Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Surowiec

 

wieprzowina kawałki/ścinki - 18kg

wołowina "gulaszowa" - 1kg

słonina bez skóry - 1kg

 

 

Przyprawy i materiały pomocnicze

 

peklosól do wieprzowiny i wołowiny- 17g/kg

sól niejodowana do słoniny - 17g/kg

pieprz czarny mielony - 2g/kg

gałka muszkatołowa - 0,5g/kg

czosnek świeży, zgnieciony przez praskę - 1g/kg

woda 250ml dodana w trakcie mieszania

osłonki białkowe fi55

 

Postać surowca po obróbce

 

wieprzowina I - 4kg pokrojona nożem na kawałki ok.2cm

wieprzowina II - 10kg przemielona na sitku nr.8

wieprzowina III  - 4kg przemielona dwukrotnie ma sitku nr.5

wołowina - przemielona dwukrotnie na sitku nr 5 i 3

słonina pokrojona nożem na kawałki ok.1cm

maszynka TC22

 

Czas peklowania 72h (przed rozdrabnianiem)

Ja akurat peklowałem wszystkie ścinki wieprzowe 72h i po peklowaniu zmuszony byłem wszystko zamrozić. Po odmrożeniu dołożyłem wołowinę i słoninę które peklowałem/soliłem 48h

 

 

Wykonanie

 

Mięso kl. I "przepuściłem" dwukrotnie przez maszynkę z samym ślimakiem w celu poprawienia kleistości. Następnie to mięso zostało wymieszane z wp.II i przyprawami. Gdy wszystko się połączyło dodałem wp.III, wołowinę, słoninę i zimną wodę. Dokładnie mieszałem aż mięso zaczęło się kleić.

Po dokładnym wymieszaniu, napełniłem dość ściśle (na ile potrafiłem) osłonki białkowe, powykłuwałem powietrze i odstawiłem wszystko do chłodziarki na 12h.

 

Osadzanie

 

Batony osadzałem ok 3h w przewiewnym miejscu.

 

Osuszanie

 

W rozgrzanej wędzarni bez dymu, do momentu gdy kiełbasa będzie ciepła i sucha.

 

Wędzenie

 

Wędziłem zrębkami buk/olcha w temp.60'C (ok 8h-9h ale mój DG ma humory :hmm: ). W trakcie wędzenia raz zamieniałem kije.

 

Podpiekanie

 

W związku z tym że było już grubo po północy batony przeniosłem do domu i podpiekałem w piekarniku.

 W temperaturze 80'C-85'C do uzyskania wewnątrz batonu 70'C

 

Studzenie i obsuszanie.

 

Batony pozostawiłem w przewiewnym miejscu, w temp.ok.15'C do czasu aż "wzorzec kontrolny" zaczął ważyć ok. 20% mniej ( po osadzaniu waga batonu 0,77kg, po obsuszaniu 0,58kg)

 

A tak wygląda gotowy wyrób:

 

post-67266-0-73128900-1610926890_thumb.jpg

post-67266-0-32955000-1610926939_thumb.jpg

post-67266-0-99968300-1610926956_thumb.jpg

post-67266-0-44389300-1610926975_thumb.jpg

 

SMACZNEGO :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/
Udostępnij na innych stronach

Noooo, dałeś czadu Wróbelku, też uwielbiam taką kiełbachę ze zdecydowanymi kawałkami słoninki, co i rusz ciachałbym takiej podsuszonej po plasterku, i wcinał bez chlebka, a co, "kto bo bogatemu zabroni" ? Pikna una je łokrutnie Panocku :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693015
Udostępnij na innych stronach

Mięsożerny Wróbel  :D . Kiełbasa elegancka.  Ja musiałem zrobić "chudzinę" z polędwicy. 

 

 

wieprzowina kawałki/ścinki - 18kg

No to się Tobie nazbierało czy też kupiłeś takie "ścinki"? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693027
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Koledzy za miłe słowa :)

 

 

No to się Tobie nazbierało czy też kupiłeś takie "ścinki"?

Na Boże Narodzenie szykowałem ponad 150kg wędzonek i szczodrze je obrabiałem.

Z góry założyłem że ze ścinek będzie kiełbasa, co pozwoliło mi zaoszczędzić czasu przy obróbce szynek, polędwic czy boczku (nie musiałem "oszczędzać materiału").

Bałem się tylko czy coś z tego wyjdzie bo 90% mięsa było mrożone (gdzieś tu na forum czytałem że nie powinno się dawać więcej niż 30% mrożonego). Ale do odważnych świat należy.

 

 

 

też uwielbiam taką kiełbachę ze zdecydowanymi kawałkami słoninki

Ja kilkukrotnie chciałem taką zrobić ale o słoninie przypominałem sobie dopiero w czasie produkcji, gdzie już było za późno aby biegać po sklepach i szukać słoniny :( . Ale tym razem wcześniej się przygotowałem i powiem szczerze że słonina robi swoje w wyrobie :cool:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693033
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak z ciekawości ile wsadów do wędzarni to było?

Tylko 3 bo luźno wieszałem :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693046
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ślicznie się prezentuje :clap:

Dziękuję :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-693162
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

kiełbaska mniam mniam oj brzuszek się cieszy :yes: nie ma to jak coś swojskiego :thumbsup:

Dziękuję. Rzeczywiście była smaczna :)

 

 

 

Podoba mi sie wszystko,

dziękuję

 

 

 

bo zamrazarka pelna

Bałem się że nie wyjdzie właśnie przez to że przeważająca część mięsa była mrożona. Na szczęście skończyło się na strachu :)

 

 

 

ale dlaczego aż 8-9h i to na gorąco

 

 

(ok 8h-9h ale mój DG ma humory :hmm: ).

Zawsze staram się wędzić na kolor, niemniej z tych 9h, to z 6h zajęła walka o dym :D

Czas wędzenia zalecany wg.doświadczenia i ugody z wędzarnią (przy palenisku bezpośrednim chyba nie wędził bym dłużej niż z 3-4h)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695057
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo fajna, jaką średnica osłonki, 40?.

Dzięki :)

 

 

osłonki białkowe fi55

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18048-kie%C5%82basa-%C5%9Bcinkowa-wr%C3%B3bel75/#findComment-695935
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.