Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł i co Ty masz największą łyżkę to musisz jeść wolniej ,bo Ci " dziecka zbidnieją "/to chyba z "Chłopow"/ :wink:

A ja wymyśliłem sobie na dziś "prazuchy"ze skwarkami, z kapuchą po "wiślańsku" a co :lol:

Mówi szybko jak te prażuchy bo mi skwarków świeżutkich cała micha stoi obok kuchenki :-)

a i kapustę to też bym przetrącił :-) Dawaj przepisy

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41606
Udostępnij na innych stronach

Gotujesz ziemniaki ,odcedzasz,gnieciesz i dosypujesz mąki a następnie mieszasz ,aż powstanie taka gąbczsto-gumiasta masa .Paweł zrób próbę na małych ilośćiach

Sory przepis na kapuchę http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2008

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41608
Udostępnij na innych stronach

Gotujesz ziemniaki ,odcedzasz,gnieciesz i dosypujesz mąki a następnie mieszasz ,aż powstanie taka gąbczsto-gumiasta masa .Paweł zrób próbę na małych ilośćiach

Sory przepis na kapuchę http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2008

Dziękuję, no to już wiecie co dziś na obiad u mnie :-) Idę lulu bo od rana zadyma :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41609
Udostępnij na innych stronach

Gotujesz ziemniaki ,odcedzasz,gnieciesz i dosypujesz mąki a następnie mieszasz ,aż powstanie taka gąbczsto-gumiasta masa .Paweł zrób próbę na małych ilościach

odcedzasz ale niedokładnie i na to sypiesz mąkę i zaczynasz ubijać pałką do ciasta , najlepiej w dwie osoby jedna trzyma garnek za uszy a druga ubija, a prażuchy nakłada się na talerz maczając łyżkę w gorącym tłuszczu gorącym formując podłużne kluski a potem można jeszcze dodatkowo obsypać skwarkami smacznego chyba jutro sama za to się wezmę a do tego powinien być :tongue: kapuśniak taka pażybroda :grin: :tongue: :tongue:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41611
Udostępnij na innych stronach

Ne wiem jak u Was ale u mnie dodaje się mąkę ziemniaczaną do prażuchów , reszta jak wyżej. Do tego zsiadłe mleko.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41634
Udostępnij na innych stronach

Witam o prażuchach w nszym regionie nie słyszałam. Nazwa jest mi zupełnie obca jak i samo danie, ale z opisów to musi być smaczne szczególnie ze stwareczkami i kapustką. U nas dzisiaj danie jednogarnkowe- grochówka z wkładką mięsną, pozdrawiam :smile:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41643
Udostępnij na innych stronach

majsa, Witam

Prażucha jest fajna taka mordoklejka dlatego trzeba tłuszczyku. Pamiętam smak jak Babcia robiła.Tylko mtrzeba wysmażyć, żeby nie było posmaku surowizny mąki.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41678
Udostępnij na innych stronach

Dziś był obiad poznański...Śleperyby z myrdyrdą, kamsztyk (kupiony u miejscowego chabaśnika) z pyrami bryzganymi posypanymi sznytlochem, sałatka z redysek w śmietanie...i kompot z korbola. (a dla dorosłych ku lepszrmu trawieniu...winco zez świntojanek

:grin:

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41683
Udostępnij na innych stronach

... jedno danie (dieta) :sad:

Bambrzok z kaszokiem

 

Obrazek

 

Obrazek

 

pzdr

Jeśli "wybij okno" to tylko z Jeżyc (tam się wychowałem) z Wildy to "fifne szczuny" z ciągle kielczącą się kalafą. Ale już cichnę coby nie było poruty.... :lol:

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41685
Udostępnij na innych stronach

Bahus,dawaj po mazowiecku :grin: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie

Owszem mogę, ale Mazowsze to nie moje fyrtle :smile:

Bahus

Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-41694
Udostępnij na innych stronach

Zupa ogórkowa .drugie danie ziemniaki z mięsa salceson ozorkowy na gorąco - pycha + surówka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42090
Udostępnij na innych stronach

Zupa ogórkowa .drugie danie ziemniaki z mięsa salceson ozorkowy na gorąco - pycha + surówka . Pozdrawiam

dziadku możesz coś więcej na temat tego gorącego salcesonu do ziemniaków?

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42091
Udostępnij na innych stronach

Zupa ogórkowa .drugie danie ziemniaki z mięsa salceson ozorkowy na gorąco - pycha + surówka . Pozdrawiam

Salceson ozorkowy na gorąco - jak?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42094
Udostępnij na innych stronach

A no tak jakby kaszankę na gorąco można z cebulką lub bez .Wiadomo że to wyjdzie po podgrzaniu taki gulasz . Najlepiej swojej roboty. Danie szybkie, Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42098
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

z mięsa salceson ozorkowy na gorąco - pycha + surówka

Kiedyś się dowiedziałem od znajomego , że do bigosu zamiast mięsa wykorzystuje salceson ozorkowy . Nigdy tego nie próbowałem . Teraz tak się zastanawiam , może to być smaczny bigos .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42107
Udostępnij na innych stronach

Ela moja gulaszowa też z wołowinki i reszta pewnie taka sama jak i w Twojej zupie czyli papryka ,pomidory, cebula, ziemniaki, marchewka w plastry i pietruszka i przyprawiona dosyć ostro. Musze powiedzieć, że to ulubione danie w moim domu.Pozdrawiam :smile: :smile:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/7/#findComment-42110
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.