Domówka Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Witam ,ma ktoś dobry przepis na mięsko w słoiku z galaretka(konserwa)do dłuższego przechowywania,dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2020 Witam. Same sprawdzone przepisy, od wyboru do koloru.https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/14-konserwy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) @Woytas był szybszy z linkiem Edytowane 16 Listopada 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domówka Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2020 Dziękuję Bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2020 (edytowane) @Woytas był szybszy z linkiem A ja to zapodam [Dodano: 16 lis 2020 - 19:14] [Dodano: 16 lis 2020 - 19:15] [Dodano: 16 lis 2020 - 19:16] Edytowane 16 Listopada 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2020 Mogę Tobie jeszcze podać mój przepis na karkówkę lub boczek. I to i to fajnie wychodzi. W tej chwili robię boczek, jestem w środku tyndalizacji. Później wrzucę zdjęcia. Boczek lub karkówka 1kgsól/peklosól 50/50 1,8% wagi mięsaczosnek granulowany 3g/kgmajeranek 3g/kgpieprz 1g/kgMięsko kroimy na kawałki i dodajemy przyprawy oraz peklosól. Dokładnie mieszamy o odstawiamy do lodówki na 48h.Po 48h mięso układamy ściśle w słoikach zostawiając ok 3cm miejsca od góry i dokładnie zakręcamy.Pasteryzujemy 5 godzin i zostawiamy w garnku do następnego dnia. Następnie na drugi dzień pasteryzujemy przez 1 godz i na trzeci dzień czynność tę powtarzamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Pasteryzujemy 5 godzin i zostawiamy w garnku do następnego dnia. Następnie na drugi dzień pasteryzujemy przez 1 godz i na trzeci dzień czynność tę powtarzamy. W jakich temperaturach pasteryzujemy ? Najpierw przez 10 minut w 98 st.C a potem przez 5 godz. w 80 st.C ? A może niższa temperatura pasteryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Pasteryzację przeprowadzamy zawsze w temperaturze wrzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Pasteryzację przeprowadzamy zawsze w temperaturze wrzenia .W temperaturze wrzenia przez 5 godzin ? Przecież pasteryzacja to proces zaczynający się w dużo niższych temperaturach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 W temperaturze wrzenia przez 5 godzin ? Przecież pasteryzacja to proces zaczynający się w dużo niższych temperaturach... Temat dotyczy wyrobu konserw mięsnych w słoikach z mięsa surowego. Mięso musi zmięknąć, wiec to wymaga czasu i temperatury. Czasy typowej tyndlizacji (trzykrotna pasteryzacja) zależą od wielkości słoików i są znacznie krótsze.Jednak również liczą się od czasu zagotowania wody i wymagają jej wrzenia cały czas.W tym czasie - w wyniku różnicy temperatur - dochodzi do przegrzania całego wkładu do poziomu min. 72 st.C. Polecam http://www.wedlinydo...cles.php?id=303 Tyndalizacja konserw mięsnych z książki ,,Sami robimy wędliny’ Słoje 1/2 L pasteryzacja w temp wrzenia wody 1-sze gotowanie - 60 minut czas liczymy od momentu zagotowania się wody po 60-ciu minutach gotowania słoje wyjmujemy do ostygnięcia lub zostawiamy w garnku w wodzie do następnego dnia też wystygną Trwałość po pierwszym gotowaniu do 1 –go miesiąca w temp poniżej 10st C, w lecie nie dopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia .Pasteryzację powtarzamy co 1-2dni . Drugie gotowanie po 1 –2 dniach gotujemy- 40 minut od momentu zagotowania się wody i znów zostawiamy do wystygnięcia- trwałość po drugim gotowaniu do -6 miesięcy w warunkach chłodniczych. 1 -miesiąc bez chłodzenia. Trzecie gotowanie po 1-2 dniach- 30 minut od momenty zagotowania się wody- trwałość po trzecim gotowaniu .do - 6-ciu miesięcy bez chłodzenia. Teraz podam czasy parzenia innej wielkości słojów. Trwałość produktu jest taka sama przy poszczególnych gotowaniach.Słoje 1 L 1-sze gotowanie 90 minut, 2-gie gotowanie 60 min. 3-cie gotowanie 45 min.Słoje 1 ½ L 1-sze got. 120 min . 2-gie got. 80 min. 3-cie got.60 minSłoje napełniamy do wysokości 2 –3 cm od górnej krawędzi słoja .Po napełnieniu słoje zamykamy lub zakręcamy i gotujemy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Pasteryzacja odbywa się w temp. poniżej 100 stopni.Powyżej 100 stopni jest sterylizacja.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Widzę że wszystko zostało wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17591-istota-produkcji-konserw-pasteryzowanych/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) wymagają jej wrzenia cały czas.Nie jest to konieczne, jak wynika z późniejszych testów DZIADKA. [Dodano: 14 gru 2020 - 13:34]https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/ Edytowane 14 Grudnia 2020 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.