Rob7 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2020 Witam wszystkich użytkowników mam pytanie jako początkujący, czy "woreczek wędliniarski" to to samo co siatka wędzarnicza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2020 Nie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2020 "woreczek wędliniarski" A co to jest? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2020 Nie Jak nie, to wytlumacz z laski swojej dlaczego,bo mnie to ciekawi Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2020 wytlumacz z laski A jak to się robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2020 A co to jest? Tak nazywają czasami worki do szynkowara - spotkałem sie z tą nazwą kilka razy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2020 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob7 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Z terminem "woreczek wędliniarski" spotkałem się przy jednym z przepisów na szynkę dojrzewającą do której się przymierzam, wydaje mi się, że przez ten termin należy rozumieć zwykłą siatkę do wędzenia? Dodaję, że jestem początkujący w temacieUmyj szynkę. Oczyść ją i usuń tłuszcz i zasyp cukrem. Ubijaj mięso tak, by cukier dostał się między włókna. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki. Co osiem godzin odlewaj soki. Po dwóch dniach opłucz szynkę i dodaj sól. Powtarzaj odlewanie soków co 8 godzin. Zasyp szynkę przyprawami. Zrób nożykiem niewielkie dziurki w mięsie i umieść tam ząbki czosnku. Przełóż mięso do woreczka wędliniarskiego i zawieś w przewiewnym miejscu na 6-7 dni.[ Edytowane 6 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Nie chce mi się pisać czego nie robić , ale ogólnie przepis do wyrzucenia. Zrób z tego przepisu poniżej i zamień szynkę na polędwicę (schab bez kości) choć jak nie masz komory dojrzewającej to i tak będzie suszona a nie dojrzewająca. Uważaj tylko z kolendrą bo jak dasz za dużo to będzie capić starą skarpetą. Możesz pominąć a użyć np. majeranek. lub mieszankę kolendry i majeranku . Szynkę też da się tak zrobić , ale polędwica jest lepsza.https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Edytowane 6 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Listopada 2020 jak nie masz komory dojrzewającej to i tak będzie suszona a nie dojrzewająca. Mit, nie mam komory i bez problemu utrzymam parametry odpowiednie do dojrzewania. a użyć np. majeranek Odradzam majeranek, z wiadomych przyczyn. Szynkę też da się tak zrobić , ale polędwica jest lepsza. Tzw. górna zrazowa wieprzowa czyli mięsień półbłoniasty sprawdzi się bardzo dobrze w tej roli, polędwica i polędwiczka również. Uważaj tylko z kolendrą bo jak dasz za dużo to będzie capić starą skarpetą. Stara wyprana skarpeta może pachnieć całkiem ładnie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2020 Mit, nie mam komory i bez problemu utrzymam parametry odpowiednie do dojrzewania. Przez cały rok.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Listopada 2020 Przez cały rok.? Oczywiście, jak jest taka potrzeba, wystarczy wiedzieć o co chodzi w tym dojrzewaniu, no Arkadiuszu - w jednym zdaniu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) Przestan bzdury opowiadać bo jeszcze ktoś uwierzy.Jak chcesz utrzymać temperaturę ok.12 C w lecie przy 30C na zewnątrz nie mając ew. ziemianki i pozbyć się wody z wyrobów dojrzewajacych.? Edytowane 7 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Listopada 2020 Przestań bzdury opowiadać bo jeszcze ktos uwierzy.Jak chcesz utrzymać temperaturę ok.12 C w lecie przy 30C na zewnątrz nie mając ew. ziemianki.? A prosiłem w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu? Napiszesz , będę wiedział żeś praktyk, nie napiszesz znaczy teoretyk. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) No to jeszcze raz. Jak chcesz utrzymać temp.10‐12C przy 30C na zewnatrz żeby w sposób kontrolowany pozbyć się wody z wyrobu bo to jest podstawa dojrzewania.? Edytowane 7 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Listopada 2020 Jak chcesz utrzymać temp.10‐12C przy 30C na zewnatrz żeby w sposób kontrolowany pozbyć się wody z wyrobu bo to jest podstawa dojrzewania.? No coś mamy - woda, Jeszcze trochę i będziemy w domu, a oto jak utrzymuję 10-12 stopni nie pytaj, mam sporo pomieszczeń, gdzie nie jest ciepło, nawet latem, sedno sprawy to jest o co chodzi w tym dojrzewaniu? W jednym zdaniu proszę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob7 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Listopada 2020 Dojrzewać może w piwnicy lub ziemiance na ziemniaki i warzywa tylko czy tam jest latem 10 -12 st.C Nie wiem, jest jeszcze problem czy nie nasiąknie zapachem ziemniaków i warzyw zwłaszcza psujących się oraz kwestia wilgoci w ziemiance? Wydaje mi się to istotne chyba. Dzięki Arkadiuszu za przepis na polędwicę suszoną zrobię ją na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) To ,że ty masz warunki wcale nie świadczy to o tym ,że inni takie mają i nie wprowadzaj innych w błąd negując moje wpisy. A o co chodzi w dojrzewaniu to pewnie wiem lepiej od Ciebie. Świadczą o tym moje wyroby. Bez tej wiedzy nie da się zrobić wędlin dojrzewających.A dojrzewanie to proces zmian jakości mięsa w skutek zmian biochemicznych i fizycznychA tak na marginesie chodzi Ci o dojrzewanie wstępne , czy końcowe i krótkoterminowe, średnioterminowe ,czy długoterminowe.?Wolę dopytać bo znowu coś chlapniesz tylko jak zawsze u Ciebie diabeł tkwi w szczegółach i jak się doprecyzuje to widać ,że nie jest tak jak piszesz. P.SPoproszę moderatora o wydzielenie dyskusji o dojrzewaniu do odrębnego tematu bo widzę ,że na tym nie skończymy i dalej będziemy sprawdzać swoje wiadomości. Edytowane 7 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2020 (edytowane) Rob 7 jak masz ziemiankę gdzie jesteś w stanie utrzymać temp. 10-12C i wigotność 75-80% to możesz spróbować, ale jak w tej ziemiance nie ładnie pachnie to nie próbuj bo wszystko przejdzie jej zapachem Edytowane 7 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.