Mirec.fr Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Witam serdecznie wszystkichzadaję sobie pytanie czy można peklować mięso zmielone jak dotąd przygotowywałem mięso oczyszczając i krojąc w kostkę o wielkości mniej więcej 2 - 3 cm sól i peklosól w odpowiednich proporcjach i wszystko wychodzi super wędzonka jest z odpowiednim kolorem i smakiem nic dodać nic ująć aczkolwiek pytanie powraca za każdym razem czy ktoś próbował zmielić mięso i zapeklować ???? Jak tak to prosiłbym o opis czy jest zmiana smaku czy czas peklowania jest krótszy itd... Pozdrawiam Mirec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) jak dotąd przygotowywałem mięso oczyszczając i krojąc w kostkę o wielkości mniej więcej 2 - 3 cm sól i peklosól w odpowiednich proporcjach i wszystko wychodzi super w I rób tak dalej,nie kombinuj.Tu czytaj;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17852-kie%C5%82basa-przygotowanie/ Edytowane 11 Grudnia 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Są tacy co tak robią Jest to niezgodne z technologią. Mieląc zwiekszasz powierzchnię mięsa. Bakterie grasują właśnie na powierzchni. Na smak taki sposób nie wywiera żadnego wpływu. No chyba że te bakterie jednak wygrają. Wtedy wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirec.fr Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2020 ale ja lubię kombinować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2020 ale ja lubię kombinować Z mięsem raczej nie radzę. Na forum są gotowe technologie, opracowane przez Instytuty Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego i ich się trzymajmy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Jak tak to prosiłbym o opis czy jest zmiana smaku czy czas peklowania jest krótszy itd... Zmiany smaku nie ma.Czas jest krótszy.W związku z większą powierzchnią istnieje większe prawdopodobieństwo zakażenia bakteriologicznego.Wybór należy do Ciebie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) ale ja lubię kombinować I bardzo dobrze ja np kombinuje przy bigosie, gulaszu ale przy kiełbasach czy wędzonych wedlinach - już nie, ktoś to wykombinował na tyle dobrze ,ze nie potrzeba nic dodatkowego kombinowac - najprostsze jest najlepsze. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirec.fr Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Witam serdeczniepo wielokrotnych próbach (oczywiście to jest informacja dla lubiących kombinować ) Mięso zmielone i zapeklowane po uwędzeniu kiełbasa jest w smaku dobra, kolor itp ok ale sól odciąga całkowicie wodę Konkluzja nie kombinuj Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Nikt Ci nie napisał, że kiełbasa będzie niedobra. Tutaj nie chodzi o smak, a procedury technologiczne zapewniające bezpieczeństwo. Jedyna procedura w której, możesz "pokombinować", to składy mieszanek smakowych, czyli dodatki przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirec.fr Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2021 taki to już jestem nie mogę się powstrzymać od kombinacji oczywista sprawa ze tylko ja konsumuje moje wynalazki hmm..jak są zjadliwe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Takie technologiczne wywody nadają się na YT, a u nas do kosza, niestety. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lion Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 11.12.2021 o 08:57, Mirec.fr napisał(a): Witam serdecznie po wielokrotnych próbach (oczywiście to jest informacja dla lubiących kombinować ) Mięso zmielone i zapeklowane po uwędzeniu kiełbasa jest w smaku dobra, kolor itp ok ale sól odciąga całkowicie wodę Konkluzja nie kombinuj Pozdrawiam wszystkich Nic takiego się nie dzieje, sól nie "odciąga" żadnej wody. No i normalnie dodajesz lodowatą wodę przy przy wyrabianiu i wchłonie wszystko jak trzeba. Pekluje się szybciej (chociaż mięso w kostkę do peklowania na kiełbasę też się szybko pekluje, więc nie ma specjalnie różnicy). Przy zachowaniu higieny, świeżym mięsie i peklowaniu w normalnych warunkach (czyli 4 st) żadne bakterie się nie rozwiną, zwłaszcza w środowisku z solą i azotanem sodu. Robiłem tak kiełbasę i nie ma ŻADNEJ różnicy. Aczkolwiek zgodnie ze sztuką mięso wpierw się pekluje a potem mieli. Edytowane 8 Grudnia 2024 przez lion Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-974077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Skoro już ktoś odkopał temat to na forum mamy kiełbasę chłopską Szczepana. Peklowanie mielonego mięsa i czas 12 godzin. Godzinę temu, lion napisał(a): zwłaszcza w środowisku z solą i azotanem sodu. Ale chyba chodziło o azotyn sodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-974081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.