Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm :rolleyes: W tej społeczności to wszyscy dbaja o linje- PAPILARNE ! :shock: :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121129
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem, dziś mnie coś napadło :cool:

 

Drób w cieście z frytkownicy.

 

1 kg skrzydełek, 1kg udek z/k z kurczaka. Ze skrzydełek odciąłem lotki(jutro z kurakiem do rosołu) pozostałą część skrzydełka podzieliłem na 2 części, udko jak mały kawałek to w całości, a jak duży na 2 części. Sól, pieprz świeżo kręcony, czosnek granulowany, cebula w plasterkach. Na jakieś 2 godz. w temp pokojowej. Ciasto ciut gęściejsze niż na naleśniki, będę robił pikantne, czyli z solą i pieprzem cayenne. Smażenie we frytkownicy rozgrzanej do 180-190st.C do uzyskania kolory takiego hmmm... ciut bardziej niż złocisty, do tego warzywa z ryżem :smile:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121561
Udostępnij na innych stronach

U mnie pałki i podudzia też we frytkownicy tylko panierka to stłuczone płatki kukurydziane. Mięsko obtoczone w jajku i chrupkach zanurzam w frytkownicy i smażę na złocisto. Panierka jest chrupiąca a mięsko soczyste, że.... :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121566
Udostępnij na innych stronach

U mnie pałki i podudzia też we frytkownicy tylko panierka to stłuczone płatki kukurydziane. Mięsko obtoczone w jajku i chrupkach zanurzam w frytkownicy i smażę na złocisto. Panierka jest chrupiąca a mięsko soczyste, że.... :thumbsup:

Tak sie zastanawiam czy wieksze kawalki podudzia zdaza przejsc w tak krotkim czasie we frytkownicy ?

Nierobilem to tez pytam myslalem ze lepjej by bylo wczesniej krotko spazyc :rolleyes: no ale jak idzie to musze kiedys wyprubowac.

 

A na obiadek umnie beda golebie ze swiezej kapusty,miesa i niewiadomego ryzu :cool: z sosikiem pomidorowym na zasmazce :thumbsup:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121580
Udostępnij na innych stronach

Ja już po "zabiegu" :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121583
Udostępnij na innych stronach

Ja już po "zabiegu" :cool:

No no no :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121584
Udostępnij na innych stronach

Tak sie zastanawiam czy wieksze kawalki podudzia zdaza przejsc w tak krotkim czasie we frytkownicy ?

Nierobilem to tez pytam myslalem ze lepjej by bylo wczesniej krotko spazyc :rolleyes: no ale jak idzie to musze kiedys wyprubowac.

 

A na obiadek umnie beda golebie ze swiezej kapusty,miesa i niewiadomego ryzu :cool: z sosikiem pomidorowym na zasmazce :thumbsup:

Pozdrawiam

Uwierz mi ja się ze złocą to są z pewnością upieczone i soczyste :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121592
Udostępnij na innych stronach

Tak sie zastanawiam czy wieksze kawalki podudzia zdaza przejsc w tak krotkim czasie we frytkownicy ?

Jak będziesz smażył we frytkownicy, czy to w cieście czy w jakiejś innej panierce, wrzuć 4-5 kawałków i zacznij smażenie w 180st.C, jak po usmażeniu będzie kolor złocisty lub jasny brąz, a w środku mięsko będzie twardawe to temp. zmniejsz o kilka stopni. Dużo zależy jakiej wielkości są kawałki i ile kawałków wrzucisz na raz, większe kawałki w temp. 175-180st.C, a mniejsze w 180-190st.C, ogólnie bracie, musisz próbować :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121594
Udostępnij na innych stronach

A oleje co jaki czas wymieniacie :grin:

3-5 razy smażę i wymieniam(u mnie jedno smażenie to jest smażenie 3-4 wsadów do frytkownicy) , ale zależy to do jak ciemnego koloru smażone są wyroby we frytkownicy :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121597
Udostępnij na innych stronach

Drogi Zbóju Madeju. :devil:

 

Chyba dobrze wiedziałeś co robisz wybierając swój nick na forum.

Powinni Cię zbanować na zawsze, za te Twoje zdjęcia :!: :!: :!:

Co chwilę inne, a co nowe to bardziej smakowite.

Już sam nie wiem co gotować.

 

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Miro. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121601
Udostępnij na innych stronach

Drogi Zbóju Madeju. :devil:

:grin: :grin: :grin:

Chyba dobrze wiedziałeś co robisz wybierając swój nick na forum.

A no wiedziałem, wiedziałem :grin: :cool:

Powinni Cię zbanować na zawsze, za te Twoje zdjęcia :!: :!: :!:

:grin: Coby tylko po powrocie z Zagrody Administracja nie wzięła tego na poważnie :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121605
Udostępnij na innych stronach

Madejowe Foty tak się nazwij.

 

:grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121618
Udostępnij na innych stronach

Dziś kuchnia serwuje "Flaki po Warszawsku" :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121649
Udostępnij na innych stronach

Frytki własnej roboty :) właśnie robie pierwsze smażenie, drugie tuż przed podaniem - wtedy już będa świetnie złocisto-brązowe...

 

Duszone plastry biodróweczki w pysznym sosie

 

Kapusta biała cieniutko pokrojona (siedzi przytłuczona i posolona) + marchewka + trochę oliwki... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121651
Udostępnij na innych stronach

Dziś kuchnia serwuje "Flaki po Warszawsku" :thumbsup:

Takie "prawdziwe" :question: :tongue:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121654
Udostępnij na innych stronach

właśnie robie pierwsze smażenie,

To widzę że kolega kumaty by frytki były chrupiące i miały odpowiedni kolor i smak.

 

A u mnie ziemniaki z wody + młode leśne kożlaki czerwone smażone na lewym i prawym boczku :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121656
Udostępnij na innych stronach

właśnie robie pierwsze smażenie,

To widzę że kolega kumaty by frytki były chrupiące i miały odpowiedni kolor i smak.

:)to podstawowa zasada udanych frytek... zawsze tak robię - od dawna i polecam, zresztą każdy program np. na Kuchni TV zaleca taki sposób jako absolutnie konieczny, aby frytki były udane...

 

... a.... teraz "kręcę" chlebek w maszynie - bo się okazało, że na wieczór zabraknie...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121658
Udostępnij na innych stronach

Takie "prawdziwe"

No pewnie :!: takie jak u Flisa za dawnych lat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/42/#findComment-121690
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.