Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

"woreczek wędliniarski"

A co to jest? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682666
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-682674
Udostępnij na innych stronach

Z terminem "woreczek wędliniarski" spotkałem się przy jednym z przepisów na szynkę dojrzewającą do której się przymierzam, wydaje mi się, że przez ten termin należy rozumieć zwykłą siatkę do wędzenia? Dodaję, że jestem początkujący w temacie

  1. Umyj szynkę. Oczyść ją i usuń tłuszcz i zasyp cukrem.
  2. Ubijaj mięso tak, by cukier dostał się między włókna.
  3. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do lodówki.
  4. Co osiem godzin odlewaj soki.
  5. Po dwóch dniach opłucz szynkę i dodaj sól. Powtarzaj odlewanie soków co 8 godzin.
  6. Zasyp szynkę przyprawami. Zrób nożykiem niewielkie dziurki w mięsie i umieść tam ząbki czosnku.
  7. Przełóż mięso do woreczka wędliniarskiego i zawieś w przewiewnym miejscu na 6-7 dni.

[

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683038
Udostępnij na innych stronach

Nie chce mi się pisać czego nie robić , ale ogólnie przepis do wyrzucenia. Zrób z tego przepisu poniżej i zamień szynkę na polędwicę (schab bez kości) choć jak nie masz komory dojrzewającej to i tak będzie suszona a nie dojrzewająca. Uważaj tylko z kolendrą bo jak dasz za dużo to będzie capić starą skarpetą. Możesz pominąć a użyć np. majeranek. lub mieszankę kolendry i majeranku . Szynkę też da się tak zrobić , ale polędwica jest lepsza.

https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683042
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak nie masz komory dojrzewającej to i tak będzie suszona a nie dojrzewająca.

 

Mit, nie mam komory i bez problemu utrzymam parametry odpowiednie do dojrzewania. :cool:

 

 

 

a użyć np. majeranek

 

Odradzam majeranek, z wiadomych przyczyn. :cool:

 

 

 

Szynkę też da się tak zrobić , ale polędwica jest lepsza.

 

Tzw. górna zrazowa wieprzowa czyli mięsień półbłoniasty sprawdzi się bardzo dobrze w tej roli, polędwica i polędwiczka również.   :cool:

 

 

 

Uważaj tylko z kolendrą bo jak dasz za dużo to będzie capić starą skarpetą.

 

Stara wyprana skarpeta może pachnieć całkiem ładnie....   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683053
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mit, nie mam komory i bez problemu utrzymam parametry odpowiednie do dojrzewania.

Przez cały rok.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683092
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przez cały rok.?

 

Oczywiście, jak jest taka potrzeba, wystarczy wiedzieć o co chodzi w tym dojrzewaniu, no Arkadiuszu - w jednym zdaniu?   :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683157
Udostępnij na innych stronach

Przestan bzdury opowiadać bo jeszcze ktoś uwierzy.Jak chcesz utrzymać temperaturę ok.12 C w lecie przy 30C na zewnątrz nie mając ew. ziemianki i pozbyć się wody z wyrobów dojrzewajacych.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683162
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przestań bzdury opowiadać bo jeszcze ktos uwierzy.Jak chcesz utrzymać temperaturę ok.12 C w lecie przy 30C na zewnątrz nie mając ew. ziemianki.?

 

A prosiłem w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu?  :cool:  Napiszesz , będę wiedział żeś praktyk, nie napiszesz znaczy teoretyk. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683163
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze raz.  Jak chcesz utrzymać temp.10‐12C przy 30C na zewnatrz żeby w sposób kontrolowany pozbyć się wody z wyrobu bo to jest podstawa dojrzewania.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak chcesz utrzymać temp.10‐12C przy 30C na zewnatrz żeby w sposób kontrolowany pozbyć się wody z wyrobu bo to jest podstawa dojrzewania.?

 

No coś mamy - woda, Jeszcze trochę i będziemy w domu, a oto jak utrzymuję 10-12 stopni nie pytaj, mam sporo pomieszczeń, gdzie nie jest ciepło, nawet latem, sedno sprawy to jest o co chodzi w tym dojrzewaniu? W jednym zdaniu  :cool:  proszę.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683166
Udostępnij na innych stronach

Dojrzewać może w piwnicy lub ziemiance na ziemniaki i warzywa tylko czy tam jest latem 10 -12 st.C Nie wiem, jest jeszcze problem czy nie nasiąknie zapachem ziemniaków i warzyw zwłaszcza psujących się oraz kwestia wilgoci w ziemiance? Wydaje mi się to istotne chyba. Dzięki Arkadiuszu za przepis na polędwicę suszoną zrobię ją na święta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683169
Udostępnij na innych stronach

To ,że ty masz warunki wcale nie świadczy to o tym ,że inni takie mają i nie wprowadzaj innych w błąd negując moje wpisy. A o co chodzi w dojrzewaniu to pewnie wiem lepiej od Ciebie. Świadczą o tym moje wyroby. Bez tej wiedzy nie da się zrobić wędlin dojrzewających.A dojrzewanie to proces zmian jakości mięsa w skutek zmian biochemicznych i fizycznych

A tak na marginesie chodzi Ci o dojrzewanie wstępne , czy końcowe i krótkoterminowe, średnioterminowe ,czy długoterminowe.?Wolę dopytać bo znowu coś chlapniesz tylko jak zawsze u Ciebie diabeł tkwi w szczegółach i jak się doprecyzuje to widać ,że nie jest tak jak piszesz.

 

P.S

Poproszę moderatora o wydzielenie dyskusji o dojrzewaniu do odrębnego tematu bo widzę ,że na tym nie skończymy i dalej będziemy sprawdzać swoje wiadomości.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683171
Udostępnij na innych stronach

Rob 7 jak masz ziemiankę gdzie jesteś w stanie utrzymać temp. 10-12C i wigotność 75-80% to możesz spróbować, ale jak w tej ziemiance nie ładnie pachnie to nie próbuj bo wszystko przejdzie jej zapachem

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17707-zapytanie/#findComment-683176
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.