wróbel75 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Surowiec wieprzowina kawałki/ścinki - 18kgwołowina "gulaszowa" - 1kgsłonina bez skóry - 1kg Przyprawy i materiały pomocnicze peklosól do wieprzowiny i wołowiny- 17g/kgsól niejodowana do słoniny - 17g/kgpieprz czarny mielony - 2g/kggałka muszkatołowa - 0,5g/kgczosnek świeży, zgnieciony przez praskę - 1g/kgwoda 250ml dodana w trakcie mieszaniaosłonki białkowe fi55 Postać surowca po obróbce wieprzowina I - 4kg pokrojona nożem na kawałki ok.2cmwieprzowina II - 10kg przemielona na sitku nr.8wieprzowina III - 4kg przemielona dwukrotnie ma sitku nr.5wołowina - przemielona dwukrotnie na sitku nr 5 i 3słonina pokrojona nożem na kawałki ok.1cmmaszynka TC22 Czas peklowania 72h (przed rozdrabnianiem)Ja akurat peklowałem wszystkie ścinki wieprzowe 72h i po peklowaniu zmuszony byłem wszystko zamrozić. Po odmrożeniu dołożyłem wołowinę i słoninę które peklowałem/soliłem 48h Wykonanie Mięso kl. I "przepuściłem" dwukrotnie przez maszynkę z samym ślimakiem w celu poprawienia kleistości. Następnie to mięso zostało wymieszane z wp.II i przyprawami. Gdy wszystko się połączyło dodałem wp.III, wołowinę, słoninę i zimną wodę. Dokładnie mieszałem aż mięso zaczęło się kleić.Po dokładnym wymieszaniu, napełniłem dość ściśle (na ile potrafiłem) osłonki białkowe, powykłuwałem powietrze i odstawiłem wszystko do chłodziarki na 12h. Osadzanie Batony osadzałem ok 3h w przewiewnym miejscu. Osuszanie W rozgrzanej wędzarni bez dymu, do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i sucha. Wędzenie Wędziłem zrębkami buk/olcha w temp.60'C (ok 8h-9h ale mój DG ma humory ). W trakcie wędzenia raz zamieniałem kije. Podpiekanie W związku z tym że było już grubo po północy batony przeniosłem do domu i podpiekałem w piekarniku. W temperaturze 80'C-85'C do uzyskania wewnątrz batonu 70'C Studzenie i obsuszanie. Batony pozostawiłem w przewiewnym miejscu, w temp.ok.15'C do czasu aż "wzorzec kontrolny" zaczął ważyć ok. 20% mniej ( po osadzaniu waga batonu 0,77kg, po obsuszaniu 0,58kg) A tak wygląda gotowy wyrób: SMACZNEGO Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Sympatycznie wygląda ,jadł bym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Noooo, dałeś czadu Wróbelku, też uwielbiam taką kiełbachę ze zdecydowanymi kawałkami słoninki, co i rusz ciachałbym takiej podsuszonej po plasterku, i wcinał bez chlebka, a co, "kto bo bogatemu zabroni" ? Pikna una je łokrutnie Panocku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Mięsożerny Wróbel . Kiełbasa elegancka. Ja musiałem zrobić "chudzinę" z polędwicy. wieprzowina kawałki/ścinki - 18kg No to się Tobie nazbierało czy też kupiłeś takie "ścinki"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Dziękuję Koledzy za miłe słowa No to się Tobie nazbierało czy też kupiłeś takie "ścinki"? Na Boże Narodzenie szykowałem ponad 150kg wędzonek i szczodrze je obrabiałem.Z góry założyłem że ze ścinek będzie kiełbasa, co pozwoliło mi zaoszczędzić czasu przy obróbce szynek, polędwic czy boczku (nie musiałem "oszczędzać materiału").Bałem się tylko czy coś z tego wyjdzie bo 90% mięsa było mrożone (gdzieś tu na forum czytałem że nie powinno się dawać więcej niż 30% mrożonego). Ale do odważnych świat należy. też uwielbiam taką kiełbachę ze zdecydowanymi kawałkami słoninki Ja kilkukrotnie chciałem taką zrobić ale o słoninie przypominałem sobie dopiero w czasie produkcji, gdzie już było za późno aby biegać po sklepach i szukać słoniny . Ale tym razem wcześniej się przygotowałem i powiem szczerze że słonina robi swoje w wyrobie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Na Boże Narodzenie szykowałem ponad 150kg wędzonek Toż to ilości hurtowe panie. . Tak z ciekawości ile wsadów do wędzarni to było? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Tak z ciekawości ile wsadów do wędzarni to było? Tylko 3 bo luźno wieszałem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Ślicznie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Ślicznie się prezentuje Dziękuję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2021 kiełbaska mniam mniam oj brzuszek się cieszy nie ma to jak coś swojskiego Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 3 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2021 Podoba mi sie wszystko, przymierzę sie do Twojego przepisu, bo zamrazarka pelna (ale nie te ilości ) ale dlaczego aż 8-9h i to na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2021 kiełbaska mniam mniam oj brzuszek się cieszy nie ma to jak coś swojskiego Dziękuję. Rzeczywiście była smaczna Podoba mi sie wszystko, dziękuję bo zamrazarka pelna Bałem się że nie wyjdzie właśnie przez to że przeważająca część mięsa była mrożona. Na szczęście skończyło się na strachu ale dlaczego aż 8-9h i to na gorąco (ok 8h-9h ale mój DG ma humory ). Zawsze staram się wędzić na kolor, niemniej z tych 9h, to z 6h zajęła walka o dym Czas wędzenia zalecany wg.doświadczenia i ugody z wędzarnią (przy palenisku bezpośrednim chyba nie wędził bym dłużej niż z 3-4h) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lutego 2021 Bardzo fajna, jaką średnica osłonki, 40?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lutego 2021 Bardzo fajna, jaką średnica osłonki, 40?. Dzięki osłonki białkowe fi55 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.