Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich

zadaję sobie pytanie czy można peklować mięso zmielone jak dotąd przygotowywałem mięso oczyszczając i krojąc w kostkę o wielkości mniej więcej 2 - 3 cm sól i peklosól w odpowiednich proporcjach  i wszystko wychodzi super wędzonka jest z odpowiednim kolorem i smakiem nic dodać nic ująć aczkolwiek pytanie powraca za każdym razem 
 
czy ktoś próbował zmielić mięso i zapeklować ????
 
Jak tak to prosiłbym o opis czy jest zmiana smaku czy czas peklowania jest krótszy itd...
 
Pozdrawiam Mirec 
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak dotąd przygotowywałem mięso oczyszczając i krojąc w kostkę o wielkości mniej więcej 2 - 3 cm sól i peklosól w odpowiednich proporcjach i wszystko wychodzi super w

 

I rób tak dalej,nie kombinuj.

Tu czytaj;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17852-kie%C5%82basa-przygotowanie/

Edytowane przez tytan58
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687576
Udostępnij na innych stronach

Są tacy co tak robią Jest to niezgodne z technologią. Mieląc zwiekszasz powierzchnię mięsa. Bakterie grasują właśnie na powierzchni. Na smak taki sposób nie wywiera żadnego wpływu. No chyba że te bakterie jednak wygrają. Wtedy wiadomo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687578
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale ja lubię kombinować

Z mięsem raczej nie radzę. Na forum są gotowe technologie, opracowane przez Instytuty Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego i ich się trzymajmy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak tak to prosiłbym o opis czy jest zmiana smaku czy czas peklowania jest krótszy itd...

 

Zmiany smaku nie ma.Czas jest krótszy.W związku z większą powierzchnią istnieje większe prawdopodobieństwo zakażenia bakteriologicznego.Wybór należy do Ciebie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687594
Udostępnij na innych stronach

ale ja lubię  kombinować 

I bardzo dobrze ja np kombinuje przy bigosie, gulaszu  ale przy kiełbasach czy wędzonych wedlinach - już nie,  ktoś to wykombinował na tyle dobrze ,ze nie potrzeba nic dodatkowego  kombinowac - najprostsze jest najlepsze.

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-687614
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam serdecznie

po wielokrotnych próbach (oczywiście to jest informacja dla lubiących kombinować  :clap:)  Mięso zmielone i zapeklowane po uwędzeniu kiełbasa jest w smaku dobra, kolor itp ok ale sól odciąga całkowicie wodę 

Konkluzja  :facepalm:  nie kombinuj  :D  :D  :D 

Pozdrawiam wszystkich 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736899
Udostępnij na innych stronach

Nikt Ci nie napisał, że kiełbasa będzie niedobra. Tutaj nie chodzi o smak, a procedury technologiczne zapewniające bezpieczeństwo. Jedyna procedura w której, możesz "pokombinować", to składy mieszanek smakowych, czyli dodatki przypraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736907
Udostępnij na innych stronach

taki to już jestem nie mogę się powstrzymać od kombinacji  :clap: oczywista sprawa ze tylko ja konsumuje moje wynalazki  :D hmm..jak są zjadliwe :laugh:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736938
Udostępnij na innych stronach

Takie technologiczne wywody nadają się na YT, a u nas do kosza, niestety.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-736941
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
W dniu 11.12.2021 o 08:57, Mirec.fr napisał(a):

Witam serdecznie

po wielokrotnych próbach (oczywiście to jest informacja dla lubiących kombinować  :clap:)  Mięso zmielone i zapeklowane po uwędzeniu kiełbasa jest w smaku dobra, kolor itp ok ale sól odciąga całkowicie wodę 

Konkluzja  :facepalm:  nie kombinuj  :D  :D  :D 

Pozdrawiam wszystkich 

Nic takiego się nie dzieje, sól nie "odciąga" żadnej wody. No i normalnie dodajesz lodowatą wodę przy przy wyrabianiu i wchłonie wszystko jak trzeba. Pekluje się szybciej (chociaż mięso w kostkę do peklowania na kiełbasę też się szybko pekluje, więc nie ma specjalnie różnicy). Przy zachowaniu higieny, świeżym mięsie i peklowaniu w normalnych warunkach (czyli 4 st) żadne bakterie się nie rozwiną, zwłaszcza w środowisku z solą i azotanem sodu. Robiłem tak kiełbasę i nie ma ŻADNEJ różnicy. Aczkolwiek zgodnie ze sztuką mięso wpierw się pekluje a potem mieli. 

Edytowane przez lion
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-974077
Udostępnij na innych stronach

Skoro już ktoś odkopał temat to na forum mamy kiełbasę chłopską Szczepana. 

Peklowanie mielonego mięsa i czas 12 godzin. 

Godzinę temu, lion napisał(a):

zwłaszcza w środowisku z solą i azotanem sodu.

Ale chyba chodziło o azotyn sodu. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17867-peklowanie-mi%C4%99sa-mielonego-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-974081
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.