bamber76 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2021 witam wszystkich użytkowników,ponieważ czas nagli bo mięso już zmieliłem na kiełbaskę domową i chce a właściwie już dodałem przyprawę tzw. gotowca to nie wiem czy muszę też dodać sól/peklosól bo w składzie gotowca jest podana sól tyle że bez żadnych proporcji,co cobić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2021 czas nagli bo mięso już zmieliłem na kiełbaskę domową Uwielbiam takie wpisy.Rozumiem że mięsa w ogóle nie peklowałeś?Ja na Twoim miejscu bym zapeklował to mielone (choć powinno być krojone w kostkę do peklowania) i za dwa dni dopiero pomyślał o robieniu kiełbasy.Gotowych przypraw się wystrzegam bo w sumie do końca nie wiadomo co kto tam sypał. Lepiej użyć przypraw osobno - wtedy też wiesz co dodać/ująć przy następnym wyrobie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2021 A może choć podał byś nazwę i producenta tej przyprawy , lub jakiś skład ? No i co z peklowaniem ? Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Osobiscie nie uzywam gotowych mieszanek,ale jak czytalem ze dodaje sie ok 5g na kg to jest jasne ze trzeba te ok 17-20g/kg peklosoli dodac. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2021 w składzie gotowca jest podana sól tyle że bez żadnych proporcji,co cobić???? Przeznaczyć na kotlety mielone lub coś w rodzaju klopsa lub nadziewany polędwiczką zylc. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Przeznaczyć na kotlety mielone lub coś w rodzaju klopsa lub nadziewany polędwiczką zylc. ... i rozpoczynać temat oraz zdania z dużej litery. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Takie przyprawy dodaje się po peklowaniu-więc dodaj teraz peklosól ,wymieszaj i postępuj dalej w/g przepisu. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2021 dodaj teraz peklosól ,wymieszaj i postępuj dalej w/g przepisu. Co to za rada, skoro: w składzie gotowca jest podana sól tyle że bez żadnych proporcji, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zrób tzw.pilota,na suchej patelni usmaż trochę mięsa w postaci kotleta mielonego.Jeżeli smak Ci będzie odpowiadał to ok.Jezeli nie to musisz dosolić lub doprawić przyprawami wg.uznania,kiełbasa będzie nietrwała bo bez peklosoli niemniej jednak nie skazana na porażke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Co to za rada, skoro: Rada taka, że swego czasu korzystałem z takiej przyprawy i miałem podobny dylemat, tylko ,że po informację zadzwoniłem do źródła .Odpowiedziano mi, że sól w takiej przyprawie jest oprócz peklosoli. Czyli peklujemy w/g przepisu, rozdrabniamy, mieszamy dodając przyprawę gotową w/g instrukcji na przyprawie itd.Skoro już mięso jest przyprawione i rozdrobnione , to co prawda jest to wbrew regułom ,ale myślę, że nie warto z tego powodu rezygnować z własnorecznie zrobionej kiełbasy. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Hmmm a ja powiem tak trzymajmy się zasad solenia, peklowana i miar a nie będzie niespodzianek Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Czyli peklujemy w/g przepisu Nadal nie rozumiem Wg jakiego przepisu, skoro w przyprawie jest niewiadoma ilość soli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Hmmm na opakowaniu... ?... Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Kol. bamber76 napewno juz wedzi , a Wy jak zwykle zamiast porady ............. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2021 a Wy jak zwykle zamiast porady ............. Skoro nam przyganiasz to podaj swoją hipotetyczną, ale niewątpliwie dobrą poradę.Niektórzy wróżą z fusów i nawet na tym zarabiają [Dodano: 05 sty 2021 - 15:54]P.S. Chociaż nie dam głowy, czy nie chodziło o pokazanie opakowania tej "gotowej przyprawy".Jeżeli tak, to dyskusja poszłaby nie po myśli założyciela tematu... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Wg jakiego przepisu, skoro w przyprawie jest niewiadoma ilość soli. Peklujemy tak jak kiełbasę tj. 17-21 g/kg peklosoli ,przez odpowiedni czas, dalej (w/g przepisu -jaką kiełbasę robimy) rozdrabniamy, mieszamy i tu zamiast np.3 g pieprzu,7g czosnku itd--dodajemy np.5g-gotowej przyprawy (np.kiełbasy ślaskiej) /kg .Przyprawy dajemy tyle ile wskazuje instrukcja na opakowaniu. Tu kol. pisze, ze 5 g/kg w moim przypadku było 10g/kg.Cały cykl produkcji jest bez zmian ,jedyna zmiana to zastosowanie gotowej mieszanki przypraw. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Skoro nam przyganiasz to podaj swoją ale niewątpliwie dobrą poradę. trzeba te ok 17-20g/kg peklosoli dodac. ......co do amatorskich technologii juz sie nie wypowiadam ,bo ............"wiem" (powiedziano mi ) ze sa be Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2021 jak czytalem ze dodaje sie ok 5g na kg to jest jasne ze trzeba te ok 17-20g/kg peklosoli dodac. To Wy jacyś wróże jesteście @bamber76 nigdzie nie pisze o jaką przyprawę chodzi i jakie jest dawkowanie.W niektórych mieszankach jest nawet 50% soli i może taka mieszanka być przewidziana również do zasolenia/zapeklowania całości.Nie lubię bić piany ale nie mogę się zgodzić na sugestie "normalnego" peklowania bez znajomości ilości soli, która trafiła już do kiełbasy.Nawet 3g soli na kg czyni różnicę, a 5g - na pewno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Nie lubię bić piany ale nie mogę się zgodzić na sugestie "normalnego" peklowania bez znajomości ilości soli, która trafiła już do kiełbasy. Nawet 3g soli na kg czyni różnicę, a 5g - na pewno. Ja tez nie lubie "bic piany " ; przypomne tylko ze chodzi tu o 5g przyprawy ,a nie czystej soli/peklosoli.Nawet 20% zawartosci moim zdaniem nie bedzie mialo wplywu na slonosc wyrobu. To tyle z mojej strony w tym temacie. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Stycznia 2021 w składzie gotowca jest podana sól tyle że bez żadnych proporcji,co cobić????Przeznaczyć na kotlety mielone lub coś w rodzaju klopsa lub nadziewany polędwiczką zylc.Eanno u nas na Kaszubach "zylc" to taka galareta w wekach do której wpadają wszelkie odstające od świnki części ciała. Nóżki, uszka,ryjek i takie tam.... Zaciekawil mnie ten Twój zylc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zaciekawil mnie ten Twój zylc Miałam na myśli w zasadzie "necówkę", bo zylc robi się z całego płatu boczku z polędwiczką w środku.Necówka to rolada z mięsa kiłbasianego z polędwiczką w środku i zawinięta przed pieczeniem w błonę otokową.Temat jest TUTAJ. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) zylc robi się z całego płatu boczku z polędwiczką w środku.Na kaszebach ZYLC robi się troszkę inaczej. P.S. Nie zauważyłem , że na poprzedniej stronie Bosky już o tym pisał. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Na kaszebach ZYLC robi się troszkę inaczej. To tak, jak "gęsie pipki"żołądki gęsie w cebuliszyje gęsie nadziewane Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2021 To tak, jak "gęsie pipki" Całe szczęście, że Ślepe ryby z myrdyrdą nie mają "podróbek". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Stycznia 2021 To byś się Piotrze zdziwił ile potraw pod tą nazwą funkcjonuje... Że o składzie w funkcji oryginału nie wspomnę Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.