Skocz do zawartości

,,Smalec" z fasoli. (Zaskakująco dobry...)


Rekomendowane odpowiedzi

post-105182-0-40178200-1610006986_thumb.jpg

Witam. Chciałbym podzielić sie moim ostatnim odkryciem. Nie lubię takich wegańskich oksymoronów jak: kotlety sojowe czy smalec z fasoli. Jednak jako, że lubie próbować nowych rzeczy postanowiłem ten ostatni zrobić i przekonać sie jak to smakuje. Otóż smakuje bardzo dobrze. W smaku i w wyglądzie przypomina normalny smalec.

 

Przepis jest prosty:

 

Składniki:

1 Puszka fasoli

1 duża cebula

1/2 jabłka

3 łyżki oleju

1 mały ząbek czosnku

1/2 łyżeczki majeranku

1/3 lyzeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

(Przyprawy można oczywiscie zmieniać i dodawac wedle swojego smaku)

 

Ja wykorzystałem fasolę z puszki, ale mozna też ugotować ją samodzielnie. Tę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą, a później rozgniatamy widelcem.

 

post-105182-0-84297800-1610007297_thumb.jpg

 

Następnie na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule ok 10 minut i po tym czasie dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek i starte obrane jabłko.

 

post-105182-0-11411000-1610007520_thumb.jpg

 

Mieszamy i podsmażamy jeszcze jakieś 5 minut, a nastepnie dodajemy całość do fasoli i przyprawiamy.

 

post-105182-0-04493800-1610007651_thumb.jpg

 

Mieszamy i gotowe.

Dodam tylko jako ciekawostkę, je taki ,,Smalec" ma ok 180 kcal w 100g, a normalny ok 900... Smacznego :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/
Udostępnij na innych stronach

Tylko jeszcze pozostaje pytanie, jak konsumować taki "smalec", czy jako samodzielne danie, czy smarować pieczywko, tak jak smalcem tradycyjnym :D ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691619
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak konsumować taki "smalec"
No cóz - kilkanascie razy robiłem ten na fasoli w podobny sposób - czasami dodawałem nawet skwarki ( wytopione oczywiscie)  - to wtedy juz był zupełny szok . A jak cos jest smaczne to jest. Bardzo wiele dań wege jest bardzo smacznych.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691623
Udostępnij na innych stronach

Mazidlo takie nie jest zle , tez jadlam...ale nie wiem tylko czemu wegetarinie koniecznie musza nazywac niemiesne potrawy nazwami miesnymi ..normalnie jak widze szynka z brukwi to juz mnie odrzuca , a brukiew lubie i pewnei bym w ichniej postaci zjadla ...

Moj TZ obiad bez miesa to obiad stracony :tongue:  :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691639
Udostępnij na innych stronach

Moja LP podobnie jak Twój TZ Electro, stworzenie absolutnie mięsożerne. To raczej ja mniej, i lubię różniste warzywka oraz eco "wynalazki", warunek to, musi właśnie smakować, jak pisze Maskuś, i nawet owe sławetne kotleciki sojowe, czy falafel, od czasu do czasu przegryzę, rybki kocham w każdej postaci, a tego smalcu spróbuję, bo fasolę też bardzo lubię, a w takiej formie jeszcze nie kosztowałem, więc jak to mówią, "Nadejszła pora na Telesfora" :D:thumbsup:. Fasolkę "Jaś" co prawda mam gotową, w kartoniku, ale jest smaczna, i jadam ją samą, tylko z masełkiem i solą :clap:.

 

Taką w restauracyjnej puszce 2,5 kg. też kupuję, bo wychodzi tanio, a jest mięciutka i smakuje wspaniale :D:thumbsup:.

 

5055.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691649
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, ja kupuje tylko w mniejszych opakowaniach bo bysmy nie przejedli ..hurtowo to tylko mozzarelle kupuje ostaynio 2 kg ..po przejedzeniu swiatecznym sniadania zastapilam smootie warzywno owocowymi.Malo mam ruchu i 4 litery rosna :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691650
Udostępnij na innych stronach

Ale ja też nie zjadam tego od razu Electro, a w mniejszych opakowaniach to "zupełnie inna bajka", nie ta fasola i nie ten smak, niestety. Wieloletnie testy za mną.  To jest pucha 2,5 kg brutto, a fasoli znacznie mniej. Robię tak, po otwarciu przekładam do trzech słoiczków, a solankę z puchy zagotowuję i zalewam słoiczki, następnie ok 1 godz. pasteryzuję, i tak robię od wielu lat, no i takim to  sposobem mam wspaniałą masłową fasolę, czyli naszego "Jasia" zawsze w pogotowiu. Jest smakowo doskonała :D:thumbsup:. Kupuję oczywiście w tych małych kartonikach również, i zawsze mam kilka sztuk w spiżarni :D.

 

 

zeta-stora-vita-b%C3%B6nor-eko-380g-0.jp

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691655
Udostępnij na innych stronach

Jasia posadzialm na balkonie w tym roku , wyrosly tylko 2 pedy i daly 3 ziarna powtorka na przyszly rok.

A fasole Jas zawsze kupuje na targu w Legionowie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691668
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i smarowidełko gotowe :D. Smalcu wieprzowego co prawda w smaku to nie przypomina, ale przy odrobinie wyobraźni nie jest złe. Można sobie jeszcze po swojemu dosmaczyć oczywiście, np. parę kropel Maggi, czy jakiejkolwiek innej przyprawy i naprawdę smakowita odmiana. Osobiście lubię od czasu do czasu coś nowego, więc powiem że nie można powiedzieć aby to było nie smaczne. Jak ktoś lubi fasolę, groch, cieciorkę, etc. i dania oraz inne wykonywane z nich potrawy, to polecam :D:thumbsup::clap: !!!

 

 

 

 

post-49725-0-80368800-1610101768_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691772
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, tylko sie nie pomyl i nie usmaz cos na nim :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691777
Udostępnij na innych stronach

Jako amator wszelkich wynalazków ja również wykonałem to smarowidło... Powiem tak d... nie urywa ale to fasola, więc może chwilę trzeba poczekać

A tak na poważnie to taka niskokaloryczna ciekawostka, nauczony doświadczeniem lekko zmieniłem proporcje dając więcej cebuli i przypraw, hmmm i troszkę magi... bo fasola sama w sobie jest mdła i słodkawa w związku z czym uwaga z jabłkiem, bo na małą puszkę fasoli pół to za dużo i za słodko... chyba że to bardzo kwaśne jabłko.

Kiedyś to powtórzę ale zamiast oleju dam 1/3 koski masła... Może pół

Aha jak ktoś nie lubi mączysto ziarnistej konsystencji to fasolę radzę miksować lub blendować jak cieciorkę na humus.

 

PS

Fotka gdy jeszcze było gorące c89bbd4c9f3861997417c7dd7f9f3732.jpg

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691807
Udostępnij na innych stronach

U mnie fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne, no i Maggi dodaje tę odrobinę pikantności, choć nie wszyscy ją lubią, więc kwestia smaku, osobiście lubię, i też dałem kapkę :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691812
Udostępnij na innych stronach

 

 

fasola była traktowana blenderem, na gładką masę, tak jak pisze Roger, więc konsystencja jest fajna, smarowna, ale jabłuszko faktycznie powinno być kwaśne
Zawsze blenderem - i u mnie bojken albo szara reneta . Maggi u nas nie ma w domu  (nie mam nic przeciwko Maggi, ale używamy wiele innych przypraw jednorodnych ). Dodaję też liść suszony kolendry, tymianek, oregano, czasami chili  :D  . Co rodzina to smaki  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691816
Udostępnij na innych stronach

Maggi dodaje tę odrobinę pikantności

Raczej przyprawa do zup Maggi moim zdaniem nie zaostrza ale dodaje słoności. Sam lubczyk nie jest ostry.

Ale co ja tam wiem. Może w Szwecji mają inne smaki. I ulubiony tekst kolegi sverige "kto bogatemu(raczej ich brak) w kubki smakowe zabroni". ????????????

[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]

Piszę z telefonu. Trochę chaotycznie przez to wyszilo6

[Dodano: 08 sty 2021 - 19:10]

Chodzi o tekst Sverige.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691832
Udostępnij na innych stronach

Z tego co jest mi znane, przyprawa Maggi to nie tylko sama sól, bo jeżeli tak, to .......... ale co ja tam wiem :D ? Smaki to bardzo indywidualna sprawa, i każdy różnie je odbiera, ale jak pisze Quadro, "Kto bogatemu zabroni" :D ??? "Śpiewać każdy może", jak przecież nie od dziś wiadomo :D. Pozdrawiam :thumbsup:

Ps. W Szwecji nie ma przyprawy Maggi, przywożę ją sobie z Polski, w tych dużych 1 litrowych butelkach, na dłużej starcza :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691834
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą zrobiłem ślepą próbę rodzinną na chrupiącym jeszcze ciepłym chlebku z ogóreczkiem kiszonym...

Nikt nie zgadł co jje

 

Ps

Niechcący sobie uświadomiłem że oprócz soli i pieprzu i magi bo moje się skończyło nie ma tu nic czego nie wykonaliśmy sami, nawet cebula, czosnek i majeranek są moje bo ogórki i fasola to oczywistość 69a95d2dd28ead3811e3eb593112dee8.jpg

 

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691852
Udostępnij na innych stronach

Muszę przyznać obiektywnie że smarowidełko różni się o tyle od wieprzowego smalcu, że tak jak większość wyrobów konsumpcyjnych, po spędzeniu doby w lodówce, następuje proces maceracji smaków, i po dosyć grubym posmarowaniu owym "smalcem" kromek bułeczki pszennej, i zwieńczeniu ich plasterkami kwaszonego ogórka, tak jak u Rogera :D, smarowidełko smakuje naprawdę bardzo dobrze, myślę że znacznie lepiej niż bezpośrednio po sporządzeniu, i zdecydowanie warto od czasu, do czasu "take cuś" upitrasić, bo przecież nie samą "kiełbasą" człowiek żyje, życzę wszystkim smacznego :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691885
Udostępnij na innych stronach

Znam ten "smalec" ???? kilka razy robiłem, dobrze przyprawiony smakuje prawie jak oryginał. Robiłem z fasoli i ciecierzycy. Wolę z cieciorki ???? Fajnie sprawdza się dodatek prażonej cebuli.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691930
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Sivon, dziś jest prawie nie do odróżnienia i smakuje niczym oryginał, naprawdę smakowity "smaluszek" :D, ale dobrze że piszesz o cieciorce, "drugą razą", zrobię z cieciorki, bo kotleciki mielone już z niej robiłem, i muszę powiedzieć że  też nieźle  smakują :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691935
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maskusiu, człek się uczy całe życie jak widać na załączonym obrazku, i o tej "aquafabie" jak żyję nie słyszałem, no ale dzięki Tobie już wiem, znalazłem nawet przepis, i pewnikiem majonezik zrobię, "lubiem wynalaski" :thumbsup:  :clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691940
Udostępnij na innych stronach

Bo mięsożerni mało wiedzą o wegetariańskich i wegańskich patentach.

Waldek się musiał nauczyć bo go córa edukowała

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18012-smalec-z-fasoli-zaskakuj%C4%85co-dobry/#findComment-691943
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.