewamy schaby peklujemy około 6 dni w chłodnym miejscu.

Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu z wody, wkładamy do siatki wędliniarskiej. Schab zanurzamy na jedną minutę w gorącej wodzie.
Odstawiamy do osuszenia na kilka godzin. Po osuszeniu schab wędzimy ciepłym dymem.

Włączamy wędzarnie, wieszamy szynki na drążku ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka ziaren pieprzu kolorowego, liście laurowe, wszystko musimy zagotować. Po uwędzeniu wkładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85°C do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 62°C. Woda nie może się zagotować.
W przybliżeniu czas parzenia można określić 1 kg wędzonki 50-60 minut parzenia.

Wyjmujemy schab po procesie parzenia, wkładamy do zimnej wody i zostawiamy do wystudzenia.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/
Udostępnij na innych stronach

 

 

ustawiamy temperaturę na około 50-60°C wędzimy około 3 godzin. Podnosimy do 70°C na około 60 min, pod koniec przechodzimy na 90°C i wędzimy jeszcze 30 min

Po takim czasie w takich temperaturach i jeszcze parzyć? :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-674896
Udostępnij na innych stronach

:) dzięki... nie mam borniaka, to i nie wykonam...

Niech się wypowiedzą Borniakowicze :)

Nie pomogę, przykro mi, na szczęście nie jestem "ekspertą" :)

Ale na szczęście zdarzało mi się essperymentować

:D

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-674901
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy tej peklosoli to nie za mało?

Oczywiście, że za mało.

  • 3 kg mięsa
  • min. 1,2l wody (40% miesa)
  • razem 4,2 kg
  • 80g peklosoli/4,2=19% - końcowe zasolenie mięsa bez uwzględnienia parzenia
  • 80g/1.2=6,7% - stężenie solanki

 Mięso jest dwukrotnie parzone, więc dodatkowo odsolone.

Poza niską słonością końcową dochodzi element niedostatecznego zabezpieczenia mikrobiologicznego.

Dodatek cukru i cebuli aż się prosi o kłopoty.

Polędwica jest delikatnym mięsem a przepis proponuje podwójną obróbkę termiczną: pieczenie i parzenie.

Twórca przepisu IMO silił się na oryginalność a zrobił niestrawnego potworka. :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-674910
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim zainteresowanym.

Czuję się zobowiązany poinformować, iż postąpiłem według przepisu. Wybaczcie. Właściwie już zaczynając wątek byłem w trakcie jego realizacji. Zacząłem, więc trzeba było skończyć (mimo wątpliwości).

Modyfikacje wprowadziłem dwie: mniej wody (wystarczyły 4l wody na 6kg mięsa) a druga to taka, że mięso nastrzyknąłem, mniej więcej dzień przed wędzeniem.

Zaprawdę powiadam wam, schab wyszedł wyśmienity (to opinia nie tylko moja). Lekko słony, różowiutki, idealny na kanapki.

 

Jeśli są jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem.

 

Pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675815
Udostępnij na innych stronach

że mięso nastrzyknąłem, mniej więcej dzień przed wędzeniem.

Zbędna robota.

Jeśli są jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem.

Ja mam jedno.Po co pytasz jak robisz i tak po swojemu.Taka postawa spowoduje ,że na drugi raz nikt Ci porady nie udzieli.Sam działasz na własną szkodę o ile chcesz w ogóle korzystać z naszych porad.

A teraz zrób po naszemu to dopiero wtedy porównasz ,który wyrób lepiej Ci odpowiada.

[Dodano: 03 wrz 2020 - 16:27]

 

 

Twórca przepisu IMO silił się na oryginalność a zrobił niestrawnego potworka.

I takie potworki jak widać niektórym smakują. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675946
Udostępnij na innych stronach

@Wasylis proszę daj jakieś foto tego mięsiwa. Nie było suche ???

Jak dla mnie, idealne. Zdjęcie w załączniku.

 

 

że mięso nastrzyknąłem, mniej więcej dzień przed wędzeniem.

Zbędna robota.

Dlaczego?

 

 

Jeśli są jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem.

Ja mam jedno.Po co pytasz jak robisz i tak po swojemu.Taka postawa spowoduje ,że na drugi raz nikt Ci porady nie udzieli.Sam działasz na własną szkodę o ile chcesz w ogóle korzystać z naszych porad.

A teraz zrób po naszemu to dopiero wtedy porównasz ,który wyrób lepiej Ci odpowiada.

 

Tak własnie zamierzam zrobić. 

Pozdrawiam.

post-103959-0-03957200-1599154537_thumb.jpg

Edytowane przez Wasylis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675976
Udostępnij na innych stronach

Widać,że wyrób jest wysuszony,ale nie dziwota jak się robi dwie obróbki cieplne na tak delikatnym mięsie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675987
Udostępnij na innych stronach

Widać,że wyrób jest wysuszony,ale nie dziwota jak się robi dwie obróbki cieplne na tak delikatnym mięsie.

Arkadiuszu, musisz mi uwierzyć na słowo, ale nie jest wysuszony. Na zdjęciu jest ostatni kawałek z 6 kg partii. 

Rozumiem, że sam proces obróbki może bulwersować ale efekt tego eksperymentu jest zadziwiająco dobry i nie jest to tylko moja opinia.

Spróbuj, polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675990
Udostępnij na innych stronach

 

 

efekt tego eksperymentu jest zadziwiająco dobry i nie jest to tylko moja opinia.

Efekt został oceniony na podstawie widoku przekroju.

Wystąpiła obsuszona, dosyć gruba skórka (parzenie/pieczenie/parzenie). 

Jest to ocena technologiczna a nie smakowa.

Skoro Tobie i konsumentom smakuje to nic, tylko robić "schab wg borniaka"  :thumbsup:  :tongue:

Nota bene nie jest to schab tylko polędwica wp.

 

 

Jak dla mnie, idealne.

A jakie masz doświadczenia  z innymi wykonaniami polędwicy wp?

Z czym porównujesz tę "borniakową"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675993
Udostępnij na innych stronach

A pani w sklepie jak poprosiłem o schab to dała mi to  :)

A tak serio, to z chęcią zobaczę zdjęcie idealnego schabu a jakby obok był przepis na jego uzyskanie to byłoby super do kwadratu.

A na koniec zaznaczę, że doświadczenie mam małe a wystawione oceny są subiektywne.

Dobrej nocy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17554-oce%C5%84-przepis/#findComment-675994
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.