Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

,,Smalec" z fasoli. (Zaskakująco dobry...)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Azizi

Azizi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 07 sty 2021 - 09:38

Załączony plik  PhotoEditor_20210107_085729600.jpg   59,72 KB   4 Ilość pobrań
Witam. Chciałbym podzielić sie moim ostatnim odkryciem. Nie lubię takich wegańskich oksymoronów jak: kotlety sojowe czy smalec z fasoli. Jednak jako, że lubie próbować nowych rzeczy postanowiłem ten ostatni zrobić i przekonać sie jak to smakuje. Otóż smakuje bardzo dobrze. W smaku i w wyglądzie przypomina normalny smalec.

Przepis jest prosty:

Składniki:
1 Puszka fasoli
1 duża cebula
1/2 jabłka
3 łyżki oleju
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 lyzeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
(Przyprawy można oczywiscie zmieniać i dodawac wedle swojego smaku)

Ja wykorzystałem fasolę z puszki, ale mozna też ugotować ją samodzielnie. Tę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą, a później rozgniatamy widelcem.

Załączony plik  20210105_182435.jpg   57,13 KB   5 Ilość pobrań

Następnie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule ok 10 minut i po tym czasie dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek i starte obrane jabłko.

Załączony plik  20210105_182635.jpg   51,39 KB   5 Ilość pobrań

Mieszamy i podsmażamy jeszcze jakieś 5 minut, a nastepnie dodajemy całość do fasoli i przyprawiamy.

Załączony plik  20210105_183756.jpg   75,28 KB   5 Ilość pobrań

Mieszamy i gotowe.
Dodam tylko jako ciekawostkę, je taki ,,Smalec" ma ok 180 kcal w 100g, a normalny ok 900... Smacznego :-)

#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2021 - 10:42

Tylko jeszcze pozostaje pytanie, jak konsumować taki "smalec", czy jako samodzielne danie, czy smarować pieczywko, tak jak smalcem tradycyjnym :D ???



#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 07 sty 2021 - 11:15

jak konsumować taki "smalec"
No cóz - kilkanascie razy robiłem ten na fasoli w podobny sposób - czasami dodawałem nawet skwarki ( wytopione oczywiscie)  - to wtedy juz był zupełny szok . A jak cos jest smaczne to jest. Bardzo wiele dań wege jest bardzo smacznych.

#4 Azizi

Azizi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 07 sty 2021 - 11:58

Ja traktuje to jako smarowidło do chleba i zagryzam kiszonym. Jak normalny smalec ;-)

#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2021 - 12:54

Mazidlo takie nie jest zle , tez jadlam...ale nie wiem tylko czemu wegetarinie koniecznie musza nazywac niemiesne potrawy nazwami miesnymi ..normalnie jak widze szynka z brukwi to juz mnie odrzuca , a brukiew lubie i pewnei bym w ichniej postaci zjadla ...

Moj TZ obiad bez miesa to obiad stracony :tongue:  :mad:



#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2021 - 14:42

Moja LP podobnie jak Twój TZ Electro, stworzenie absolutnie mięsożerne. To raczej ja mniej, i lubię różniste warzywka oraz eco "wynalazki", warunek to, musi właśnie smakować, jak pisze Maskuś, i nawet owe sławetne kotleciki sojowe, czy falafel, od czasu do czasu przegryzę, rybki kocham w każdej postaci, a tego smalcu spróbuję, bo fasolę też bardzo lubię, a w takiej formie jeszcze nie kosztowałem, więc jak to mówią, "Nadejszła pora na Telesfora" :D :thumbsup:. Fasolkę "Jaś" co prawda mam gotową, w kartoniku, ale jest smaczna, i jadam ją samą, tylko z masełkiem i solą :clap:.

 

Taką w restauracyjnej puszce 2,5 kg. też kupuję, bo wychodzi tanio, a jest mięciutka i smakuje wspaniale :D :thumbsup:.

 

5055.jpg


Użytkownik sverige2 edytował ten post 07 sty 2021 - 14:45


#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2021 - 14:55

@sverige2, ja kupuje tylko w mniejszych opakowaniach bo bysmy nie przejedli ..hurtowo to tylko mozzarelle kupuje ostaynio 2 kg ..po przejedzeniu swiatecznym sniadania zastapilam smootie warzywno owocowymi.Malo mam ruchu i 4 litery rosna :tongue:



#8 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 07 sty 2021 - 15:32

Ale ja też nie zjadam tego od razu Electro, a w mniejszych opakowaniach to "zupełnie inna bajka", nie ta fasola i nie ten smak, niestety. Wieloletnie testy za mną.  To jest pucha 2,5 kg brutto, a fasoli znacznie mniej. Robię tak, po otwarciu przekładam do trzech słoiczków, a solankę z puchy zagotowuję i zalewam słoiczki, następnie ok 1 godz. pasteryzuję, i tak robię od wielu lat, no i takim to  sposobem mam wspaniałą masłową fasolę, czyli naszego "Jasia" zawsze w pogotowiu. Jest smakowo doskonała :D :thumbsup:. Kupuję oczywiście w tych małych kartonikach również, i zawsze mam kilka sztuk w spiżarni :D.

 

 

zeta-stora-vita-b%C3%B6nor-eko-380g-0.jp


Użytkownik sverige2 edytował ten post 07 sty 2021 - 15:33


#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 sty 2021 - 16:54

Jasia posadzialm na balkonie w tym roku , wyrosly tylko 2 pedy i daly 3 ziarna powtorka na przyszly rok.

A fasole Jas zawsze kupuje na targu w Legionowie.



#10 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 08 sty 2021 - 00:37

Wypróbuję ten przepis. Mam w domu wegankę, więc jak zjedzie z uczelni to jej przygotuję. 



#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2021 - 11:30

Nooo, i smarowidełko gotowe :D. Smalcu wieprzowego co prawda w smaku to nie przypomina, ale przy odrobinie wyobraźni nie jest złe. Można sobie jeszcze po swojemu dosmaczyć oczywiście, np. parę kropel Maggi, czy jakiejkolwiek innej przyprawy i naprawdę smakowita odmiana. Osobiście lubię od czasu do czasu coś nowego, więc powiem że nie można powiedzieć aby to było nie smaczne. Jak ktoś lubi fasolę, groch, cieciorkę, etc. i dania oraz inne wykonywane z nich potrawy, to polecam :D :thumbsup: :clap: !!!

 

 

 

 

Załączone pliki



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6283 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 sty 2021 - 11:45

@sverige2, tylko sie nie pomyl i nie usmaz cos na nim :D  :D



#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7306 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 sty 2021 - 15:02

Jako amator wszelkich wynalazków ja również wykonałem to smarowidło... Powiem tak d... nie urywa ale to fasola, więc może chwilę trzeba poczekać
A tak na poważnie to taka niskokaloryczna ciekawostka, nauczony doświadczeniem lekko zmieniłem proporcje dając więcej cebuli i przypraw, hmmm i troszkę magi... bo fasola sama w sobie jest mdła i słodkawa w związku z czym uwaga z jabłkiem, bo na małą puszkę fasoli pół to za dużo i za słodko... chyba że to bardzo kwaśne jabłko.
Kiedyś to powtórzę ale zamiast oleju dam 1/3 koski masła... Może pół
Aha jak ktoś nie lubi mączysto ziarnistej konsystencji to fasolę radzę miksować lub blendować jak cieciorkę na humus.

PS
Fotka gdy jeszcze było gorące c89bbd4c9f3861997417c7dd7f9f3732.jpg

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik roger edytował ten post 08 sty 2021 - 15:18


#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2021 - 16:56

U mnie fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne, no i Maggi dodaje tę odrobinę pikantności, choć nie wszyscy ją lubią, więc kwestia smaku, osobiście lubię, i też dałem kapkę :thumbsup:.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 08 sty 2021 - 16:58


#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8470 postów

Napisano 08 sty 2021 - 17:31

fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne
Zawsze blenderem - i u mnie bojken albo szara reneta . Maggi u nas nie ma w domu  (nie mam nic przeciwko Maggi, ale używamy wiele innych przypraw jednorodnych ). Dodaję też liść suszony kolendry, tymianek, oregano, czasami chili  :D  . Co rodzina to smaki  :D  

#16 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 08 sty 2021 - 19:10

Maggi dodaje tę odrobinę pikantności
Raczej przyprawa do zup Maggi moim zdaniem nie zaostrza ale dodaje słoności. Sam lubczyk nie jest ostry.
Ale co ja tam wiem. Może w Szwecji mają inne smaki. I ulubiony tekst kolegi sverige "kto bogatemu(raczej ich brak) w kubki smakowe zabroni". 😁😁😁
[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]
Piszę z telefonu. Trochę chaotycznie przez to wyszilo6
[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]
Chodzi o tekst Sverige.

#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 sty 2021 - 19:24

Z tego co jest mi znane, przyprawa Maggi to nie tylko sama sól, bo jeżeli tak, to .......... ale co ja tam wiem :D ? Smaki to bardzo indywidualna sprawa, i każdy różnie je odbiera, ale jak pisze Quadro, "Kto bogatemu zabroni" :D ??? "Śpiewać każdy może", jak przecież nie od dziś wiadomo :D. Pozdrawiam :thumbsup:

Ps. W Szwecji nie ma przyprawy Maggi, przywożę ją sobie z Polski, w tych dużych 1 litrowych butelkach, na dłużej starcza :D :thumbsup:.



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7306 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 sty 2021 - 20:45

Przed chwilą zrobiłem ślepą próbę rodzinną na chrupiącym jeszcze ciepłym chlebku z ogóreczkiem kiszonym...
Nikt nie zgadł co jje

Ps
Niechcący sobie uświadomiłem że oprócz soli i pieprzu i magi bo moje się skończyło nie ma tu nic czego nie wykonaliśmy sami, nawet cebula, czosnek i majeranek są moje bo ogórki i fasola to oczywistość 69a95d2dd28ead3811e3eb593112dee8.jpg


Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik roger edytował ten post 08 sty 2021 - 20:49


#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 sty 2021 - 09:31

Muszę przyznać obiektywnie że smarowidełko różni się o tyle od wieprzowego smalcu, że tak jak większość wyrobów konsumpcyjnych, po spędzeniu doby w lodówce, następuje proces maceracji smaków, i po dosyć grubym posmarowaniu owym "smalcem" kromek bułeczki pszennej, i zwieńczeniu ich plasterkami kwaszonego ogórka, tak jak u Rogera :D, smarowidełko smakuje naprawdę bardzo dobrze, myślę że znacznie lepiej niż bezpośrednio po sporządzeniu, i zdecydowanie warto od czasu, do czasu "take cuś" upitrasić, bo przecież nie samą "kiełbasą" człowiek żyje, życzę wszystkim smacznego :D :thumbsup:.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1690 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 09 sty 2021 - 16:21

Znam ten "smalec" 😀 kilka razy robiłem, dobrze przyprawiony smakuje prawie jak oryginał. Robiłem z fasoli i ciecierzycy. Wolę z cieciorki 😉 Fajnie sprawdza się dodatek prażonej cebuli.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych