Azizi Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Witam. Chciałbym podzielić sie moim ostatnim odkryciem. Nie lubię takich wegańskich oksymoronów jak: kotlety sojowe czy smalec z fasoli. Jednak jako, że lubie próbować nowych rzeczy postanowiłem ten ostatni zrobić i przekonać sie jak to smakuje. Otóż smakuje bardzo dobrze. W smaku i w wyglądzie przypomina normalny smalec. Przepis jest prosty: Składniki:1 Puszka fasoli1 duża cebula1/2 jabłka3 łyżki oleju1 mały ząbek czosnku1/2 łyżeczki majeranku1/3 lyzeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu(Przyprawy można oczywiscie zmieniać i dodawac wedle swojego smaku) Ja wykorzystałem fasolę z puszki, ale mozna też ugotować ją samodzielnie. Tę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą, a później rozgniatamy widelcem. Następnie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule ok 10 minut i po tym czasie dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek i starte obrane jabłko. Mieszamy i podsmażamy jeszcze jakieś 5 minut, a nastepnie dodajemy całość do fasoli i przyprawiamy. Mieszamy i gotowe. Dodam tylko jako ciekawostkę, je taki ,,Smalec" ma ok 180 kcal w 100g, a normalny ok 900... Smacznego :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Tylko jeszcze pozostaje pytanie, jak konsumować taki "smalec", czy jako samodzielne danie, czy smarować pieczywko, tak jak smalcem tradycyjnym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2021 jak konsumować taki "smalec" No cóz - kilkanascie razy robiłem ten na fasoli w podobny sposób - czasami dodawałem nawet skwarki ( wytopione oczywiscie) - to wtedy juz był zupełny szok . A jak cos jest smaczne to jest. Bardzo wiele dań wege jest bardzo smacznych. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Ja traktuje to jako smarowidło do chleba i zagryzam kiszonym. Jak normalny smalec ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Mazidlo takie nie jest zle , tez jadlam...ale nie wiem tylko czemu wegetarinie koniecznie musza nazywac niemiesne potrawy nazwami miesnymi ..normalnie jak widze szynka z brukwi to juz mnie odrzuca , a brukiew lubie i pewnei bym w ichniej postaci zjadla ...Moj TZ obiad bez miesa to obiad stracony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Moja LP podobnie jak Twój TZ Electro, stworzenie absolutnie mięsożerne. To raczej ja mniej, i lubię różniste warzywka oraz eco "wynalazki", warunek to, musi właśnie smakować, jak pisze Maskuś, i nawet owe sławetne kotleciki sojowe, czy falafel, od czasu do czasu przegryzę, rybki kocham w każdej postaci, a tego smalcu spróbuję, bo fasolę też bardzo lubię, a w takiej formie jeszcze nie kosztowałem, więc jak to mówią, "Nadejszła pora na Telesfora" . Fasolkę "Jaś" co prawda mam gotową, w kartoniku, ale jest smaczna, i jadam ją samą, tylko z masełkiem i solą . Taką w restauracyjnej puszce 2,5 kg. też kupuję, bo wychodzi tanio, a jest mięciutka i smakuje wspaniale . Edytowane 7 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2021 @sverige2, ja kupuje tylko w mniejszych opakowaniach bo bysmy nie przejedli ..hurtowo to tylko mozzarelle kupuje ostaynio 2 kg ..po przejedzeniu swiatecznym sniadania zastapilam smootie warzywno owocowymi.Malo mam ruchu i 4 litery rosna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Ale ja też nie zjadam tego od razu Electro, a w mniejszych opakowaniach to "zupełnie inna bajka", nie ta fasola i nie ten smak, niestety. Wieloletnie testy za mną. To jest pucha 2,5 kg brutto, a fasoli znacznie mniej. Robię tak, po otwarciu przekładam do trzech słoiczków, a solankę z puchy zagotowuję i zalewam słoiczki, następnie ok 1 godz. pasteryzuję, i tak robię od wielu lat, no i takim to sposobem mam wspaniałą masłową fasolę, czyli naszego "Jasia" zawsze w pogotowiu. Jest smakowo doskonała . Kupuję oczywiście w tych małych kartonikach również, i zawsze mam kilka sztuk w spiżarni . Edytowane 7 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Jasia posadzialm na balkonie w tym roku , wyrosly tylko 2 pedy i daly 3 ziarna powtorka na przyszly rok.A fasole Jas zawsze kupuje na targu w Legionowie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Wypróbuję ten przepis. Mam w domu wegankę, więc jak zjedzie z uczelni to jej przygotuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Nooo, i smarowidełko gotowe . Smalcu wieprzowego co prawda w smaku to nie przypomina, ale przy odrobinie wyobraźni nie jest złe. Można sobie jeszcze po swojemu dosmaczyć oczywiście, np. parę kropel Maggi, czy jakiejkolwiek innej przyprawy i naprawdę smakowita odmiana. Osobiście lubię od czasu do czasu coś nowego, więc powiem że nie można powiedzieć aby to było nie smaczne. Jak ktoś lubi fasolę, groch, cieciorkę, etc. i dania oraz inne wykonywane z nich potrawy, to polecam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2021 @sverige2, tylko sie nie pomyl i nie usmaz cos na nim Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Jako amator wszelkich wynalazków ja również wykonałem to smarowidło... Powiem tak d... nie urywa ale to fasola, więc może chwilę trzeba poczekać A tak na poważnie to taka niskokaloryczna ciekawostka, nauczony doświadczeniem lekko zmieniłem proporcje dając więcej cebuli i przypraw, hmmm i troszkę magi... bo fasola sama w sobie jest mdła i słodkawa w związku z czym uwaga z jabłkiem, bo na małą puszkę fasoli pół to za dużo i za słodko... chyba że to bardzo kwaśne jabłko. Kiedyś to powtórzę ale zamiast oleju dam 1/3 koski masła... Może pół Aha jak ktoś nie lubi mączysto ziarnistej konsystencji to fasolę radzę miksować lub blendować jak cieciorkę na humus. PSFotka gdy jeszcze było gorące Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Stycznia 2021 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne, no i Maggi dodaje tę odrobinę pikantności, choć nie wszyscy ją lubią, więc kwestia smaku, osobiście lubię, i też dałem kapkę . Edytowane 8 Stycznia 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2021 fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne Zawsze blenderem - i u mnie bojken albo szara reneta . Maggi u nas nie ma w domu (nie mam nic przeciwko Maggi, ale używamy wiele innych przypraw jednorodnych ). Dodaję też liść suszony kolendry, tymianek, oregano, czasami chili . Co rodzina to smaki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Maggi dodaje tę odrobinę pikantnościRaczej przyprawa do zup Maggi moim zdaniem nie zaostrza ale dodaje słoności. Sam lubczyk nie jest ostry. Ale co ja tam wiem. Może w Szwecji mają inne smaki. I ulubiony tekst kolegi sverige "kto bogatemu(raczej ich brak) w kubki smakowe zabroni". ????????????[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]Piszę z telefonu. Trochę chaotycznie przez to wyszilo6[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]Chodzi o tekst Sverige. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Z tego co jest mi znane, przyprawa Maggi to nie tylko sama sól, bo jeżeli tak, to .......... ale co ja tam wiem ? Smaki to bardzo indywidualna sprawa, i każdy różnie je odbiera, ale jak pisze Quadro, "Kto bogatemu zabroni" ??? "Śpiewać każdy może", jak przecież nie od dziś wiadomo . Pozdrawiam . Ps. W Szwecji nie ma przyprawy Maggi, przywożę ją sobie z Polski, w tych dużych 1 litrowych butelkach, na dłużej starcza . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Przed chwilą zrobiłem ślepą próbę rodzinną na chrupiącym jeszcze ciepłym chlebku z ogóreczkiem kiszonym...Nikt nie zgadł co jje PsNiechcący sobie uświadomiłem że oprócz soli i pieprzu i magi bo moje się skończyło nie ma tu nic czego nie wykonaliśmy sami, nawet cebula, czosnek i majeranek są moje bo ogórki i fasola to oczywistość Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Stycznia 2021 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Muszę przyznać obiektywnie że smarowidełko różni się o tyle od wieprzowego smalcu, że tak jak większość wyrobów konsumpcyjnych, po spędzeniu doby w lodówce, następuje proces maceracji smaków, i po dosyć grubym posmarowaniu owym "smalcem" kromek bułeczki pszennej, i zwieńczeniu ich plasterkami kwaszonego ogórka, tak jak u Rogera , smarowidełko smakuje naprawdę bardzo dobrze, myślę że znacznie lepiej niż bezpośrednio po sporządzeniu, i zdecydowanie warto od czasu, do czasu "take cuś" upitrasić, bo przecież nie samą "kiełbasą" człowiek żyje, życzę wszystkim smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Znam ten "smalec" ???? kilka razy robiłem, dobrze przyprawiony smakuje prawie jak oryginał. Robiłem z fasoli i ciecierzycy. Wolę z cieciorki ???? Fajnie sprawdza się dodatek prażonej cebuli. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Masz rację Sivon, dziś jest prawie nie do odróżnienia i smakuje niczym oryginał, naprawdę smakowity "smaluszek" , ale dobrze że piszesz o cieciorce, "drugą razą", zrobię z cieciorki, bo kotleciki mielone już z niej robiłem, i muszę powiedzieć że też nieźle smakują . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Stycznia 2021 "drugą razą", zrobię z cieciorki A jak kupisz w słoiku to z aqafaby zrób majonez Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dzięki Maskusiu, człek się uczy całe życie jak widać na załączonym obrazku, i o tej "aquafabie" jak żyję nie słyszałem, no ale dzięki Tobie już wiem, znalazłem nawet przepis, i pewnikiem majonezik zrobię, "lubiem wynalaski" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Bo mięsożerni mało wiedzą o wegetariańskich i wegańskich patentach.Waldek się musiał nauczyć bo go córa edukowała Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Waldek się musiał nauczyć bo go córa edukowała Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.