Podlasiak Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 6 Listopada 2009 Kołduny litewskie to pierożki nadziewane mięsem, polewane skwarkami z cebulą. Kołduny wyróżnia zapach świeżego, gotowanego mięsa oraz lekko pikantny smak. Uważa się, że wielkość pierożka zależy od pracowitości gospodyń je wytwarzających – mniejsze jest trudniej wykonać. Kartacze litewskie - nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam Kartacze litewskie - nazywane też cepelinamiCepeliny to oryginalna litewska nazwa tego wyrobu nazywanego u nas kartaczem :wink: Cepeliny (kartacze) - oryginalna potrawa litewska rodem z Puńska. Przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw (ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy). Podawane są z gorącą śmietanką i cebulką. Nigdy w rosole!!! Zawsze ze śmietaną taka tradycja Litewska. Śmietanę dodają do wielu potraw. Kołduny litewskie - malutkie kołduniki z baraniną. Podaje się je w rosole. Źródło: http://www.punsk.com.pl/kuchnia%20regionalna/kuchnia%20regionalna_pl.htm Mniam jedne i drugie. Często są robione w moim domu. Cepeliny na Litwie: http://www.hbh.lt/?lt=1215605363 - bardzo smaczne Jak widać wszystkie potrawy ze śmietaną :lol: propozycja podania kartaczy w rosole jest praktykowana na SuwalszczyźnieNigdy się z takim podaniem Cepelinów (kartaczy) nie spotkałem w naszym regionie :shock: Pozdrawiam Robert P.S. Przy następnej produkcji domowej kartaczy zrobię fotoreportaż Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 6 Listopada 2009 Podlasiak, ja nie za bardzo się zgadzam z Twoim opisem tej potrawy. Jak pisałem to i Kuroń i Makłowicz o kołdunach mówili i pokazywali jak się robi, tak jak ten przepis podał -już nie pamiętam nazwiska- właściciel portalu Mniam-Mniam. Przepis był podany zanim portal został płatnym i myślę, że mogę go w całości zaprezentować. To jest dokładnie ten przepis który w mojej rodzinie jest od wieków jako kołduny. KOŁDUNY Podobno cała Litwa je uwielbia. Można je nadziewać różnymi farszami: mięsem, grzybami, serem, wędliną... W Polsce zwane są kartaczami, pewnie z powodu ich wielkości i "mocy energetycznej".Jeśli z farszem mięsnym, to koniecznie do niego trzeba dodać dużą ilość majeranku. A żeby majeranek ujawnił swój cały zapach, należy go przed wrzuceniem do farszu mocno rozetrzeć w dłoniach. Czas 90 minutWykonanie średnio trudneIlość porcji 4-6Koszt niskiKalorii średnia składniki: 1 kg ziemniaków4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości sól nadzienie: 3 kg ugotowanej tłustej wołowiny - np. z rosołu (mogą być tez różne gatunki mięs: wieprzowina, drób) 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki oleju0.5 łyżeczki pieprza0.5 łyżeczki soli jajko, łyżka majeranku Surowe ziemniaki obieram i ścieram na drobnej tarce i odciskam.Sok odstawiam na kilka minut, aż na dnie naczynia osiądziekrochmal. Wtedy zlewam wodę znad krochmalu i dodaję go do starychziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę, dodajędo surowych, solę i wyrabiam na jednolitą masę. Czas na nadzienie: Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę. Na patelnirozgrzewam olej i na nim szkle cebulę, cały czas mieszając.Ugotowane mięso mielę przez maszynkę o dużych otworach. Do mięsadodaję usmażoną cebulę, surowe jako, otarty majeranek, doprawiamsolą i pieprzem i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję placki owielkości dłoni i grubości około 1 cm. Na placek nakładam czubatąłyżkę nadzienia i zawijam tak, by otrzymać podłużne "pyzy".Kołduny gotuję "na bieżąco" w dużej ilości osolonej wody około 30minut - podczas gotowania delikatnie mieszam za pomocą drewnianejłyżki. W oryginale to kaloryczne danie podaje się z sosem ześmietany wymieszanej z podsmażoną cebulką na słoninie lub boczku.Prawda, że to bardzo dobry sposób? Jedyna różnica to jako farsz zawsze to boczek. Mięso surowe, nie gotowane jak w przepisie , i tylko okraszone, bez śmietany. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 6 Listopada 2009 I ciąg dalszy.Bardzo smaczne, syte danie oparte na mielonej wołowinie, czerwonej fasoli i pomidorach.Potrawę można jeść bez dodatków, nadaje się też do ryżu, a najlepiej komponuje z tortillą.Podobno to kuchnia meksykańska (chociaż niektórzy mówią też o hiszpańskiej) więc można a właściwie powinno się doprawiać na ostro. Dobrym dodatkiem jest słodki sos chili. http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=43&lp_przepisu=5 Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 6 Listopada 2009 pawełgdynia może jakaś fotka w czasie obiadu , jak to danie u ciebie wygląda. A poza tym : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2878&highlight=chleb+makowo Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 6 Listopada 2009 Papciu nie będę się spierał. Zwał jak zwał - aby smakowało. Lista produktów regionalnych:http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1230&TabOrgID=1541&LangId=0&AnnouncementId=5138&ModulePositionId=1689 Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 6 Listopada 2009 Ach cepeliny , cepeliny _ to jest żarełko, prosto z gara polane skwarkami z boczku wędzonego i koniecznie na to łycha kwaśnej śmietany.Tradycyjna jesienna potrawa w naszej rodzinie.Kołduny litewskie - małe pierożki nadziane surową baraniną, w tym do 40% łoju, a jak kto nie lubi baraniny, to siekaną polędwicą wołową.Podawane w rosole wołowym i traktowane jako pierwsze danie, na południu Polski podawane osobno skropione octem. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 6 Listopada 2009 Kołduny litewskie - małe pierożki nadziane surową baraniną, w tym do 40% łoju, a jak kto nie lubi baraniny, to siekaną polędwicą wołową.Tak, taki opis kołdunów (nadzienie z surowego mięsa przedniej jakości wymieszanego z łojem lub szpikiem wołowyym) znalazłam w zeszycie mojej mamy z czasów klasztornej szkoły. Po rozgryzieniu powinien wypłynąć rosołek. Nadzienie z mięsa gotowanego nigdy nie da tego efektu. Dlatego kołdunki to nie pierożki :!: i nie cepeliny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 6 Listopada 2009 No i troszkę dla odmiany : kapusta nadziewana mięsem - pospolite gołąbki . Jeszcze godzinka w piekarniku i obiadek :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 6 Listopada 2009 Jeszcze w sprawie kołdunów, podobno Litwini zaprzeczają coby kołduny miały rodowód litewski, twierdzą że to odmiana pielmieni i pochodzą z Rosji. A u mnie dziś potrawa Wielkopolska - kluchy na łachu z pieczoną szynką. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 6 Listopada 2009 pawełgdynia może jakaś fotka w czasie obiadu , jak to danie u ciebie wygląda. Niestety, ale robiąc jakoś nie wpadłem na to żeby popstrykać coś aparatem. Jak już wspomniałem mam sporo przetestowanych przepisów p.Makłowicza, niestety żadnych udokumentowanych. Obiecuje poprawię się . Pozdrawiam Edit..umknął mi Twój przepis....prawie plagiat zrobiłem Różnica taka że w przepisie który podałem jest to danie "stałe" a nie zupka. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 6 Listopada 2009 Nigdy się z takim podaniem Cepelinów (kartaczy) nie spotkałem w naszym regionie :shock:cóż... nie śmiem nawet dyskutować z mieszkańcami tego rejonu :blush: - może spotkałbyś się z tą propozycją podania gdybyś wybrał się nieco na północ... tam gdzie już słupy graniczne :lol: - to właśnie stamtąd znam taki sposób Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marzena1985 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 7 Listopada 2009 A u mnie dzisiaj łazanki z mieszanej kapusty,kiełbasą wiejską,kiełbasą zwyczajną,pieczonym mięskiem,boczkiem i domowej roboty kluskami :grin: Pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-86897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fionaa Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 8 Listopada 2009 A u mnie dziś potrawa Wielkopolska - kluchy na łachu z pieczoną szynką.I u mnia dzis na obiad kluchy na lachu, pieczen ( coby dobry sosik wyszedl) i suroweczka ze swojskiej kiszonej kapusty!, taki zestaw to typowy poznanski rarytas!! Dzieci przyjezdzaja na rodzinny obiad i corka sobie to zazyczyla, bo to Jej urodziny:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 8 Listopada 2009 Proste, łatwe w wykonaniu i syte danie jednogarnkowe.Wprawdzie wygląda trochę jak karma dla psa ) ale jest smaczne no i dzieciaki się nim zajadały. http://kuchnia.mckornik.com/start.php?drukuj=0&lp_wedrowki=81&lp_przepisu=1 Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 10 Listopada 2009 Wreszcie zrobiłam moje ukochane cynaderki.Serwowane z kapustą kiszoną z warzywami.Tanie, wspaniałe danie, szybka obróbka kulinarna. Polecam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam EAnno . Nie tylko Tobie są ukochane , ja też bardzo uwielbiam . Dzisiaj kupiłem , obgotowałem i przed chwilką pokroiłem . :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 10 Listopada 2009 Piszecie - cynaderki. Co macie na myśli - nerki , czy "jąderki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 10 Listopada 2009 Cynaderki to chyba nerki, czy tak? Nie znam się na tym, a chętnie bym coś upichcił. Tylko czy te danie nie za bardzo ”waniajet"? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 10 Listopada 2009 Co macie na myśli - nerki , czy "jąderki" ? Nerki :grin: :smile: Papcio jeżeli chodzi o przygotowanie to przeciąć na połowę , kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą i jeszcze można z 10-15 min pomoczyć w zimnej wodzie . Następnie obgotować z 10 min i odcedzić . Ja przygotowuję w formie gulaszu , smażąc na smalcu . Można dołożyć boczku świeżego ,wędzonego nawet i serce wieprzowe . Przyprawy w/g gustu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 10 Listopada 2009 obgotowałem i przed chwilką pokroiłemPatrząc na zdjęcie to moje są inaczej robione :wink: czy te danie nie za bardzo ”waniajet"W moim wydaniu - nie. Zresztą znasz mojego A., gorszy niż francuski piesek :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 10 Listopada 2009 No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem , ale dowiedziałem się po degustacji co jadłem . Najpierw szok , ale - człowiek nie świnia - wszystko zje :wink: Co do nerek i "waniania" to na to są sposoby (obgotowanie). Bardzo te danie lubię . Niestety moja "połówka" nie i jest to danie które niekiedy spotykam w barach mlecznych i zamawiam . Jednak domowe to jest TO. Ps. Zanim wysłałem , to -- :grin: Pomogli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 10 Listopada 2009 No to OKi . Bo spotkałem się z daniem z byczka - wiadomo co i zjadłem Henio , jądra byczków to w Hiszpanii a jagniąt na Bałkanach to ponoć rarytas . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 10 Listopada 2009 EAniu to ja poproszę o przepis. Od Andrzeja k wiem jak wstępnie przygotować a teraz dalej jak? Na prawdę nie jadłem gulaszu z nerek, serc. móżdżku i płucek. Bardzo lubię wątrobę i flaki z podrobów. Może moja mama nie umiała lub inne były przyczyny. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 10 Listopada 2009 Wiem :wink: Jestem marynarzem i jadłem w Hiszpanii. Miałem szczęście , że to byczek poległ , a nie torreador :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/30/#findComment-87336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.