Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na kol. świeża rybka

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126713
Udostępnij na innych stronach

Rosół???? :rolleyes:

A ja nie jadam rosołu bo to woda i makaron :grin:

Z resztą ja nie jadam w ogóle zup.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126714
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiej " Gęsie pitki",ale te orginalne z żoładków gęsich.A rosół to jest pierwsza klasa szczególnie z tłustej wiejskiej kurki i szponderku też nia za chudego.Wtedy nie wychodzi tylko woda a przepyszny rosołek.A zapomniałem ,że do tego rosołku to najleprzy jest makaron własnej roboty a nie jakieś kupne badziewie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126715
Udostępnij na innych stronach

rosół to jest pierwsza klasa szczególnie z tłustej wiejskiej kurki

Ja nie mam nic przeciwko rosołowi, gotuję dla domowników, z tym że ja nie jadam :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126716
Udostępnij na innych stronach

Nie DZIADKU moja córka tak jak św. pamięci teść rosół je z ziemniakami. Ja też, ale wołowy. Z kury to z domowymi kluchami.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126717
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzisiaj na obiad były rumsztyki z cebulka, ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej.

A do kawusi makowiec drożdżowy zwijany i rodzynkowiec :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126718
Udostępnij na innych stronach

Rosół najlepszy z ziemniakami

Zgadzam się z tym :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

U mnie dzisiej " Gęsie pitki",

A cóż to , chyba chodzi o potrawę " Gęsie Pipki " :question:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126726
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz - "gęsie pipki" w orginale czyli wg. kuchni żydowskiej, są to nadziewane gęsie szyje (tz. skóra z szyii). A faszerowane żołądki gęsie to pomysł Małopolan, pod tą samą nazwą.

 

A co sie tyczy rosołu, to bardzo lubię bulion wołowy z ziemniakami, a jeśli chodzi o rosół z ptaka i na przykład z szpondra to z braku chęci na makaron porwałem na kawałki kilka kromek chleba na zakwasie - i to było to. Cóż za słodko kwaśny smak. Spróbujcie wg mnie pycha.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126731
Udostępnij na innych stronach

są to nadziewane gęsie szyje

Kolego moim zdaniem nie masz racji.Gęsie pipki to żołądki i to wcale nie faszerowane a zapiekane z dużą ilością czosnku a nie szyja nadziewana .Przynajmniej tak ta potrawa wygląda w moim rejonie.Zresztą sam amgasador Izraela w Polsce Pan Wais bardzo miło wspominał tą potrawę kiedy jeszcze mieszkał w naszym kraju..Sam słyszałem na własne uszy i myślę ,że źródło jest wiarygodne.

 

Tu masz przepis trochę zmodyfikowany ale główny składnik to żołądki.

 

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/g%EAsie-pipki..html

A tu jest przepis w jaki sposób ja je zrobiłem

http://www.smakiwroclawia.pl/artykuly/163/Gesie-pipki

 

[ Dodano: Pon 04 Paź, 2010 18:48 ]

A cóż to , chyba chodzi o potrawę " Gęsie Pipki

Sorry .Błąd oczywiście Pipki :blush:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126815
Udostępnij na innych stronach

Pewnie w różnych regionach są to różne potrawy o tej samej nazwie.

 

[ Dodano: Pon 04 Paź, 2010 19:18 ]

http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99si_pipek

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126819
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kotlety drobiowe... dziwne

 

4 Piersi z kurczaka

0.5 kg pieczarek

1 cebula

2 jajka

1-2 łyżki bułki tartej

½ szklanki wody

przyprawy (jakie kto lubi)

 

Filety pokroić bardzo drobno lub zmielić przez sitko 14 mm, pieczarki udusić z cebulą. Wymieszać z dodatkami i smażyć obtoczone w bułce tartej lub bez bułki nakładać je łyżką na patelnię. Dobre na ciepło do ziemniaczków z surówką lub na zimno do chlebka. Kotlety po przekrojeniu widelcem powinny się lekko rozpadać.

 

Na zdjęciach dwie wersje kotletów z bułką i bez, po lewej z bułką :smile:

 

 

Czasami i ja potrzebuję raz na jakiś czas "prawidłowo" zjeść :wink: :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128187
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Wielki dzięki za przepis.

Wkrótce wykonam. Podaję przepis z którego często korzystam

podczas pobytów na działce.

Składniki:

40 dkg piersi z kurczaka

20 dkg pieczarek

2 cebule

pieczarki podsmażyć z cebulą

2 jajka

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki maggi

pieprz do smaku

wykonanie :wszystko wymieszać i smażyć cienkie placki

 

PS byłem poczęstowany placuszkami z piersi z kurczaka z dodatkiem

tartego żółtego sera ale nie zdążyłem zapytać o przepis.

Pamiętam,że do " czytania" smakowały mi na zimno.

Ed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128207
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiadek niedzielny tradycyjnie

Kaczka po siewiersku z kluskami śląskimi i modrą kapustą

 

 

 

 

pierwsze danie, zupa tradycyjnie rosół z makaronem

 

kluski śląskie spec. mojej lepszej połowy :clap:

smacznego

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128402
Udostępnij na innych stronach

smacznego

 

 

Smacznego :!: Nawet bez klusek z kapustą modrą jest smaczna :thumbsup: :grin:

 

 

A rosół z jakiego "stwora" miałeś :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128404
Udostępnij na innych stronach

A rosół z jakiego "stwora" miałeś

Andrzejku,

na rosół z kaczki skrzydełka, gardziel, żołądek, sadełko i co tak jeszcze w niej znajdziesz :grin:

Wątróbka na maśle to raczej na podwieczorek :wink:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128406
Udostępnij na innych stronach

na rosół z kaczki skrzydełka, gardziel, żołądek, sadełko i co tak jeszcze w niej znajdziesz :grin:

 

Dzięki , czyli wszystko to na rosół , co później na czerninę . :grin:

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128407
Udostępnij na innych stronach

co później na czerninę

:thumbsup:

 

[ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 17:10 ]

U mnie dzisiaj była gęś na ostro

Musiałaś z teściową o udko walczyć :blush:

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128408
Udostępnij na innych stronach

...a u mnie dzisiaj ziemniaczki z parowaru i brokułek...wszystko z tegorocznego zbioru...pomidorki kwaszone tegoroczne więc inauguracja pierwszego słoika nastąpi...teraz już same zielone są i tez w zalewe wędrują... dzis zebrałem ostatnią siatkę lekko przemarznięte chyba ale podobno lepiej sie nadają... papryki też już nie dojrzeja do końca i osobno ostre osobno słodkie w zalewę pójdą...i cześci brojlerka własnej " produkcji" w rękawie z własnym czosnkiem majerankiem i papryką suszoną wszystko z ogródka poza solą i pieprzem hehe...już pachnie zabójczo...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128410
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiadek niedzielny tradycyjnie

Kaczka po siewiersku z kluskami śląskimi i modrą kapustą

 

Darino.

Kaczusia ładna, ale te kluski :thumbsup:

Mógłbyś podać przepis :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128414
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128416
Udostępnij na innych stronach

Oj kowo ,szukajka się kłania

Dzięki Chudziaczku za "śnurki" :grin:

"Przyganiał kocioł garnkowi" - sam tak pisze nowicjuszom, a tu taka plama :blush:

Jeszcze raz dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128417
Udostępnij na innych stronach

Tak kluski śląskie to je to :grin:

powszechnie znane,

moja Iwonka ma technikę formowania klusek

łyżką do formowania lodów :shock:

Powiem jeszcze aby uzyskać produkt dobry

radzę użyć mąki ziemniacznej prod. polskiej

Inne się nie nadawają, dlaczego :question:

nie wiem :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128420
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj mieliśmy soczystego kurczaka, jest super, spróbujcie sobie.

Trzeba całego kurczaka, przekroić na pół, wyjąć kości, posolić, popieprzyć białym pieprzem, następnego dnia, wkładamy go na bardzo gorący olej (dymiący wręcz) skórką do dołu, podsmażamy kilka minut, dla zrumienienia skórki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10- 15 minut w zależności od wielkości kurczaka, na małego 10 minut w zupełności wystarczy. Polecam.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128481
Udostępnij na innych stronach

Darino, a ta kaczka to jak zrobiona. Bo do środka to chyba czegoś powkładałeś? Napisz proszę bo w zamrażalce mam około 10 sztuk i trzeba to zjeść w jakiejś smakowitej formie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.