Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Woytas był szybszy z linkiem

 

A ja to zapodam  ;) 

[Dodano: 16 lis 2020 - 19:14]

[Dodano: 16 lis 2020 - 19:15]

[Dodano: 16 lis 2020 - 19:16]

Edytowane przez jacekw21
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684217
Udostępnij na innych stronach

Mogę Tobie jeszcze podać mój przepis na karkówkę lub boczek. I to i to fajnie wychodzi. W tej chwili robię boczek, jestem w środku tyndalizacji. Później wrzucę zdjęcia. 

  • Boczek lub karkówka 1kg
  • sól/peklosól 50/50 1,8% wagi mięsa
  • czosnek granulowany 3g/kg
  • majeranek 3g/kg
  • pieprz 1g/kg
  • Mięsko kroimy na kawałki  i dodajemy przyprawy oraz peklosól. Dokładnie mieszamy o odstawiamy do lodówki na 48h.
  • Po 48h mięso układamy ściśle w słoikach zostawiając ok 3cm miejsca od góry i dokładnie zakręcamy.

    Pasteryzujemy 5 godzin i zostawiamy w garnku do następnego dnia. Następnie na drugi dzień pasteryzujemy przez 1 godz i na trzeci dzień czynność tę powtarzamy.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-684252
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Pasteryzujemy 5 godzin i zostawiamy w garnku do następnego dnia. Następnie na drugi dzień pasteryzujemy przez 1 godz i na trzeci dzień czynność tę powtarzamy.  

W jakich temperaturach pasteryzujemy ? Najpierw przez 10 minut w 98 st.C a potem przez 5 godz. w 80 st.C ? A może niższa temperatura pasteryzacji. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688039
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzację przeprowadzamy zawsze w temperaturze wrzenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688041
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzację przeprowadzamy zawsze w temperaturze wrzenia .

W temperaturze wrzenia przez 5 godzin ? Przecież pasteryzacja to proces zaczynający się w dużo niższych temperaturach...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688042
Udostępnij na innych stronach

 

 

W temperaturze wrzenia przez 5 godzin ? Przecież pasteryzacja to proces zaczynający się w dużo niższych temperaturach...

Temat dotyczy wyrobu konserw mięsnych w słoikach z mięsa surowego. Mięso musi zmięknąć, wiec to wymaga czasu i temperatury.

 Czasy typowej tyndlizacji (trzykrotna pasteryzacja) zależą od wielkości słoików i są znacznie krótsze.

Jednak również liczą się od czasu zagotowania wody i wymagają jej wrzenia cały czas.

W tym czasie - w wyniku różnicy temperatur - dochodzi do przegrzania całego wkładu do poziomu min. 72 st.C.

 

 

Polecam http://www.wedlinydo...cles.php?id=303 Tyndalizacja konserw mięsnych z książki ,,Sami robimy wędliny’

Słoje 1/2 L pasteryzacja w temp wrzenia wody 1-sze gotowanie - 60 minut czas liczymy od momentu zagotowania się wody po 60-ciu minutach gotowania słoje wyjmujemy do ostygnięcia lub zostawiamy w garnku w wodzie do następnego dnia też wystygną Trwałość po pierwszym gotowaniu do 1 –go miesiąca w temp poniżej 10st C, w lecie nie dopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia .Pasteryzację powtarzamy co 1-2dni . Drugie gotowanie po 1 –2 dniach gotujemy- 40 minut od momentu zagotowania się wody i znów zostawiamy do wystygnięcia- trwałość po drugim gotowaniu do -6 miesięcy w warunkach chłodniczych. 1 -miesiąc bez chłodzenia. Trzecie gotowanie po 1-2 dniach- 30 minut od momenty zagotowania się wody- trwałość po trzecim gotowaniu .do - 6-ciu miesięcy bez chłodzenia. Teraz podam czasy parzenia innej wielkości słojów. Trwałość produktu jest taka sama przy poszczególnych gotowaniach

.Słoje 1 L 1-sze gotowanie 90 minut, 2-gie gotowanie 60 min. 3-cie gotowanie 45 min.

Słoje 1 ½ L 1-sze got. 120 min . 2-gie got. 80 min. 3-cie got.60 min

Słoje napełniamy do wysokości 2 –3 cm od górnej krawędzi słoja .Po napełnieniu słoje zamykamy lub zakręcamy i gotujemy.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688050
Udostępnij na innych stronach

wymagają jej wrzenia cały czas.

Nie jest to konieczne, jak wynika z późniejszych testów DZIADKA. 

[Dodano: 14 gru 2020 - 13:34]

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8477-konserwy-dziadka-w-s%C5%82ojach-pasteryzowane-sposobem-domowym/

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17755-mi%C4%99so-w-s%C5%82oiku/#findComment-688106
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.