Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Świeżonka"

2kg łopatki (tutaj akurat jest gęsina)

1kg boczku (surowy)

1 parka kiełbasy

1,5 kg cebuli (krajana w piórka lub dużą kostkę)

ok.15 gram przyprawy "do gryla"

3 łyżki konc. pom.30%

olej,smalec,margaryna-do pieczenia mięsa

sól, pieprz,papryka -według smaku

Mięso i boczek pieczemy w całości dodając połowę przypraw,po upieczeniu (mięso powinno być lekko twardawe)wyjmujemy i krajemy w kostkę (wielkość według uznania).Do tłuszczu z pieczenia mięsa wrzucamy cebulę(dodajemy resztę przypraw) ,jak sie cebula zaparzy wrzucamy pokrojona w kostkę kiełbasę (plasterki grubości ok.5mm podzielić na 4).jak cebula będzie prawie miękka to wrzucamy pokrajane mięso dodajemy przecier i dusimy aż będzie wszystko miękkie.

Tutaj jest chlebek z własnego wypieku i ogóreczek(kiszony z własnego ogródka)

Można także wszystko polać sosem czosnkowym.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95072
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam "gęsinkę". gęsi ostatnio nie były doceniane..ale widzę,ze idzie ku dobremu :grin:

Bardzo fajny przepis :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95074
Udostępnij na innych stronach

U nas coś podobnego nazywa się świerzyna. Do wykonania potrzebne jest podgardle, łopatka, ścinki mięsa z rozbioru, sól, pieprz, dużo, dużo cebuli.

 

Wszystko podsmażone na patelni, a następnie duszne w sosie własnym z odrobiną wody. Żadnych innych przypraw. Mięso ze świeżej półtuszy, zaraz po uboju i rozbiorze, która dopiero później była chłodzona. Zawsze była robiona po w trakcie świniobicia jako tradycyjna, obowiązkowa potrawa dla przerabiających półtuszę i rzeźnika co ubijał prosię.

Obecnie robię świerzynę tak samo, tylko z mięsa schłodzonego, ponieważ kupuję półtusze.

W identyczny sposób robiłem świerzynę z dzika. Też jest dobra.

 

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95077
Udostępnij na innych stronach

Za oknem tak,że wychodzić się nie chce,więc można popracować w kuchni.Na obiadek we dwoje dziś perliczka pieczona na grzance z brukselką i cykorią duszoną na masełku,oliwce i karmelizowaną miodem gryczanym.Do tego sos myśliwski na wywarze z podróbek z suszonymi grzybkami,śliwkami suszonymi,ogórkiem konserwowym i szynką.

Trochę roboty,ale efekt był i do tego smaczny/ten efekt/ :wink:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95133
Udostępnij na innych stronach

Do tego sos myśliwski na wywarze z podróbek z suszonymi grzybkami,

Kaziku... ja tam wolę wywar z podrobów.. :lol:

 

..poza tym piękny obiadek... :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95137
Udostępnij na innych stronach

U mnie tradycyjnie :lol: rosół z kury gotowany na kuchni z "fajerami". A jako przystawka tatar z polędwiczek sarnich.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95150
Udostępnij na innych stronach

rosół z kury gotowany na kuchni z "fajerami".

 

Jeżeli gotowałeś rosół na płycie z fajerami to cebulę też przypiekałeś na płycie dla lepszego smaku i koloru rosołu :question: Ja przynajmniej tak robię :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95151
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam kuchni z fajerkami ale cebulę zawsze przypiekam. Kładę ją bezpośrednio na najmniejszym palniku w kuchence i podpalam gaz. Smaczek jest!
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95152
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli gotowałeś rosół na płycie z fajerami to cebulę też przypiekałeś na płycie dla lepszego smaku i koloru rosołu :question: Ja przynajmniej tak robię :smile:

 

 

Pozdrawiam

Cebulę przypalaną zawsze daję :tongue:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95154
Udostępnij na innych stronach

Małgoś napisałaś:Kaziku... ja tam wolę wywar z podrobów.. :lol:A podroby to ze świnki i krówki,a takie maleństwa z perliczki to podróbka :grin: A zresztą ja jem golonkę,choć w każdym prawie sklepie sprzedają golonko.Pozdrawiam :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95163
Udostępnij na innych stronach

A zresztą ja jem golonkę,choć w każdym prawie sklepie sprzedają golonko.

To jakieś nazwy regionalne . W moich sklepach golonka , jednak w całym albo prawie całym Zakopanym to golonko .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-95164
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

 

Dzisiaj na obiad: żeberka podsmażane na patelni i duszone w piekarniku , buraczki gotowane i podsmażane na maśle , oraz kapusta kiszona gotowana .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-98719
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiad: żeberka podsmażane na patelni i duszone w piekarniku , buraczki gotowane i podsmażane na maśle , oraz kapusta kiszona gotowana .

Zobaczyłem, uwierzyłem. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-98720
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kurczak nadziewany farszem pieczarkowym, ziemniaki i bigos :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-101082
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy w tym roku grill :tongue:

 

 

karkóweczka, żebereczka, boczuś i skrzydełeczka :tongue:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-101087
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

tim,

wspaniały pomysł. Napisz proszę coś więcej na temat wykonania tego apetycznego dodatku do barszczu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-102969
Udostępnij na innych stronach

Dla "sióstr wędzarniczych" i nie tylko dalsze instrukcje i fotorelacja są tutaj, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5238 (założyłem nowy temat aby łatwiej go było w razie czego odnaleźć jak by kto chciał skorzystać)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-103442
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

Dzisiaj na obiadek zupa - po prostu kwaśne . Podstawowym surowcem to wieprzowe płuca , serce , język i kawałeczek podgardla oraz marchew, pietruszka , seler .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106468
Udostępnij na innych stronach

Podstawowym surowcem to wieprzowe płuca , serce , język i kawałeczek podgardla

Gratuluję odwagi :lol: , ja takie kawałki to wolę w wątrobiance twojego przepisu :thumbsup: , lub w salcesonie.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106469
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję odwagi

No co Ty? Dawno temu stołowałam się w stołówce przyzakładowej i tę zupę nazywano żurkiem na podrobach. Była całkiem dobra, a myślę że zupa Andrzeja jest jeszcze smaczniejsza. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/32/#findComment-106474
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.