Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. W niedzielę mam zamiar uwędzić pierwszą kiełbasę.

 

Robię pilotaż więc nie szaleję z ilością ;)

 

Czym dysponuję ? Jelita wieprzowe 30/32, szynka wieprzowa 2,4 kg i 3 kg karkówki ( raczej chudej) .

 

Mam zamiar zapeklować mięso jutro wieczorem ilością 18 g  peklosoli na 1 kg mięsa.

 

Proszę tylko o poradę, czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny ? I ile z waszego doświadczenia będę potrzebował mniej więcej  jelita ( w metrach) na taką ilość mięsa ?  ( Chodzi mi o to żeby nie zmarnować jak będę szykował do nadziewania )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Proszę tylko o poradę, czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny ?

Tłuszcz nic nie klei.Klei mięso ścięgniste, ale tłuszczu bym nieco dodał bo to on jest nośnikiem smaku a ta kiełbasa będzie strasznie chuda.

Jak lubisz chudą kiełbasę  to ze 2 kg podgardla (sitko 8 mm) bym dodał ,albo 1 kg słoniny karkowej  (sitku 8 mm).Jak chcesz mieć kiełbasę bardziej ścisłą to możesz jeszcze dodać 0,5 kg mięsa z golonki wp. zmielone na sitku 2 mmX2

Jelita są o dużym kalibrze . Ok.1,5-1,7 m/ kg mięsa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687399
Udostępnij na innych stronach

I ile z waszego doświadczenia będę potrzebował mniej więcej  jelita ( w metrach) na taką ilość mięsa ?  ( Chodzi mi o to żeby nie zmarnować jak będę szykował do nadziewania )

 

https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu

Jelito jak zostanie zasolisz grubo i do lodówki. Nie zepsuje się.

 

 

Mam zamiar zapeklować mięso jutro wieczorem ilością 18 g  peklosoli na 1 kg mięsa.

Peklujemy 48 godzin. Lepiej niech się pekluje dłużej niż krócej .

 

 

czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny

  Tłuszcz nie klei więc dodanie słoniny nie pomoże. Klej możesz uzyskać po klasyfikacji szynki . Tzw. trójka to mięso przerośnięte błonami , po zmieleniu na najmniejszym sicie powinno kleić kiełbasę. Jezeli uważasz że mało tłusta będzie kiełbasa to możesz dodać tłuszcz, proponuję podgardle .

@Arkadiusz mistrz był szybszy.  :D

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687402
Udostępnij na innych stronach

 

 

@Arkadiusz mistrz był szybszy. 

 

 Jaki tam mistrz :facepalm: .Ja skromny uczestnik "uzależniony od forum ". :D  


[Dodano: 10 gru 2020 - 15:57]

 

 

Klej możesz uzyskać po klasyfikacji szynki
 

Niewiele tego będzie.Jedynki i dwójki jest mniej więcej pół na pół ,ale III z błon malutko.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687403
Udostępnij na innych stronach

proponuję podgardle :D

Może lepiej tłusty boczek (bez skóry i kości) bo obawiam się że będziesz miał mix z gruczołami.

Chociaż z drugiej strony kiedys trzeba się i z tym zmierzyć ???? więc może teraz.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687405
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może lepiej tłusty boczek (bez skóry i kości) bo obawiam się że będziesz miał mix z gruczołami.

Może być boczek , ale w rezerwie jest jeszcze słonina.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687406
Udostępnij na innych stronach

 

 

szynka wieprzowa 2,4 kg

Zależy jeszcze, które mięśnie szynki są w zestawie  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687409
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Wam dziękuję za cenne porady :) Dokupię jeszcze tego podgardla :) jeśli peklowanie lepiej dłużej to zrobię to jeszcze dziś wieczorem :) Dalej będę jechał "na czuja" - zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687410
Udostępnij na innych stronach

Zależy jeszcze, które mięśnie szynki są w zestawie 

 

Taraz zaczniemy dzielić włos na czworo :D .Myślę Aniu ,że to za wysokie progi ;) .To nie krakowska.Na prostą kiełbachę w cienkim jelicie to nie ma za dużego znaczenia.Jakie by nie były kiełbasa się uda.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687411
Udostępnij na innych stronach

Koledzy podpowiedzieli ci jak to fachowo się robi. Jednak gdybyś nie poradził sobie zbytnio z klasyfikacją (próbuj) to jeśli po zmieleniu porządnie popracujesz (dobry trening) wyrabiając farsz zobaczysz jak zacznie się kleić i stawiać opór (nie odda) to zapewniam że kiełbaska będzie zwięzła.

Dla zwiększenia tłuszczu lepiej podgardle lub boczek. Nie wiem jak i czym pójdzie ci mielenie a słoninka lubi się rozgnieść zamiast zmielić ...

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687412
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokupię jeszcze tego podgardla

 

Z podgardla musisz pozbyć się gruczołów a tego chyba jeszcze nie potrafisz.Dokup lepiej tłusty boczek bez skóry jak radzi Maciek. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę Aniu ,że to za wysokie progi
  - zdecydowanie :tongue::D

 

 

 

Dokupię jeszcze tego podgardla

 

Z podgardla musisz pozbyć się gruczołów a tego chyba jeszcze nie potrafisz.Dokup lepiej tłusty boczek bez skóry jak radzi Maciek. 

 

Ok - tak zrobię.


[Dodano: 10 gru 2020 - 16:15]

A jeszcze pytanie - doprawiać mięso przyprawami na etapie peklowania ? Czy przed samym nadziewaniem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687415
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze pytanie - doprawiać mięso przyprawami na etapie peklowania ? Czy przed samym nadziewaniem ?

Przed nadziewaniem.

Jak chcesz potrenować obróbkę podgardla to sobie obejrzyj.

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=452956

I na naszym YouTube też chyba jest pokazane.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687416
Udostępnij na innych stronach

Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone? Inspiruje się kanałem Nomart na YT. Tam pekluje zmielone a na forum czytałem że w kawałkach. Głupieje już.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687497
Udostępnij na innych stronach

Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone? Inspiruje się kanałem Nomart na YT. Tam pekluje zmielone a na forum czytałem że w kawałkach. Głupieje już.

Poczytaj. Jeśli się nie otworzy to tytuł wątku Kiełbasa przygotowanie. Jast aktualnie w dyskusji https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwedlinydomowe%2Epl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F17852-Kie%C5%82basa-przygotowanie&share_tid=17852&share_fid=74295&share_type=t&link_source=app Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687499
Udostępnij na innych stronach

W kawałkach a dlatego ,że zmielone mięso ma większą powierzchnię podatną na zakażenie.

Jak jesteś u nas na technologicznej stronie to nie musisz korzystać z YouToube a nawet bym odradzał.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687501
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone?
 

 

Temat wraca jak bumerang.

TUTAJ masz wyjaśnienie.

 

 

musisz mieć świadomość, że bakterie bytują przeważnie na powierzchni mięsa - podczas mielenia zwiększa się tą powierzchnię    wielokrotnie. 
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687502
Udostępnij na innych stronach

Ten temat właśnie przed rozpoczęciem prac czytałem i dlatego się zamotałem. OK - zabieram się za krojenie mięsa. - Sól peklowa rozumiem dodana na sucho i wymieszana z tak przygotowaną krajanką ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687506
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól peklowa rozumiem dodana na sucho i wymieszana z tak przygotowaną krajanką ?

Każdą klasę mięsa kroisz oddzielnie, ponieważ po peklowaniu będzie mielona na sitkach o różnych otworach.

Dlatego peklosól powinna być dodana proporcjonalnie do poszczególnych ilości. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687509
Udostępnij na innych stronach

Mięso należy uklepać i przykryć np. folią.

Peklujemy 48h (lub nieco dłużej) w temp. 4-6 st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso należy uklepać i przykryć np. folią.

Osobiście po wymieszaniu mięsa z peklosolą pakuję próżniowo. Mięso mi się nie utlenia i mniej miejsca w lodówce zajmuje.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687524
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso należy uklepać i przykryć np. folią.

Osobiście po wymieszaniu mięsa z peklosolą pakuję próżniowo. Mięso mi się nie utlenia i mniej miejsca w lodówce zajmuje.  

 

Pakowaczka próżniowa i szynkowar to kolejny planowany etap :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.