TOSHIBA Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Listopada 2020 jeżeli już ktos koniecznie chce się pozbyć "przeterminowanej" peklosoli, to można nią posypać chodnik w zimie, aby się nie poślizgnąć, choć i z tą zima nie wiadomo jak będzie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Listopada 2020 do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury?? Pomieszanie z poplątaniem Gdyby tak było to nie zalecałoby się unikania obróbki wysokotemperaturowej mięsa peklowanego.Azotyn sodu jest trujący; w procesie peklowania wiąże się z mioglobiną i przez to neutralizuje. Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze.Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Listopada 2020 do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury?? Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Listopada 2020 Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze. Szkoda ,że nie piszą o tym na opakowaniach wszelakiej kiełbasy na grilla vel grillowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Listopada 2020 Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać. A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? Ile Ci zostało tej "chemii" do wyrzucenia?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Listopada 2020 Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna. Nic nie wskazuje że jest zepsuta. A co do nie wyrzucenia do śmieci... Jak coś się nie nadaje do śmietnika to na chodnik tym bardziej Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Listopada 2020 Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn [Dodano: 12 lis 2020 - 19:49]Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna. A czy przechowujesz ją jakoś wyjątkowo starannie (szczelnie) zapakowaną?Ja trzymam ją w woreczku foliowym. Ale chyba nawet gdyby nie był szczelnie zamknięty, to czy może się jakoś "utleniać (tracić właściwości)?Skoro trzymasz ją nawet 6 lat(!) i twierdzisz, że nadal działa, to po co producenci podają termin przydatności?? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Listopada 2020 Miałem w zeszłym roku taki przypadek z miesem z promocji , robiłem kiełbasę , w trakcie peklowania i obróbki , aż do nabicia w jelita było wszystko ok , dodałem czosnek z marketu , nie polski . Potem odstawiłem kiełbasę do osadzenia , przy nakładaniu na kije do wędzenia wyczułem zapach stęchłego mięsa . Po analizie doszedłem do wniosku , ze mięso chyba było reanimowane , a w dodatku czosnek przyśpieszył psucie , wyrzuciłem 18kg kiełbasy . Unikam czosnku z importu , sprawdzam czy worki - opakowanie są szczelne czasem są wilgotne lub wycieka osocze z opakowań , takiego mięsa juz nie kupuje .Pozdrawiam . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Listopada 2020 Romii, dnia 12 List 2020 - 19:15, napisał: siwydymek, dnia 12 List 2020 - 18:44, napisał: Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać. A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn Rozpuść sobie tą resztę w szklance wody i po problemie .Zutylizuj jak Ci pasuje.Ja po zakupie świeżej peklosoli przepakowałem ją i zamknąłem próżniowo w woreczki po około 1 kg.Taki zapakowany próżniowo kilogram może sobie leżeć i nic mi się nie stanie. Po otwarciu woreczek zużywam w miesiąc-dwa więc nie mam problemu że się "utleni" czy "straci właściwości".--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Listopada 2020 Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn [Dodano: 12 lis 2020 - 19:49]Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna.A czy przechowujesz ją jakoś wyjątkowo starannie (szczelnie) zapakowaną?Ja trzymam ją w woreczku foliowym. Ale chyba nawet gdyby nie był szczelnie zamknięty, to czy może się jakoś "utleniać (tracić właściwości)?Skoro trzymasz ją nawet 6 lat(!) i twierdzisz, że nadal działa, to po co producenci podają termin przydatności?? Jest szczelnie zamknięta w suchym i ciemnym miejscu. Nic specjalnego. Pisząc to nie namawiam do używania starej peklosoli . Przypadkiem stałem się posiadaczem dużej jej ilości więc zużywam. Gdybym powziął najmniejszą wątpliwość co do niej wywalilbym ją. Jeśli masz watpliwosci- wyrzuć choćby dla eliminacji potencjalnych przyczyn Twoich niepowodzeń z peklowaniem.. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury?? Gdyby tak było to nie zalecałoby się unikania obróbki wysokotemperaturowej mięsa peklowanego.Azotyn sodu jest trujący; w procesie peklowania wiąże się z mioglobiną i przez to neutralizuje. Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze.Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy. Edytowane 12 Listopada 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2020 Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy. Dobrze zrozumiałeś - mięso peklowane powinniśmy poddawać procesowi termicznemu poniżej 130 stopni. W wyższej temperaturze wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy choć każdy z nas jadał kiełbaski z ogniska tudzież przywołaną tu przez Ciebie jajecznicę na boczku. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Listopada 2020 Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy. Dobrze zrozumiałeś - mięso peklowane powinniśmy poddawać procesowi termicznemu poniżej 130 stopni. W wyższej temperaturze wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy choć każdy z nas jadał kiełbaski z ogniska tudzież przywołaną tu przez Ciebie jajecznicę na boczku. Ło matko, a ja tak lubię jajecznicę z boczusiem i jem ten przysmak już od dzieciństwa Na szczęście choć mam już 70+, to żadnych objawów raka dotąd u mnie nie stwierdzono. Niemniej dzięki za ostrzeżenie Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.