PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Jak w temacie. W niedzielę mam zamiar uwędzić pierwszą kiełbasę. Robię pilotaż więc nie szaleję z ilością Czym dysponuję ? Jelita wieprzowe 30/32, szynka wieprzowa 2,4 kg i 3 kg karkówki ( raczej chudej) . Mam zamiar zapeklować mięso jutro wieczorem ilością 18 g peklosoli na 1 kg mięsa. Proszę tylko o poradę, czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny ? I ile z waszego doświadczenia będę potrzebował mniej więcej jelita ( w metrach) na taką ilość mięsa ? ( Chodzi mi o to żeby nie zmarnować jak będę szykował do nadziewania ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Proszę tylko o poradę, czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny ?Tłuszcz nic nie klei.Klei mięso ścięgniste, ale tłuszczu bym nieco dodał bo to on jest nośnikiem smaku a ta kiełbasa będzie strasznie chuda.Jak lubisz chudą kiełbasę to ze 2 kg podgardla (sitko 8 mm) bym dodał ,albo 1 kg słoniny karkowej (sitku 8 mm).Jak chcesz mieć kiełbasę bardziej ścisłą to możesz jeszcze dodać 0,5 kg mięsa z golonki wp. zmielone na sitku 2 mmX2Jelita są o dużym kalibrze . Ok.1,5-1,7 m/ kg mięsa. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) I ile z waszego doświadczenia będę potrzebował mniej więcej jelita ( w metrach) na taką ilość mięsa ? ( Chodzi mi o to żeby nie zmarnować jak będę szykował do nadziewania ) https://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszuJelito jak zostanie zasolisz grubo i do lodówki. Nie zepsuje się. Mam zamiar zapeklować mięso jutro wieczorem ilością 18 g peklosoli na 1 kg mięsa.Peklujemy 48 godzin. Lepiej niech się pekluje dłużej niż krócej . czy żeby zachować spójność mojego wyrobu dodawać jeszcze słoniny Tłuszcz nie klei więc dodanie słoniny nie pomoże. Klej możesz uzyskać po klasyfikacji szynki . Tzw. trójka to mięso przerośnięte błonami , po zmieleniu na najmniejszym sicie powinno kleić kiełbasę. Jezeli uważasz że mało tłusta będzie kiełbasa to możesz dodać tłuszcz, proponuję podgardle .@Arkadiusz mistrz był szybszy. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2020 @Arkadiusz mistrz był szybszy. Jaki tam mistrz .Ja skromny uczestnik "uzależniony od forum ". [Dodano: 10 gru 2020 - 15:57] Klej możesz uzyskać po klasyfikacji szynki Niewiele tego będzie.Jedynki i dwójki jest mniej więcej pół na pół ,ale III z błon malutko. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) proponuję podgardle Może lepiej tłusty boczek (bez skóry i kości) bo obawiam się że będziesz miał mix z gruczołami.Chociaż z drugiej strony kiedys trzeba się i z tym zmierzyć ???? więc może teraz. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Może lepiej tłusty boczek (bez skóry i kości) bo obawiam się że będziesz miał mix z gruczołami. Może być boczek , ale w rezerwie jest jeszcze słonina. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2020 szynka wieprzowa 2,4 kg Zależy jeszcze, które mięśnie szynki są w zestawie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Bardzo Wam dziękuję za cenne porady Dokupię jeszcze tego podgardla jeśli peklowanie lepiej dłużej to zrobię to jeszcze dziś wieczorem Dalej będę jechał "na czuja" - zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Zależy jeszcze, które mięśnie szynki są w zestawie Taraz zaczniemy dzielić włos na czworo .Myślę Aniu ,że to za wysokie progi .To nie krakowska.Na prostą kiełbachę w cienkim jelicie to nie ma za dużego znaczenia.Jakie by nie były kiełbasa się uda. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Koledzy podpowiedzieli ci jak to fachowo się robi. Jednak gdybyś nie poradził sobie zbytnio z klasyfikacją (próbuj) to jeśli po zmieleniu porządnie popracujesz (dobry trening) wyrabiając farsz zobaczysz jak zacznie się kleić i stawiać opór (nie odda) to zapewniam że kiełbaska będzie zwięzła.Dla zwiększenia tłuszczu lepiej podgardle lub boczek. Nie wiem jak i czym pójdzie ci mielenie a słoninka lubi się rozgnieść zamiast zmielić ... Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dokupię jeszcze tego podgardla Z podgardla musisz pozbyć się gruczołów a tego chyba jeszcze nie potrafisz.Dokup lepiej tłusty boczek bez skóry jak radzi Maciek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Myślę Aniu ,że to za wysokie progi - zdecydowanie Dokupię jeszcze tego podgardla Z podgardla musisz pozbyć się gruczołów a tego chyba jeszcze nie potrafisz.Dokup lepiej tłusty boczek bez skóry jak radzi Maciek. Ok - tak zrobię.[Dodano: 10 gru 2020 - 16:15]A jeszcze pytanie - doprawiać mięso przyprawami na etapie peklowania ? Czy przed samym nadziewaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) A jeszcze pytanie - doprawiać mięso przyprawami na etapie peklowania ? Czy przed samym nadziewaniem ?Przed nadziewaniem.Jak chcesz potrenować obróbkę podgardla to sobie obejrzyj. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9181-arkadiusza-porady-praktyczne/?p=452956I na naszym YouTube też chyba jest pokazane. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone? Inspiruje się kanałem Nomart na YT. Tam pekluje zmielone a na forum czytałem że w kawałkach. Głupieje już. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone? Inspiruje się kanałem Nomart na YT. Tam pekluje zmielone a na forum czytałem że w kawałkach. Głupieje już.Poczytaj. Jeśli się nie otworzy to tytuł wątku Kiełbasa przygotowanie. Jast aktualnie w dyskusji https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwedlinydomowe%2Epl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F17852-Kie%C5%82basa-przygotowanie&share_tid=17852&share_fid=74295&share_type=t&link_source=app Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) W kawałkach a dlatego ,że zmielone mięso ma większą powierzchnię podatną na zakażenie.Jak jesteś u nas na technologicznej stronie to nie musisz korzystać z YouToube a nawet bym odradzał. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mam dylemat co do peklowania. W kawałkach czy zmielone? Temat wraca jak bumerang.TUTAJ masz wyjaśnienie. musisz mieć świadomość, że bakterie bytują przeważnie na powierzchni mięsa - podczas mielenia zwiększa się tą powierzchnię wielokrotnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Ten temat właśnie przed rozpoczęciem prac czytałem i dlatego się zamotałem. OK - zabieram się za krojenie mięsa. - Sól peklowa rozumiem dodana na sucho i wymieszana z tak przygotowaną krajanką ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Sól peklowa rozumiem dodana na sucho i wymieszana z tak przygotowaną krajanką ? Każdą klasę mięsa kroisz oddzielnie, ponieważ po peklowaniu będzie mielona na sitkach o różnych otworach.Dlatego peklosól powinna być dodana proporcjonalnie do poszczególnych ilości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2020 tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mięso należy uklepać i przykryć np. folią.Peklujemy 48h (lub nieco dłużej) w temp. 4-6 st.C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dziękuję za odpowiedź. Zabieram się do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mięso należy uklepać i przykryć np. folią. Osobiście po wymieszaniu mięsa z peklosolą pakuję próżniowo. Mięso mi się nie utlenia i mniej miejsca w lodówce zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PunkRock1986 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mięso należy uklepać i przykryć np. folią.Osobiście po wymieszaniu mięsa z peklosolą pakuję próżniowo. Mięso mi się nie utlenia i mniej miejsca w lodówce zajmuje. Pakowaczka próżniowa i szynkowar to kolejny planowany etap Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Pakowaczka próżniowa i szynkowar to kolejny planowany etap I się otworzył worek bez dna . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17857-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-687531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.