Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli już ktos koniecznie chce się pozbyć "przeterminowanej" peklosoli, to można nią posypać chodnik w zimie, aby się nie poślizgnąć, choć i z tą zima nie wiadomo jak będzie  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683757
Udostępnij na innych stronach

 

 

do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury??

Pomieszanie z poplątaniem  :facepalm:  

Gdyby tak było to nie zalecałoby się unikania obróbki wysokotemperaturowej mięsa peklowanego.

Azotyn sodu jest trujący; w procesie peklowania wiąże się z mioglobiną i przez to neutralizuje. 

Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze.

Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683759
Udostępnij na innych stronach

 

do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury??

 

Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW  :thumbsup:

Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA  :D

Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683792
Udostępnij na innych stronach

 

 

Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze.
 

Szkoda ,że nie piszą o tym na opakowaniach wszelakiej kiełbasy na grilla vel grillowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683797
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA  Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.

A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? 

Ile Ci zostało tej "chemii" do wyrzucenia?

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683799
Udostępnij na innych stronach

Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna. Nic nie wskazuje że jest zepsuta. A co do nie wyrzucenia do śmieci... Jak coś się nie nadaje do śmietnika to na chodnik tym bardziej

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683801
Udostępnij na innych stronach

 

Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA  Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.

A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu? 

Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn  :D

[Dodano: 12 lis 2020 - 19:49]

Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna. 

A czy przechowujesz ją jakoś wyjątkowo starannie (szczelnie) zapakowaną?

Ja trzymam ją w woreczku foliowym. Ale chyba nawet gdyby nie był szczelnie zamknięty, to czy może się jakoś "utleniać (tracić właściwości)?

Skoro trzymasz ją nawet 6 lat(!) i twierdzisz, że nadal działa, to po co producenci podają termin przydatności?? :rolleyes:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683806
Udostępnij na innych stronach

Miałem w zeszłym roku taki przypadek z miesem z promocji , robiłem kiełbasę , w trakcie peklowania i obróbki , aż do nabicia w jelita było wszystko ok , dodałem czosnek z marketu , nie polski  . Potem odstawiłem kiełbasę do osadzenia , przy nakładaniu na kije do wędzenia wyczułem zapach stęchłego mięsa . Po analizie  doszedłem do wniosku , ze mięso chyba było reanimowane , a w dodatku czosnek przyśpieszył psucie , wyrzuciłem 18kg kiełbasy . Unikam czosnku z importu , sprawdzam czy worki - opakowanie są szczelne czasem są wilgotne lub wycieka osocze z opakowań , takiego mięsa juz nie kupuje .Pozdrawiam .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683813
Udostępnij na innych stronach

 

 

Romii, dnia 12 List 2020 - 19:15, napisał:   siwydymek, dnia 12 List 2020 - 18:44, napisał: Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA  Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać. A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu?  Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn 

Rozpuść sobie tą resztę w szklance wody i po problemie :).

Zutylizuj jak Ci pasuje.

Ja po zakupie świeżej peklosoli przepakowałem ją i zamknąłem próżniowo w woreczki po około 1 kg.

Taki zapakowany próżniowo kilogram może sobie leżeć i nic mi się nie stanie. 

Po otwarciu woreczek zużywam w miesiąc-dwa więc nie mam problemu że się "utleni" czy "straci właściwości".

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683816
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję. Zatem nadaje się już tylko na oblodzony chodnik, jak pisze @TOSHIBA Bo do śmietnika też raczej nie chciałem takiej "chemii" wyrzucać.

A solankę po peklowaniu gdzie wylewasz? Utylizujesz ekologicznie czy do zlewu?
Na pewno nie do śmietnika, bo to już jest płyn :D

[Dodano: 12 lis 2020 - 19:49]

Używam peklosoli co najmniej sześcioletniej. Działa tak jak powinna.

A czy przechowujesz ją jakoś wyjątkowo starannie (szczelnie) zapakowaną?

Ja trzymam ją w woreczku foliowym. Ale chyba nawet gdyby nie był szczelnie zamknięty, to czy może się jakoś "utleniać (tracić właściwości)?

Skoro trzymasz ją nawet 6 lat(!) i twierdzisz, że nadal działa, to po co producenci podają termin przydatności?? :rolleyes:

Jest szczelnie zamknięta w suchym i ciemnym miejscu. Nic specjalnego. Pisząc to nie namawiam do używania starej peklosoli . Przypadkiem stałem się posiadaczem dużej jej ilości więc zużywam. Gdybym powziął najmniejszą wątpliwość co do niej wywalilbym ją. Jeśli masz watpliwosci- wyrzuć choćby dla eliminacji potencjalnych przyczyn Twoich niepowodzeń z peklowaniem..

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683822
Udostępnij na innych stronach

 

do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury??

 

Gdyby tak było to nie zalecałoby się unikania obróbki wysokotemperaturowej mięsa peklowanego.

Azotyn sodu jest trujący; w procesie peklowania wiąże się z mioglobiną i przez to neutralizuje. 

Resztkowe azotyny w wysokiej temperaturze tworzą związki rakotwórcze.

Soli peklowej NIE WOLNO UŻYWAĆ DO POTRAW  :thumbsup:

Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy.

 

Dobrze zrozumiałeś  - mięso peklowane powinniśmy  poddawać procesowi termicznemu  poniżej 130 stopni. W wyższej temperaturze wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy choć każdy z nas jadał kiełbaski z ogniska tudzież przywołaną tu przez Ciebie jajecznicę na boczku.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683834
Udostępnij na innych stronach

 

Czy dobrze zrozumiałem - nie mogę smażyć boczku wędzonego (np. z jajecznicą), gdzie temperatura smażenia jest wysoka, bo to niezdrowe (rakotwórcze)? Przepraszam za być może naiwne pytanie, ale jestem po prostu dociekliwy.

 

Dobrze zrozumiałeś  - mięso peklowane powinniśmy  poddawać procesowi termicznemu  poniżej 130 stopni. W wyższej temperaturze wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy choć każdy z nas jadał kiełbaski z ogniska tudzież przywołaną tu przez Ciebie jajecznicę na boczku.

 

Ło matko, a ja tak lubię jajecznicę z boczusiem  i jem ten przysmak już od dzieciństwa :( 

Na szczęście choć mam już 70+, to żadnych objawów raka dotąd u mnie nie stwierdzono. Niemniej dzięki za ostrzeżenie  :)  

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/page/2/#findComment-683888
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.