Darino Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 3 Października 2010 na kol. świeża rybka :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 3 Października 2010 Rosół???? :rolleyes:A ja nie jadam rosołu bo to woda i makaron :grin: Z resztą ja nie jadam w ogóle zup. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 3 Października 2010 U mnie dzisiej " Gęsie pitki",ale te orginalne z żoładków gęsich.A rosół to jest pierwsza klasa szczególnie z tłustej wiejskiej kurki i szponderku też nia za chudego.Wtedy nie wychodzi tylko woda a przepyszny rosołek.A zapomniałem ,że do tego rosołku to najleprzy jest makaron własnej roboty a nie jakieś kupne badziewie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 3 Października 2010 rosół to jest pierwsza klasa szczególnie z tłustej wiejskiej kurkiJa nie mam nic przeciwko rosołowi, gotuję dla domowników, z tym że ja nie jadam :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 3 Października 2010 Nie DZIADKU moja córka tak jak św. pamięci teść rosół je z ziemniakami. Ja też, ale wołowy. Z kury to z domowymi kluchami. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 3 Października 2010 U mnie dzisiaj na obiad były rumsztyki z cebulka, ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej.A do kawusi makowiec drożdżowy zwijany i rodzynkowiec :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 3 Października 2010 Rosół najlepszy z ziemniakamiZgadzam się z tym :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: U mnie dzisiej " Gęsie pitki",A cóż to , chyba chodzi o potrawę " Gęsie Pipki " :question: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 3 Października 2010 arkadiusz - "gęsie pipki" w orginale czyli wg. kuchni żydowskiej, są to nadziewane gęsie szyje (tz. skóra z szyii). A faszerowane żołądki gęsie to pomysł Małopolan, pod tą samą nazwą. A co sie tyczy rosołu, to bardzo lubię bulion wołowy z ziemniakami, a jeśli chodzi o rosół z ptaka i na przykład z szpondra to z braku chęci na makaron porwałem na kawałki kilka kromek chleba na zakwasie - i to było to. Cóż za słodko kwaśny smak. Spróbujcie wg mnie pycha. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 4 Października 2010 są to nadziewane gęsie szyjeKolego moim zdaniem nie masz racji.Gęsie pipki to żołądki i to wcale nie faszerowane a zapiekane z dużą ilością czosnku a nie szyja nadziewana .Przynajmniej tak ta potrawa wygląda w moim rejonie.Zresztą sam amgasador Izraela w Polsce Pan Wais bardzo miło wspominał tą potrawę kiedy jeszcze mieszkał w naszym kraju..Sam słyszałem na własne uszy i myślę ,że źródło jest wiarygodne. Tu masz przepis trochę zmodyfikowany ale główny składnik to żołądki. http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/g%EAsie-pipki..html A tu jest przepis w jaki sposób ja je zrobiłem http://www.smakiwroclawia.pl/artykuly/163/Gesie-pipki [ Dodano: Pon 04 Paź, 2010 18:48 ] A cóż to , chyba chodzi o potrawę " Gęsie PipkiSorry .Błąd oczywiście Pipki :blush: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 4 Października 2010 Pewnie w różnych regionach są to różne potrawy o tej samej nazwie. [ Dodano: Pon 04 Paź, 2010 19:18 ] http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99si_pipek Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-126819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 16 Października 2010 Kotlety drobiowe... dziwne 4 Piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek 1 cebula 2 jajka 1-2 łyżki bułki tartej ½ szklanki wody przyprawy (jakie kto lubi) Filety pokroić bardzo drobno lub zmielić przez sitko 14 mm, pieczarki udusić z cebulą. Wymieszać z dodatkami i smażyć obtoczone w bułce tartej lub bez bułki nakładać je łyżką na patelnię. Dobre na ciepło do ziemniaczków z surówką lub na zimno do chlebka. Kotlety po przekrojeniu widelcem powinny się lekko rozpadać. Na zdjęciach dwie wersje kotletów z bułką i bez, po lewej z bułką :smile: Czasami i ja potrzebuję raz na jakiś czas "prawidłowo" zjeść :wink: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CPN Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 16 Października 2010 Zbóju Wielki dzięki za przepis. Wkrótce wykonam. Podaję przepis z którego często korzystam podczas pobytów na działce. Składniki: 40 dkg piersi z kurczaka 20 dkg pieczarek 2 cebule pieczarki podsmażyć z cebulą 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maggi pieprz do smaku wykonanie :wszystko wymieszać i smażyć cienkie placki PS byłem poczęstowany placuszkami z piersi z kurczaka z dodatkiem tartego żółtego sera ale nie zdążyłem zapytać o przepis. Pamiętam,że do " czytania" smakowały mi na zimno. Cytuj Ed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 17 Października 2010 Dzisiaj na obiadek niedzielny tradycyjnie Kaczka po siewiersku z kluskami śląskimi i modrą kapustą pierwsze danie, zupa tradycyjnie rosół z makaronem kluski śląskie spec. mojej lepszej połowy :clap: smacznego Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 17 Października 2010 smacznego Smacznego :!: Nawet bez klusek z kapustą modrą jest smaczna :thumbsup: :grin: A rosół z jakiego "stwora" miałeś :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 17 Października 2010 U mnie dzisiaj była gęś na ostro :devil: Niestety fotek brak bo obiad był u teściowej i nie było aparatu Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 17 Października 2010 A rosół z jakiego "stwora" miałeśAndrzejku, na rosół z kaczki skrzydełka, gardziel, żołądek, sadełko i co tak jeszcze w niej znajdziesz :grin: Wątróbka na maśle to raczej na podwieczorek :wink: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 17 Października 2010 na rosół z kaczki skrzydełka, gardziel, żołądek, sadełko i co tak jeszcze w niej znajdziesz :grin: Dzięki , czyli wszystko to na rosół , co później na czerninę . :grin: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 17 Października 2010 co później na czerninę :thumbsup: [ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 17:10 ] U mnie dzisiaj była gęś na ostroMusiałaś z teściową o udko walczyć :blush: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 17 Października 2010 ...a u mnie dzisiaj ziemniaczki z parowaru i brokułek...wszystko z tegorocznego zbioru...pomidorki kwaszone tegoroczne więc inauguracja pierwszego słoika nastąpi...teraz już same zielone są i tez w zalewe wędrują... dzis zebrałem ostatnią siatkę lekko przemarznięte chyba ale podobno lepiej sie nadają... papryki też już nie dojrzeja do końca i osobno ostre osobno słodkie w zalewę pójdą...i cześci brojlerka własnej " produkcji" w rękawie z własnym czosnkiem majerankiem i papryką suszoną wszystko z ogródka poza solą i pieprzem hehe...już pachnie zabójczo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 17 Października 2010 Dzisiaj na obiadek niedzielny tradycyjnie Kaczka po siewiersku z kluskami śląskimi i modrą kapustą Darino. Kaczusia ładna, ale te kluski :thumbsup: Mógłbyś podać przepis :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 17 Października 2010 Mógłbyś podać przepis :question: Oj kowo ,szukajka się kłania https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=132460#132460 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48969#48969 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 17 Października 2010 Oj kowo ,szukajka się kłaniaDzięki Chudziaczku za "śnurki" :grin: "Przyganiał kocioł garnkowi" - sam tak pisze nowicjuszom, a tu taka plama :blush: Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 17 Października 2010 Tak kluski śląskie to je to :grin: powszechnie znane,moja Iwonka ma technikę formowania klusek łyżką do formowania lodów :shock: Powiem jeszcze aby uzyskać produkt dobryradzę użyć mąki ziemniacznej prod. polskiejInne się nie nadawają, dlaczego :question: nie wiem :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 18 Października 2010 Wczoraj mieliśmy soczystego kurczaka, jest super, spróbujcie sobie.Trzeba całego kurczaka, przekroić na pół, wyjąć kości, posolić, popieprzyć białym pieprzem, następnego dnia, wkładamy go na bardzo gorący olej (dymiący wręcz) skórką do dołu, podsmażamy kilka minut, dla zrumienienia skórki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10- 15 minut w zależności od wielkości kurczaka, na małego 10 minut w zupełności wystarczy. Polecam. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 18 Października 2010 Darino, a ta kaczka to jak zrobiona. Bo do środka to chyba czegoś powkładałeś? Napisz proszę bo w zamrażalce mam około 10 sztuk i trzeba to zjeść w jakiejś smakowitej formie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/49/#findComment-128485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.